Skocz do zawartości
Forum

Sierpnióweczko-Wrześnióweczki 2007

martusia

Rekomendowane odpowiedzi

paula, super, w dodatku z puchatkiem!!! :)

a tak zawsze zapominam napisac, ze od polskiej babci na gwiazdke Noah dostal rozne gryzaki grzechotki i po prostu sa to ukochane zabawki mojego malucha, sa to zabawki z firmy Playgro
nie wiem czy to drogie czy tanie i w ogole ale babci sie udalo trafic w 10 bo do gryzienia sa wspaniale! i moje francuskie sie umywaja bo on wcale ich nie chce tylko woli te polskie :)

aga, ja tez troszke poznalam plakanie az do bolu, z Natankiem tak mialam na poczatku.. ale trwalo krotko.
mowi sie ze mozna je zostawic zeby plakalo, a ze sie niby uspokoi, on sie nie uspokajal ale z czasem, szlam do niego, dawalam piekuche czy smoka ( a Twoja ma smoka??) i jakos sie udalo, tyle ze on byl mlodszy
bylabym sklonna Ci powiedziec zebys jednak probowala ja przetrzymac nawet jesli to czasem trudne, ale wlasniezeby potem nie bylo wielkich problemow....

Agnieszka z doświadczeń Marcówkowych Mam (2005) pamiętam że im później zacząć tym gorzej, potem do płaczu dochodzi siadanie, wstawanie, próby wychodzenia z łóżeczka. Ale najważniejsze by zacząć kiedy się jest samemu gotowym i przekonanym, bo na dobre nie wychodzi dziecku powracanie do poprzednich metod (zamieszanie w głowie)

i jeszcze jedno, choc mysle ze akurat to wiecie :)
jak np w nocy czy juz wieczorem mala zasnie i sie zbudzi, zdarzaja sie rodzice, ze idac do dziecka, zapalaja swiatlo i w ten sposob jeszcze bardziej wybudzaja dziecko
u nas najmniejsza nawet nocna pobudka ZAWSZE jest i byla zalatwiana po ciemku (albo z takim malutkim swiatelkiem co do gniazdka zalaczone, nie wiem jak sie to zwie po polsku) i szeptem no chyba ze naprawde konieczne jest zalaczenie swiatla

Gość Agnieszka31

Paula- wiem ze Alka ma potrzebe ssania, wiec dzisiaj chcialam ja oszukac i jak zasypiala przy cycku to podlozylam smoczek ale nie wyszlo, od razu sie przebudzila i zaczela pluc, moze jakby ja przekonac do smoczka to nie zasypialaby przy cycku,
moze kupie inny smoczek, a jakiegos innego tworzywa

a z czego ten Twoj smok?? z tego co sie orientuje dla karmiacych mam polecaja sylikonowego aventa
ale moze byc i tak ze zwykly gumowy podejdzie
a na poczatku na pewno bedzie Ci tego smoka wypluwac, u dziewczyn forumowych tez tak bylo :) ale badz cierpliwa!! wierze ze sie uda przejscie na smoczka :)

a ze ze mnie dzis straszna gadula to znowu zarobilam stronke :)
za przespane nocki wszystkich mam!!!!

agnieszka my mieliśmy takie problemy z Kajecikim w pierwszym miesiącu życia. Koszmar!!!! spanie 2 godziny np, do 2.00 a potem do 4.00 usypianie na zmianę!!! kongo było!!! potem skapitulowaliśmy i podaliśmy smoka - zasypiał jak kamień!!! koniecznie spróbuj!!! trzymam kciuki i daj czasem Małej powyć w niebogłosy.

Moje dziecię mnie dzisiaj zadziwia - zasnął sam po 30 minutowej zabawie w łóżeczku i śpi jak zabity teraz!!!

Magda & Kajetanek
http://parenting.pl/galeria/data/500/thumbs/IMG_00263.JPGhttp://ticker.7910.org/as1cA6GrmRJ1110MzIxfDU2MWR8S2FqZWNpayAtIE91ciBMaXR0bGUgUHJpbmNlIGlz.gif4th B-Day

no my z natankiem tak mielismy ze ciagle by przy nas, w pokoju grzecznie sypial ale efektem tego bylo pozniej (po roczku) to ze nie lubil byc sam
wiec go oduczalismy bycia z nami, wszystkie zabawki wyladowaly u niego w pokoju to go zmuszalo do przebywania tam, fakt ze znosil nam to wszystko do salonu ale chociaz sie uczyl "samotnosci"
wiec teraz z Noasiem robimy inaczej :) w pokoju jest mata, tam sie bawi czasem sam, niedlugo ale wystarczajaco aby sie przyzwyczail do tego ze nie zawsze jest ktos w zasiegu wzroku :)
to tez potem nas odciazy ze nie bedziemy tylko uwieszone u dziecka a dziecko u nas :)
wiec polecam robic tak samo, badz z mala u niej w pokoju, zostaw ja chocby na dwie minutki, wracaj nawet jesli nie "wola" ale pokazuj sie jej od czasu do czasu... i tak wolniutko malymi kroczkami do przodu!!!
powodzenia zycze a jutro wieczorem poczytam o pierwszym dniu :)

aguś u nas jest od początku silikonowy Avent 0-3 mce. Kupiłam teraz 3-6mcy i jest większy, ale Kajecik pluje dalej niż widzi i ma cały czas tego samego, mniejszego. Nie polecam Nuka przy karmieniu peirsią, bo zaburza odruch ssania. Ja na początku karmiłam piersią a potem butla i Kajecikowi nie dawałam innego smoka. Możesz jeszcze spróbować Tommee Tippee, bo są specjalnie robione dla piersiowych maluszków. Nie polecam też smoczków, które są profilowane, bo za bardzo oszukują dziecko i potem naprwdę cycusia nie chcą. Nie zrażaj się jak nie będzie wiedziała co z tym zrobić - nasz Maluch załapał w sumie od razu (poszedł natychmiast spać na 2 godziny!!!!), ale są dzieciaczki, które potrzebują czasu. Powodzenia Malutka!!!!

Magda & Kajetanek
http://parenting.pl/galeria/data/500/thumbs/IMG_00263.JPGhttp://ticker.7910.org/as1cA6GrmRJ1110MzIxfDU2MWR8S2FqZWNpayAtIE91ciBMaXR0bGUgUHJpbmNlIGlz.gif4th B-Day

bardzo dobrze to napisalas mada, ja tez nie lubie profilowanych ale teraz sobie pomyslalam ze te ktore ja kupuje to sa tez i silikonowe a sa to smoczki MAM DODIE nie wiem czy to jest w Polsce, ze w IRL to pamietam ale w kraju nie wiem...
smoczek profilowany, sama sobie to zasze tak na chlopski rozum tlumaczylam, to jak dziecko sobie go do buzi wsadzi i nie bedzie mu przeszkadzalo ze odwrotnie, to bedzie ssalo byle jak a raczej zle. no a nieprofilowany to w te czy wewte to i tak dobrze :)