Skocz do zawartości
Forum

Ciasto z bitą śmietaną, budyniem i bezą :)


Monia38

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto z bitą śmietaną, bezą i budyniem.
Ciasto:
- 15 dag. Margaryny,
- 5 żółtek,
- ¼ szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami (ja robię wszystko mikserem). Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Podzielić na dwie części (ja w misce „rysuję” kreskę i wybieram namoczoną w wodzie łyżką). Jedną częścią wyłożyć tortownicę (wychodzi gdzieś około 5 łyżek na tortownicę. Paskudnie się rozprowadza, ale namoczona łyżka działa cuda).
Na to dać bezę z:
- 5 białek,
- 1 szklanki cukru. (ją też trzeba podzielić na dwie części).
Potrzeba też
- 2 paczki płatków migdałowych,
- 2 cukry waniliowe.
Białka ubić z cukrem. Dać na placek w tortownicy. Posypać płatkami i posypać cukrem waniliowym.
Piec w ok. 180 stopniach około 20 minut.
Drugi placek zrobić dokładnie tak samo jak pierwszy.
Budyń:
- 2 dowolne budynie (ja daję śmietankowy lub waniliowy),
- słoik wiśni w kompocie z owocami (ok. 900ml).
Ugotować budynie właśnie na tym kompocie i jeszcze gorące wyłożyć na pierwszy placek. Odstawić do ostygnięcia.
Bita śmietana:
- 0.5 litra śmietany 36%,
- 1 łyżka cukru,
- cukier waniliowy,
- 3 fixy do ubijania śmietany.
Ubić śmietanę i wyłożyć na ostygnięty budyń. Całość przykryć drugim czekającym plackiem.
Wbrew pozorom ciasto jest dość szybkie w wykonaniu i wcale nietrudne .
Smacznego

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...