Skocz do zawartości
Forum

Grudzień 2008

Rekomendowane odpowiedzi

asik28
Pytałam lekarza o ktg, a on się zdziwił i powiedział mi, że przy prawidłowej fizjologicznej ciąży nie robi się ktg, no chyba że jest ciąża zagrożona, to co innego. )

pisałam to samo w watku o ktg :-) nie wiem co sie ludziom ubzdurało ze to trzeba robic. przed porodem dopiero podpinaja a w trakcie ciazy jezeli nic sie nie dzieje nie ma po co.

:36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21:

Czesc dziewczynki
Juz wczoraj do Was nie zajrzalam bo nie mialam jak. Caly dzien poza domem. Po pracy pojechalam z mezem do miasta i przy okazji mijajac sklep dla dzieci, weszlismy po raz setny ogladac wozki, a wyszlismy z fotelikiem dla niuni.Byly coneco, ale jak na zywo zobaczylismy Espiro to sie zakochalismy.
fotelik NEO 2008* ESPIRO * tylko dla wymagających (465173552) - Aukcje internetowe Allegro
kupilismy fioletowy i za 170zl.Jest superowy.
potam umowilam sie z przyjaciolka na ploteczki i tak do domu dotarlam na 21.30 ledwo zyla.

wszystko mnie bolalo wczoraj, a najbardziej(pierwszy raz) krocze, ale dzis jest lepiej.

Milego dnia zycze i bede zagladac do 12....

http://lb5m.lilypie.com/8OQ1p1.pnghttp://lb2m.lilypie.com/Pmy5p2.png

Heyka, dzis sobie pospałam, bo aż do 10:00 co ostatnio u mnie jest niespotykane po tym jak budziłam się o 4 lub 5 nad ranem ;)

Maczetko ja miałam okazję dotknąć wózek implast i powiem Ci nie jest zły, ale niedorównuje X-landerowi w lekkości prowadzenia.

Co do łóżeczek turystycznych to mam wrażenie, że to tak jakbym sobie kupiła łóżko turystyczne, które pomimo swojego wypasienia nie jest do końca wygodne... chyba znowu za duzo myślę :/ ysh....filozof

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w343r84udf5lrs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3honre8ze.png

Gość kwiatuszek9876

maczetka
asik28
Pytałam lekarza o ktg, a on się zdziwił i powiedział mi, że przy prawidłowej fizjologicznej ciąży nie robi się ktg, no chyba że jest ciąża zagrożona, to co innego. )

pisałam to samo w watku o ktg :-) nie wiem co sie ludziom ubzdurało ze to trzeba robic. przed porodem dopiero podpinaja a w trakcie ciazy jezeli nic sie nie dzieje nie ma po co.

wlasnie tak sie dziweie bo powiem wam ze ja ktg mialam robione dopiero jak przyjechalam na porodowke a takto wogole

witam pieknie !

dzisiaj kolejna noc nieprzespana, wszystko boli...sprobuje zaraz sie do podusi przytulic moze mi sie uda zasnac na kilka godzinek bo czuje sie jak detka ....

kurcze lozeczko mi dopiero we wtorek przywioza ...wrrr

wiecie co tak sobie myslalam wczoraj o tym calym porodzie tzn o samym poczatku ..skurcze itd ... i jakos wszelkie obawy mi przeszly ...moze dlatego ze wczesniej myslalam ze to tak hop siup jak na filmach hehe (glupek) no ale juz sie nawet o dojazd czy cos nie martwie ..pelen spokoj i luz moze to po tym usg i wizycie u poloznej tak jakos mi sie pozmienialo ...

http://www.suwaczek.pl/cache/99235a4241.png

Hejo...
Tak weszłam na chwile nawet nie czytałam co pisalyście...zcilo mi się tylko o ktg.
No więc ja we wtorek pytałam lekarza kiedy się robi no i on na to że raczej przed porodem ale to jest u lekarzy tak samo jak z usg...jedni robią tylko 3 razy przez całą ciąże inni więcej a jeszcze inni już wcześniej wysyłają kobiete na ktg. tak więc powiedzial że jak lekarz nic ciężarnej nie powiedział że ma podstawy do obaw no to nie powinna ich mieć...najwidoczniej on ma taką taktyke prowadzenia ciąży.

No a ja dziś na usg.... zobaczymy jak to będzie bo tylko z pierwszego jestem u niego zadowolona...z połówkowego niet :(

Namówiłam wczoraj ojca żeby mi naleśników z maślanki nasmażył (miałam ochote na jakieś placki z dżemem i śmietaną) tak więc i na śniadanie mi zostały...mniami :) właśnie wcinam...

Tak tak dopiero jem śniadanie... tak to jest właśnie jak zasypia się koło 4:00, pobudke ma się od 5:15 potem znów spanie od ok 9:00 do 11:40 ;p masakra....
Przynajmniej Fifi był w nocy spokojny....

Bosz... dziewczyny...powiem wam że już nie moge się doczekać tego maleństwa w moich ramionach... nie moge sobie wyobrazić jak bede się zachowywać jako matko..nigdy siebie w tej roli nie widziałam a to już niedługo ;p

Kurcze a ja dalej nie mam całej wyprwaki a już myśle o torbie do szpitala ;p

Pogoda dziś nie sprzyja.... pół nocy LAŁO...dosłownie lało... no i teraz tez pada ale juz spokoniej..

dobra ide po kolejną porcje placuszków :)

tinka fotelik naprawde sliczny!

ja dzis byłam zrobic badania krwi i moczu, jutro mam wyniki i pozniej do lekarza. ciekawe co mi powie....
byłam tez w aptece i zostawiłam tam troche kasy ale musiałam pokupic pare rzeczy. Kupiłam Oilatum( pytałam o ten polski zamiennik, ale babka powiedziała ze dla takie małego jeszcze nie powinno sie szukac zamienników wiec nie wymyslałam), majciory jednorazowe, wkłady ginekologiczne, Bephanten, Sudokrem,wkładki laktacyjne,Tantum Rose....wiec prawie do szpitala juz jestesmy gotowi. dzis posegregowałam ciuszki i poukładałam w szafie. chyba budzi sie we mnie instynkt wicia gniazda bo coraz trudniej usiedziec mi na dupsku i co chwilke bym cos zrobiła ;)
Łozeczko oczywiscie miało byc złozone ale chyba tylko w myslach, michałowi sie nie chciało ale zniósł ze strychu wiec juz jest postęp ;)
dzis rano dostałam takiego kopa w zebra ze strasznie az zapiekło, i podskoczyłam z bólu a Michał sie cieszy ze ma silnego syna hehe ... Dzis moja bratowa idzie na połówkowe USG, umieram z ciekawosci co bedzie miała.

anitajas
renka32

anitajas fajnie ze chodzisz na te szkołe rodzenia a to masowanie szyjki to oni was uczyli sami macie masowac ja pamietam jak mialam masowana co godz przed porodem myslałam ze oszaleje z bólu to było gorsze niz ten poród!!!! niemilo to wspominam ale to było 10 lat temu teraz moze sa inne techniki?????

Receptura olejku do masażu:

Pół buteleczki parafiny (zakup w aptece) do tego dodać 4 krople witaminy E <<< To jest taka podstawowa receptura.

anitajas - mam pytanko.... Możesz zapytać dokładniej ile tej parafiny?? Ja właśnie wróciłam z apteki - były takie bardzo malutkie buteleczki chyba 300gr - i duże 100 gram. Nie wiem o którą buteleczkę chodzi.... Ja kupiłam tą dużą... Jak możesz to zapytaj proszę - na tej szkole rodz. ile dokładniej tej parafiny... Dziękuję z góry.

http://img35.glitterfy.com/355/glitterfy062838338D33.gif

ewelw
Właśnie wróciłam od ginki.... Mam za wysonie ciśnienie... :ehhhhhh: Mam sobie mierzyć co dzień i spisywać.... Jak tak dalej będzie to na następnej wizycie jakieś leki mam dostać.... A poza tym ok. Szyjka długa zamknięta...
Pozdrawiam.
Przedmioty uĹźytkownika - Aukcje internetowe Allegro

ewelw, mozesz pisac normalną czcionką? nie wiem jak innym ale mnie sie to czyta beznadziejnie i wrecz drazni. kazdy zauwazy twoja post nawet gdy bedzie malych rozmiarów ;)

Witajcie:)
Powtórzyłam dziś badanie moczu. No i leukocyty są w normie:):):)

Jeżeli chodzi o czcionkę ewelw to przyznam, że mi sie ją dobrze czyta.

Jutro idziemy z mężem na ostatnie zakupy dla naszej córeczki:):):)

Mam do Was pytanie, jak Wam się wydaje, welurowe ubranka dla noworodków są wskazane, czy może na początek lepiej używac tylko tych bawełnianych?

http://tickers.smyki.pl/s/25170/25585.jpg

A propo czcionki jaka pisze ewelew ja juz nie mam zamiaru się wypowiadac...
prosiłam już nieraz o jej zmiane...
niewiem czy niedowidzi czy może chce byc wyrużniająca się... :nie_mam_pojecia:

no dobra a teraz to po co tu wogóle weszłam...
jestem juz po usg... lekaż mierząc Fifiego zapytal czy aby na pewno dobry termin mam wyznaczony...
powiedzial że będzie spory chlopak a co do terminu to różnie może być...

Wychodząc spytałam czy moze powiedzieć mi mniej więcej wage Fifiegio... powiedzial że tak..popatrzył w swój komputerek i stwierdzil że oik. 2,5 kg :36_2_13:

no to naprawde spory chłopak we mnie rosnie... a ja się dziwie że tak mnie wszystko boli jak się rozpycha.... chociaż na połówkowym usg też mówili że jest większy niż na swój wiek.. no cóż..... :tata:Adrian też był sporym dzieckiem (jego brat też) coś ok 4kg czy powyżej ... :Szok: oj ja biedna... :):mama:

no dobra ide się położyć...

pogoda do bani... ciągle leje :pogoda:

aina83
Witajcie:)
Powtórzyłam dziś badanie moczu. No i leukocyty są w normie:):):)

Jeżeli chodzi o czcionkę ewelw to przyznam, że mi sie ją dobrze czyta.

Jutro idziemy z mężem na ostatnie zakupy dla naszej córeczki:):):)

Mam do Was pytanie, jak Wam się wydaje, welurowe ubranka dla noworodków są wskazane, czy może na początek lepiej używac tylko tych bawełnianych?

ja mam welurowe również... :) teraz w biedronce od poniedziałku były :)

zawsze to maleństwu będzie cieplej a i na gołe cialo ich zakładać nie bede tylko na jakąś koszulke czy kaftanik

NuSiAaa rzeczywiście spory Twój dzidziuś:):) Ale to dobrze:):) Ja się dowiem w poniedzialek ile moja córeczka waży. Strasznie jestem ciekawa:)

Wracając do ubranek to ja właśnie kupiłam kilka welurowych pajacyków, bo doszłam do wniosku, że są cieplejsze niż te bawełniane. No a że dzieciaczek w zimie się urodzi to powinny być jak znalazł:) Tylko miałam wątpliwości czy aby welur to odpowiedni materiał dla takiego maluszka...

http://tickers.smyki.pl/s/25170/25585.jpg

Nusia . Witaj w klubie wielkich bobasków :) moj juz miesiac temu wazył około 2300, jutro ide na usg wiec dowiem sie ile teraz przybyczył hehe
co do welurków to ja kupiłam jeden welurkowy pajacyk i komplecik - spioszki i kaftanik. mówią ze dziecko sie w tym poci ale nie kazdy. Kupiłam to ze względu na wyjscia zeby ubrac na bawełniane i napewno bedzie cieplej, nie kupowałam za duzo bo zaraz wyrosnie. ponoc gorsze są polarkowe niz welurkowe chociaz tez mam pajac polarkowy, dostałam od bratowej jako prezencik ze stanów i powiem wam... ze jakos tego polaru nie ma porównania do naszych polskich, jest jakby naturalniejszy o ile polar mozna tak nazwac, mieciutki i w ogole o niebo lepszy. najlepsze są ponoc takie sweterkowate ale nie mozna ich czesto dostac i nie wygladaja tak ładnie.

maczetka
Nusia . Witaj w klubie wielkich bobasków :) moj juz miesiac temu wazył około 2300, jutro ide na usg wiec dowiem sie ile teraz przybyczył hehe
co do welurków to ja kupiłam jeden welurkowy pajacyk i komplecik - spioszki i kaftanik. mówią ze dziecko sie w tym poci ale nie kazdy. Kupiłam to ze względu na wyjscia zeby ubrac na bawełniane i napewno bedzie cieplej, nie kupowałam za duzo bo zaraz wyrosnie. ponoc gorsze są polarkowe niz welurkowe chociaz tez mam pajac polarkowy, dostałam od bratowej jako prezencik ze stanów i powiem wam... ze jakos tego polaru nie ma porównania do naszych polskich, jest jakby naturalniejszy o ile polar mozna tak nazwac, mieciutki i w ogole o niebo lepszy. najlepsze są ponoc takie sweterkowate ale nie mozna ich czesto dostac i nie wygladaja tak ładnie.

no ciekawe tylko czy lekarz u mnie tylko tak na oko zaokraglil czy faktycznie tak jest :D

wlasnie mialam was pytac... jak czeto teraz umawiacie sie z lekarzami na wizyty kontronlne?? mi powiedzial zebym przyszla do niego ok 25 listopada ... (to bedzie koncowka 37 tygodnia o ile dobrze licze)

wiecie co...ale mam glodomora.. juz dawno nie jadlam z takim apetytem kanapek...w sumie to juz nie wiem kiedy ostatnio kanapki jadlam ;p
do tego mandarynki... mniami...

jadlam juz dzis tez budyn ale teraz kisiel bym zjadla... oszalec mozna... i ja sie dziwie ze az TYLE przytylam ;p jak tak dalej pojdzie to nigdy tego po porodzie ni zrzuce ;p

no bo jak by nie bylo swoje maksimum ktore mialam nadzieje przytyc przez cala ciaze przytylam... a tu jeszcze tyle do konca...ło matko;p dobrze chociaz ze po mnie az tak tego nie widac... jak to mezulek mi dzis powiedzial "kochanie wiesz ze mimo ze tyle przytylas dalej zachowalas wciecie w talii" :) ciekawe czy mnie pocieszal czy faktycznie tak jest :D

dobra a teraz brykam do kuchni i do wyrka ... bedziemy filmika jakiegos ogladac tak wiec albo do jutra albo zajrze pozniej jak meza ululam :D

jak stwierdzaja wage to mogą sie pomyslić o -/+ 200g. takze nigdy dokladnie nie powiedzą :) dopiero jak sie urodzi. tez mi ostatnio apetyt dopisuje ale przytyłam tylko 8-9 kg. Nigdy nie miałam skłonnosci do tycia, a zawsze bardzo chciałam, pewnie jak urodze to bede chudsza niz przed ciazą,ale chyba juz taki mój los :D ja kładę sie spać , dobranoc i kolorków Wielkoludki :)
ps. co do meza mówie Michałowi wczoraj powiedz mi cos miłego (majac na mysli KOCHAM CIE) a on na to ( zartem oczywiscie) "nie jestes taka gruba na jaka wygladasz" hehe powiedziałam mu ze mu zaraz walnę to on na to "a kto ci te bagietki rozbuja" (miał na mysli moje rece) ale on ma radoche z tego, wez tu takiego nie kochaj :D hehe

MACZETKO ale sie usmialam z bagietek. a moj mezus wczoraj mnie wzioł na kolano i powiedzial, kochanie no juz wazysz troszke, powiedzial to dosc slodko.

Nusiu my mamy prawie taki sam termin a moja tydzien temu wazyla 1,8kg.No jest niezla roznica.
Co do ubranek, ja mam kilka welurowych, sa miekkie w dotyku i cieplutkie. ale i tak najwiecej mam bawelnianych. Moja Hanka daje dzis czadu......

witajcie laseczki :D moj tatus prywatny nazwał mnie wczoraj kangurem :) hehe mnie i moja bratowa bo tez jest w ciazy tylko ona w 20 tyg, była na usg i jej dzidzi wazy 300 gram hehe i wczoraj czułam jak kopie, bedzie miała syna także super, moj maluch bedzie mial z kim psocic. same chlopaki sie w moim otoczeniu rodzą ... michał mówi ze bedzie wojna bo faceci wychodza ale tak patrze na was i sie pocieszam bo chyba wiecej dziewczynek zaplanowanych.

Nusia, zapomnialam ci wczoraj odpowiedziec, ja odwiedzam ginka juz co 2 tygodnie, myslałam ze ze wzgledu na moje zagrozenie wczesniaczkiem ale ponoc ostatnie 2 mce to norma i tak powinni przyjmować.
A co do wagi waszym maluszków to Nusi jest chłopaczkiem (wiem wiem nie ma reguły) ale tak jak pisałam lekarz okresla to z granicą +/- 200 gram roznicy, takze Nusi moze miec 200 gram mniej , Tinki 200 gram wiecej i wychodzi prawie to samo. Mój to bedzie jakis paker skoro juz miesiac temu tyle wazył hehehe dzis sie wypytam czy bedzie wielki :D

Hej dziewczynki i Maczetko
Pewnie masz racje z waga, a Ty to masz termin prawie 2 tygodnie wczesniejszy niz my z Nusia, to twoje ma byc prawo wieksze.
Dzisiejsza noc nawet spokjna(nie liczac 4 wizyt w toalecie). Moj maz wczoraj sobie ze mnie zartowal, widzial, ze jak wieczorem mala szalala to nie zawsze sprawialo mi to przyjemnosc(caly czas atakuje w pecherz), a on na to "moja malutka szalej, szalej - tak trzymaj"