Skocz do zawartości
Forum

Sierpnióweczko-Wrześnióweczki 2007

martusia

Rekomendowane odpowiedzi

Anulka
Gosia trzymam kciuki za środę. A spa nalezy się również mi za ciężki rok i pewnie kilka mam by sie jeszcze znalazło. Muszę się chyba uśmiechnąć do męża w tej sprawie :Oczko:

Anulka jak M to usłyszał, to najpierw sprawdził w jakich cenach są takie wypady w hotelach a potem poszedł do sklepu i przyniósł mi sól do kapieli i balsam pod prysznic z peelingiem. Zrobiłam sobie takie mini SPA, w domu trochę się zrelakoswałam ale to nie to samo.

dziendoberek

pozniej postaram sie nadrobic stroniczki

u nas ciezki weekend. bartus znow dostal KRUP i w nocy jechaliscmy na ostry dyzur bo az sie dusil od kaszlu..
olimpijka a jak olimpija po krupie? kurcze, nie lubie tej choroby. jest przerazajaca i niebezpieczna i niestety jak sie raz dostalo to juz bedzie nawracac... i to podobno w irlandii bardzo popularna choroba... a jakie olimpia dostala leki na to?

milego dzionka dla was

Gośka
Anulka
Gosia trzymam kciuki za środę. A spa nalezy się również mi za ciężki rok i pewnie kilka mam by sie jeszcze znalazło. Muszę się chyba uśmiechnąć do męża w tej sprawie :Oczko:

Anulka jak M to usłyszał, to najpierw sprawdził w jakich cenach są takie wypady w hotelach a potem poszedł do sklepu i przyniósł mi sól do kapieli i balsam pod prysznic z peelingiem. Zrobiłam sobie takie mini SPA, w domu trochę się zrelakoswałam ale to nie to samo.
:sofunny::sofunny::sofunny: mój Mikołaj tez pewnie zrobi to samo :sofunny::sofunny::sofunny:

martusia
dziendoberek

u nas ciezki weekend. bartus znow dostal KRUP i w nocy jechaliscmy na ostry dyzur bo az sie dusil od kaszlu..
olimpijka a jak olimpija po krupie? kurcze, nie lubie tej choroby. jest przerazajaca i niebezpieczna i niestety jak sie raz dostalo to juz bedzie nawracac... i to podobno w irlandii bardzo popularna choroba... a jakie olimpia dostala leki na to?

o matko :Szok:

w tej chwili przygotowuje artykuł dla P na temat chorób zakaźnych
Martusia tu masz kom plet danych:
Krup

Przyczyna za zakażenie odpowiadają wirusy paragrypy, adenowirusy, RSV, wirusy grypy lub odry, rzadko przyczyna krupu są bakterie.

Objawy - Choroba zwykle poprzedzona kilkoma dniami przeziębienia, występuje najczęściej późną jesienią i zimą. Podstawowym objawem jest głuchy kaszel, przypominający dźwięki wydawane przez foki, poza tym trudności w oddychaniu, często słyszalne świsty. W ciężkich przypadkach może wystąpić tak zwany stridor, wysoki, piskliwy dźwięk przy wydechu, niektóre dzieci gorączkują, objawy nasilają się podczas snu i płaczu
Sposób
rozszerzania się zakażenieprzenosi się drogą kropelkową lub przez kontakt z powierzchnia pokrytą drobinami wydzieliny chorego

Okres wylęgania objawy występują po 2-5 dniach od zarażenia

Czas trwania
objawów trwają zwykle 5-6 dni

Kiedy dzwonić
do lekarza wezwij pogotowie jeśli każdy oddech to dla dziecka ciężki wysiłek, ślini się obficie, ma trudności w przełykaniu i mówieniu, dodatkowo niepokojąca jest sztywność karku, wysoko gorączkuje, sprawia wrażenie ciężko chorego lub jego wargi i paznokcie przybierają sine zabarwienie

Rozpoznanie na podstawie badania lekarskiego, czasem zdjęcia rtg

Leczenie czasem lekarze zlecają preparaty steroidowe we wstrzyknięciach lub doustne, które zmniejszają obrzęk błony śluzowej górnych dróg oddechowych, w warunkach domowych należy nawilżać powietrze chłodną parą

Zapobieganie nie ma sposobów profilaktyki krupu

Okres zakaźności dziecko zaraża przez kilka dni od momentu wystąpienia objawów

Powikłania w niewielkiej liczbie przypadków dziecko wymaga hospitalizacji, czasem powikłaniowo występuje zapalenie ucha środkowego lub zapalenie płuc

Gość Olimpijka

justyna@
Gajunia już w żłobku a ja mam chwilkę na oddech
Olimpia mam nadzieje ze szybciutko znajdziesz prace
Anulka dobrze że z Mikim lepiej
a ja wam dziękuje za miłe słowa i wiem że będzie dobrze bo kocham tego gada ponad zycie i on mnie tez a że spotkały się dwa dominujące charaktery to tak jest nie wyobrażam sobie życia bez niego
( i wszystko z prądem załatwiłam)

ciesze sie i spodziewalam takiej odpowiedzi ze bedzie ok i ze znajdziecie wyjscie a co do pracy to mam jej po dziurki w nosie i wcale nie szukam...pomylilas mnie z Patusia ale ona poki co tez nie szkua i nie bedzie bo zostanie tu gdzie dotychczas :D:36_8_6:

Olimpijka
justyna@
a ja wam dziękuje za miłe słowa i wiem że będzie dobrze bo kocham tego gada ponad zycie i on mnie tez a że spotkały się dwa dominujące charaktery to tak jest nie wyobrażam sobie życia bez niego

ciesze sie i spodziewalam takiej odpowiedzi ze bedzie ok i ze znajdziecie wyjscie a co do pracy to mam jej po dziurki w nosie i wcale nie szukam...pomylilas mnie z Patusia ale ona poki co tez nie szkua i nie bedzie bo zostanie tu gdzie dotychczas :D:36_8_6:

Olimpia
wybacz :36_2_49::36_2_49::36_2_46::36_2_46::36_2_46::36_2_46:
jestem troche rozkojarzona :Oczko:

http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

Gość Olimpijka

martusia
dziendoberek

milego dzionka dla was

czesc Martuisu-bardzo mi przykro ze Bartusiowi nawrocilo sie to swinstwo.....Olisia miala pseudo krup-tzn z gili zrobila jej sie gula w gardle i ja wkurzala i dali nam syrop nie pamietam nazwy. Mowili mi o krupie i o tabletkach wycofanych w UK a dalej praktykowanych w irl -rozowe prednesol. Na szczescie mimo podejrzen zapalenia krtani obylo sie bez leczenia pelnoobjawowego krupu. Wiec u olisi to zwyczajnie zlatywanie gili w nocy - wystarczyl syrop wykrztusny w dzien i poduszka do spania w nocy :D no i ona nie kaszlala swiszczaca tylko odrywalo jej sie i charczalo jej to w gardle. Moj A spanikowal bo nie mogla odkrztusic i stad wizyta u south doc

Druga sprawa ze w zlobkach dzieci najczesciej to przechodza i nikt tam nie dba zeby te wirusiska sie nie panoszyly i dlatego po rozmowie z lekarzem olisia nie bedzie chodzila do zlobka w czasie zimowym kiedy to atakuje najbardziej.....

Gość Olimpijka

justyna@
Olimpijka
justyna@

Olimpia
wybacz :36_2_49::36_2_49::36_2_46::36_2_46::36_2_46::36_2_46:
jestem troche rozkojarzona :Oczko:

absolutnie Ci nie wybacze :lol: b o nie ma czego hehehehehehahahahahaa:love sick::love sick::love sick::love sick::love sick:

Gość Olimpijka

martusia
olimpijka bartek wlasnie dostal te rozowe tabletki Prednesol. a czemu w UK wycofali? masz wiecej informacji na ten temat? czyli oliska wraca do zlobka dopiero na wiosne?

tak wycofali je a wiecej info na necie znajdziesz....wpisz sobie w google...

tak olisia wraca na pelen etat na wiosne a teraz baseny,jungle i inne takie :D

witam

dyzur u nas zaczal sie pozno bo o 9tej, dziecko sie nad mama zlitowalo bo mama poszla spac po drugiej :lup:

anulka, oby juz tak zostalo!!

patusia, trzymam kciuki za prace, musi byc dobrze!!

justyna, najpierw przeczytalam i sie bardzo zmartwilam, potem doczytalam i choc jeszcze mzartwiona to jedank spokojniejsza, milosc potrafi wszystko zwalczyc wiec mimo kryzysu wierze ze wyjdziecie na prosta!!!

oli, jak u Ciebie?? co to za historia ze @ jest a niby nie mialo byc? :)

martusia, oh, co za paskudztwo, a ten krup to klimatycznie jest warunkowany?? bo skoto w IRLM taki znany a np we Fr zupelnie nie.....

ann, odpocznij!!! ja dzis tezz ciasto na pierniczki robie bo zapomnialam wczesniej...

gosiu trzymam kciouki za Twoje wyniki, jak dobrze ze z tesciowa porozmawialas, pewnie nigdy milosci nie bedzie ale zeby chociaz pokoj....

starletko, a co u Ciebie?????

ineczko, odezwij sie zebysmy sie nie martwily!!!!

Gość Olimpijka

moniq- @ nie powinnno byc bo mam jeszcze 2tyg plastry i dopiero przerwa a tu mnie zalalo ze hoho....podejrzewam ze to sprawa antybiotykow i tego ze nie moglam wtedy zrobic przerwy i naklejam plastry 2 cykle.....ale dzisiaj jade do lekarza wiec sie okaze co to i czemu to ???

Ciesze sie ze mamuska wyspala sie i ze dzieciak pozwolil :) buzka

Probuje od godziny polozyc Kajtka spac. On ma dzisiaj taki humor, ze nie mysli w ogole o drzemaniu.
A ja sie musze pouczyc... :o_no:

Oli dzieki za zdjatko!!! super!!!
Patusia udanego i spokojnego dzionka w pracy.
Justys tule Cie z calych sil. Powinnam napisac Ci przyklad z mojego zycia - moze by Ci humor poprawilo :hahaha: Sciskam i caluje!!!:36_1_1:

Magda & Kajetanek
http://parenting.pl/galeria/data/500/thumbs/IMG_00263.JPGhttp://ticker.7910.org/as1cA6GrmRJ1110MzIxfDU2MWR8S2FqZWNpayAtIE91ciBMaXR0bGUgUHJpbmNlIGlz.gif4th B-Day

Dzień dobry

MARTUSIA Zdrówka dla Bartusia, współczuję kolejnej choroby....
OLIMPIA Cóż za upierdliwa @....Mam nadzieję że to rzeczywiście konsekwencja antybiotyków....
PATUSIA Trzymam kciuki za dobre wieści, miłego dnia w pracy:-)
JUSTYNA Szybkiego pogodzenia z mężem, pamietaj my jesteśmy z Wenus oni z Marsa:11_6_203:
GOŚKA Fajnie że stosunki z teściową lekko poprawione...:-)
MONIQ Spokojnego dyżuru:I love you1:

I ogólnie milego dnia 4 all:I love you1:

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200708194565.png

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070310060114.png

http://pierwszezabki.pl/s/suwaczek_8898396.png

Gość Agnieszka31

witam Was kochane

ja na szybko bo pewnie zaraz moj podwojny diabel sie obudzi, chrzest nie wyplaszyl diabelka a chyba jeszcze jeden sie wprowadzi, ide reklamacje skladac do ksiedza

klopoty z zasypianiem i ze spaniem od dwoch dni u Ali, ja z nia walcze poniewaz A ma za dobre serce i chce ja brac na rece z lozeczka, a ja wredna jestem i sie nie daje jak na razie

Justys- zycze aby wszystko sie ulozylo, jak piszesz musi byc dobrze, a chyba w kazdym zwiazku przychodza te zle chwile niestety

Martusia-
zdrowia dla Bartusia, co za wstretna choroba!!!!!!

Olimpia- wspolczuje @@@@, przeciez wiesz jaki jest sposob zeby jej nie miec przez pewnien czas,

Gosia-
to czekam na wiadomosc, ale i tak wiem ze wszystko bedzie dobrze!!! a SPA to super pomysl, chyba tez zasugeruje A ze bez tego nie da sie zyc

Mada- udalo sie diabelka spacyfikowac???