Skocz do zawartości
Forum

Jeszcze-nie-mamusie

Rekomendowane odpowiedzi

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Składniki
• 2 kg zielonych pomidorów
• 0,5 kg papryki czerwonej
• 1 kg białej kapusty
• 1 kg cebuli
• 1 kg marchewki
• 3 ostre papryczki
• sól
Składniki zalewy
• 0,5 l oleju
• 1 szklanka octu
• 4 łyżki cukru
• 4 listki laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
Etapy przygotowania
1. Marchewkę umyć, osuszyć, oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki, usunąć głąby, poszatkować.
3. Cebulę obrać, pokroić na cienkie półtalarki.
4. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki.
5. Ostre papryczki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z nasion, pokroić w krążki.
6. Pomidory umyć, osuszyć, w całości poszatkować.
7. Wszystkie warzywa włożyć do garnka, przyprawić solą, dobrze wymieszać, garnek przykryć, odstawić na 12 godz.
8. Po 12 godz. sałatkę w garnku zagotować, gotować na małym ogniu 10 minut, odstawić.
9. Zalewa; olej połączyć z octem, dodać przyprawy, zagotować, gorącą zalewą zalać sałatkę w garnku, dobrze wymieszać, od razu wkładać do słoików, słoiki zamknąć, pasteryzować 15 minut.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Sałatka letnia pełna witamin
Składniki:
• 5 dag kalarepy
• 1 filiżanka kwaśnej śmietany
• 5 dag selera
• 1/2 filiżanki oleju
• 5 dag marchwi
• sól
• 15 dag pomidorów
• 1 łyżeczka musztardy
• 2 świeże papryki
• ocet
• 2 jaja ugotowane na twardo
Wykonanie:
Kalarepę, seler i marchew utrzeć na tarce o dużych otworach. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, paprykę pokroić w krążki. Przygotowane w ten sposób warzywa włożyć do salaterki, a drobno posiekane jaja ułożyć na środku. Kwaśną śmietanę wymieszać z olejem, przyprawić solą, octem i musztardą, trochę podgrzać i polać tym sałatkę.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

SAŁATKA WIELOWARZYWNA Z PAPRYKĄ
Składniki
• 3 czerwone papryki
• 1 seler
• 1,5 kg ogórków
• 25 dag cebuli
• gorczyca
• sól
Składniki zalewy
• 1,5 szklanki 10% octu spirytusowego
• 6 szklanek przegotowanej wody
• 25 dag cukru
• szczypta pieprzu
Etapy przygotowania
1. Paprykę opłukać, osuszyć, rozciąć na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki.
2. Seler i ogórki Zobacz; Rady dotyczące warzyw, oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w słupki, cebulę obrać, pokroić w plasterki.
3. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszać, posypać równomiernie szklanką soli, zalać dziesięcioma szklankami przegotowanej zimnej wody, odstawić pod przykryciem na 3 godziny.
4. Po tym czasie warzywa dokładnie odcedzić, przełożyć do słoików, wierzch posypać ziarnami gorczycy Zobacz; Rady dotyczące ziół.
5. Zalewa; ocet wymieszać z wodą, cukrem, szczyptą pieprzu, zagotować, cały czas mieszając.
6. Gorącą zalewą zalać warzywa w słoikach, słoiki zakręcić, wstawić do gorącej wody, pasteryzować 3 minuty.

WITAM

Mosiu moja motywacja z przepisami odleciała w kosmos jak rakieta :noooo: Wyciądgaj po jednej gazecie i przepisuj nie zestresujesz się jak ja :36_11_13: a na spokojnie przepiszesz

Samopoczucie troszkę lepiej. Wczoraj było już tyci tyci lepiej, najgorzej to było we wtorek... Właśnie idę szykować obiadek. Koleżanka podesłała mi ciekawy przepis na ciasto, a ostatnio ten sam znalazłam w gazecie. Oto on Pinacolada - Ciasta i Desery - Smaker.pl - dieta i przepisy kulinarne: ciasto na pizze, sałatka grecka oraz przepisy na domowe ciasta i desery

Żuczku poproszę poźniej o zdjęcie tego ciasta i jutro czekam na relacje od gina,:36_7_8:
mama mnie namawia żebym w sobote testowała boję się czy to nie zawcześnie, pozatym piersi mnie nie bolą:noooo:

A ja mam cykora:36_11_13: