Zabawki
Nie kupujcie wyrobów z PCW. Zabawki - modelina, gryzaczki, smoczki i tzw. piszczki wykonane z miękkiego PCW mogą zawierać od 10 do 40% wagowo ftalanów. W ostatnich latach stwierdzono, że dzieci mogą być narażone na przyjmowanie dawek ftalanów przekraczających ponad 33-krotnie dopuszczalny limit.
45828
alagrunwald
Kobieta, 36 lat, Pruszków
Odpowiedzi znajdują się poniżej
dobrze wiedzieć ale skąd takie oceny
--

27582
ulla
Kobieta, 39 lat, Jaworzno
zaniepokoiłaś mnie tymi informacjami, bo przecież każda zabawka powinna być przebadana i mieć atesty inaczej nie może być dopuszczona do sprzedaży
czy to chodzi o jakieś konkretne zabawki ?
--

29923
domi81
Kobieta, 38 lat, Lublin-Świdnik-Minkowice
Trzeba jak we wszystkim zachować dużą dozę zdrowego rozsądku, nie każda zabawka jest przecież toksyczna. Unia wymusza na swoim rynku surowe obostrzenia co do bezpieczeństwa i jakości wykonania. Zabawki bez odpowiednich certyfikatów nie są wpuszczane na rynek.
46718
asertywnamama
Kobieta, 30 lat, Wrocław
wiadomo ale trzeba mieć też świadomość co zawierają w sobie niektóre zabawki bo przecież mało kto czyta składniki zabawek
--

27582
ulla
Ponoć ftalany są nie tylko w zabawkach z pcv, ale też w plastikowych kontenerach i pudełkach, w wykładzinie z linoleum, w tanich kosmetykach, itd. :(
--
2005 :), 2007 :), 2014 :)
39
dziubala
Kobieta, 107 lat, Kraków
Słyszałam to samo o tej firmie :/
48820
justynka-85
Kobieta, 34 lata, Olsztynek
Dlatego powinno się jak najbardziej unikać zabawek wykonanych z pcv, najlepiej żeby to były zabawki z naturalnych tworzyw.
49767
topole100
Mężczyzna, 39 lat, Sanok
tak byłoby najlepiej
--

27582
ulla
Ja najbardziej polecam zabawki drewniane, sa najzdrowsze dla malucha i są również ładniejsze. Ostatnio wypatrzyłam rowerki drewniane i uwazam, że to super wstęp przed jazda na rowerze: [reklama usunięta]
44932
asiako
Kobieta, 33 lata, Łódź
Ja uważam, że jeśli mamy zdecydować się na zabawki, to tylko te edukacyjne, które mogą nauczyć czegoś dziecka. Gry komputerowe czy tablety odpadają, bo to nic rozwijającego. W poszukiwaniu ciekawych rozrywek dla mojego 4- latka natknęłam się w sieci na produkt o nazwie Zabawy FundaMentalne. To zeszyty – książeczki z gotowymi pomysłami na aktywności z maluchem. Przedstawione tam zabawy są mądre i stymulują pociechę do rozwoju różnych umiejętności. Fajny produkt za przystępną cenę!
51409
wiecznie-pozytywna
Kobieta, 35 lat, Warszawa