Skocz do zawartości
Forum

Niepotrafi się bawić??

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry mam pytanie odnośnie mojej córki, ma 4,5 roku, chodzi do przedszkola.
Od pewnego czasu zmieniło się jej zachowanie w stosunku do innych dzieci, kiedyś bardzo lubiła się bawić wspólnie , teraz wygląda to tak:
jak jest sama tęskni za koleżanką (córką sąsiadki) chce do niej iść i się bawić, jak się spotkają , i chwilę pobawią to zaczyna się:
Nikola nie chce się dzielić zabawkami
Jak koleżanka zaproponuje ze ten piesek to tata a ten to mama, ona od razu mów NIE bo ten nie może być, bo tak nie...Wszystko musi być jak ona chce ; albo bawimy się w to co wymyśliła nikola albo nie bawimy się , bo się obraża. Jak nikola chce tańczyć to tańczyć,nie bawić lalkami i już . Nie rozumie potrzeb innych dzieci.
W przedszkolu wszystkie zabawki są jej, mówi ze ja jej dałam rano daną zabawkę i to jest jej. Z tego co widzę ma w grupie niewiele koleżanek, jest uparciuszkiem.Kiedy z nią porozmawiam o jej zachowaniu 10 min się dzieli a pózniej jest powtórka.
Nie chce się dzielić itd, itd,
Czy popełniłam jakiś błąd, dodam ze ze swoim bratem dzieli się , rzadko jest tak że nie chce mu dać jakiejś zabawki.
Nie wiem czy to wina wychowania, czy to "taki wiek" będę wdzięczna za radę. Dziękuję

http://www.suwaczek.pl/cache/5500b1c391.png
http://www.suwaczek.pl/cache/be594c2311.png
http://www.suwaczek.pl/cache/963f5731ee.png

Droga Mamo,

jeżeli opisywane zachowania są nowe i wcześniej nie występowały to prawdopodobnie Nikola przechodzi teraz trudniejszy etap rozwojowy. Być może dziewczynka próbuje w ten sposób zaspokoić jedną lub kilka z ważnych dla niej potrzeb:bycia w centrum uwagi, niezależność, podejmowanie inicjatywy, siła, uwaga ze strony innych, kontroli i samodecydowania.

Może można pomóc jej zaspokoić je w inny, bardziej społecznie akceptowany sposób?

Na pewno warto służyć Nikoli swoim przykładem w codziennych sytuacjach a także skorzystać z bajek i opowiadań. Można Nikoli opowiadać na dobranoc historyjki , w których bohaterki są podobne do córeczki ( chyba, że są zwierzątkami) i przeżywają również podobne problemy. Nie zaszkodzi poświęcić córeczce więcej czasu w ciągu dnia- np. ustalić że przez 15 min spędzacie czas wg jej pomysłu a przez kolejne wg Pani.

W trakcie rozmowy proszę poruszać kwestie uczuć i potrzeb Nicoli oraz jej koleżanek. Warto na pewno wzbudzać empatie w dziewczynce poprzez zadawanie pytań typu: Jak myślisz co czuje teraz Ola? Co może myśleć? Co możesz zrobić by poczuła się lepiej?

Czego unikać?
Wzbudzania wstydu, poczucia winy czy lęku...na bazie tych uczuć dziewczynka nie nauczy się przyjaźni i współpracy z innymi.

pozdrawiam
Joanna B.