Skocz do zawartości
Forum

Schab pod beszamelem


Gość patusia23

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

1,5 kg schabu bez kości
1 główka czosnku,mleko
1/2 kg żółtego sera utartego na tarce
1/2 kg pieczarek uduszonych na wodzie
2 łyżki masła,2 łyżki mąki pszennej
sól,gałka muszkatołowa

Schab naszpikować czosnkiem i pozostawić na kilka godzin w lodówce.Zalać mlekiem (powinno przykryć schab)i gotować do miękkości.Po ostudzeniu pokroić w dość grube plastry (ok1,5 cm).Z mleka które zostanie po ugotowaniu schabu,przygotować sos beszamelowy:do 2 rozgrzanych w garnuszku łyżek masła dodać mąkę;kiedy się spieni,wlać mleko i energicznie mieszać,gotować aż zgęstnieje.pod koniec gotowania doprawić solą i gałką muszkatołową i dodać odrobinę startego sera.
Plastry mięsa układać w naczyniu żaroodpornym przełożone pieczarkami,zalać beszamelem,wierz posypać resztą startego sera.Piec około 40 min.w 180 stopniach

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...