Skocz do zawartości
Forum

spadek wagi niemowlaka

Rekomendowane odpowiedzi

witam siostra urodzila syna 06,09,2010 warzył 3690 dwa tygodnie temu była u lekarza i warzył 4000kg dzisiaj była u lekarza bo zle oddychał i miał czerwone gardlo lekarz powiedzial że musi mu dawać mleko modyfikowane bo jest spadek wagi warzy o 200 gram mniej czy musi dawać mleko czy wystarczy mu mleko matki czy może to być że daje mu smoczek i mniej się budzi na jedzenie proszę o odpowiedz

Hej, jesli synus spada na wadze moze to znaczyc ze siostra ma za malo mleka, albo ze mleko nie jest zbyt wartosciowe... Jest jednak szansa ze jesli bedzie czesto karmila malego to laktacja sie zwiekszy i nie bedzie potrzeby dokarmiania. Niech siostra zaszyje sie na 3 dni z malym do lozka i daje mu cycka kiedy tylko chce. Tak zeby przerwy miedzy karmieniami nie byly dluzsze niz 2 godzinki. Jesli dziecko poje i przespi 2 3 godzinki bez karmienia tzn ze jest najedzone:) I niech siostra duuuuuuzo pije:) Moze herbatka na laktacje pomoze.

zgadzam sie z przedmówczyniami.
mam tylko pytanie po co siostra daje mu soczek. przecież soczek jest o wiele mniej wartościowy niż jej mleko. pozatym niech pobudza laktacje i pujdzie spytac sie do jeszcze jednego lekaża o dokarmianie (chyab że ma zaufanie do tego)- mi kiedyś taka stara prukfa kazała dokarmiac a jak poszłam do swojego lekarza to powiedział że nie widzi tekiej potrzeby.
spadek wagi ciała może byc spowodowany przez chorobę a nie "chude" mleko matki

paczanga
zgadzam sie z przedmówczyniami.
mam tylko pytanie po co siostra daje mu soczek. przecież soczek jest o wiele mniej wartościowy niż jej mleko. pozatym niech pobudza laktacje i pujdzie spytac sie do jeszcze jednego lekaża o dokarmianie (chyab że ma zaufanie do tego)- mi kiedyś taka stara prukfa kazała dokarmiac a jak poszłam do swojego lekarza to powiedział że nie widzi tekiej potrzeby.
spadek wagi ciała może byc spowodowany przez chorobę a nie "chude" mleko matki

paczanga
stadzi1514 napisała, że siostra daje smoczek, a nie soczek ::): :oczko:
poza tym się zgadzam

http://fajnamama.pl/suwaczki/3s5p642.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-63875.png

Mieliśmy podobny problem, ale dopatrzyliśmy się go ciut później. Córeczka od samego początku słabo przybierała na wadze. Już w szpitalu zwrócono na to uwagę, ale stwierdzono, że jak będę częściej przystawiała do piersi to na pewno się zmieni. Ponieważ córeczka była pogodna to uśpiło moją czujność. Uważałam, że gdyby coś jej dolegało to na pewno byłaby marudna

Kiedy poszliśmy na szczepienie wówczas ponownie zwrócono uwagę na to, że słabo przybiera na wadze. Pierwsza rzecz jaką zrobiono to skierowanie na badanie moczu - czy mała nie ma bakterii. Wynik był w porządku, więc dostaliśmy tylko zalecenie żeby kontrolować wagę i dokarmiać ją mlekiem modyfikowanym. Niestety Zosia nie chciała pić z butelki. Próbowałam więc łyżeczką. Też nie chciała i doszło do tego, że obie przy tym płakałyśmy. Najbardziej się bałam, że będę musiała ją odstawić od piersi (lekarz mi to zasugerował, a ja doczytałam, że może to być nietolerancja laktozy, która w razie nieprzestrzegania diety może prowadzić to uszkodzeń narządów). Podczas kolejnej wizyty dostaliśmy skierowanie na kompleksowe badania krwi. Wyniki były tak dobre, jak u rzadko którego niemowlęcia, więc nasz pediatra stwierdził, że widocznie taka już uroda Zosi, że będzie filigranowa. Dostaliśmy zalecenie by miesiąc wcześniej wprowadzać inne pokarmy. W międzyczasie okazało się, że Zosia ma atopowe zapalenie skóry będące objawem alergii pokarmowej. Tak więc mogłam ją dalej karmić, ale musiałam przestrzegać bardzo rygorystycznej diety. Plus zapisany przez dermatologa Fenistil w kroplach dla małej :) A piersią karmiłam ponad rok :)
Obecnie Zosia ma niecałe dwa latka :) Alergia jest zminimalizowana do tego stopnia, że pije kakao, je płatki z mlekiem a ostatnio nawet czekoladę z orzechami :) Zosia jest drobna, ale nie jest chudzielcem :) No i jest wysoka jak na swój wiek :)

Myślę, że przede wszystkim jeśli ten spadek wagi będzie się utrzymywał to niech siostra poprosi skierowanie na badanie moczu. W następnej kolejności badanie krwi. Jeżeli maluch chce pić z butelki to jak najbardziej dokarmiać np. na noc :) Mówi się, że jeśli dziecko jest głodne to weźmie butelkę bez względu na wszystko :)

Trzymam kciuki i powodzenia :)