Skocz do zawartości
Forum

Szwecja

sekundka

Rekomendowane odpowiedzi

Ja rowniez Gratuluje wymiarow...nio duza dziewczynka z niej jest...nawet wieksza od mojego:P...przy okazji chce Wam zlozyc zyczonka,bo nie wiem czy pozniej nie zapomne:):Pisanych jajeczek,
Wierzbowych bazieczek,
Kiełbasy święconej,
Dużo chrzanu do niej,
Baby polukrzonej,
Kukiełki pleconej,
Zmartwychwstania w duszy
I Wiosny... po uszy! :36_1_21:

http://suwaczki.maluchy.pl/li-35609.png

Witam się i ja! Tylko na chwilkę, bo mój tata dziś przyjeżdza, a dokładniej będzie za 1,5h- mój M. go odebrał z lotniska! Ale się cieszę!

Gratuluję dzieciaczkom ząbków, umiejętności i pięknych wymiarów!!!

Przepraszam, że nie pisze osobno, ale muszę jeszcze skoczyć do sklepu i zrobić jakiś obiad- oj jak ja nie cierpię gotować! :36_2_16:

Buziole dla Was, kochane Babiszcza!

http://www.suwaczek.pl/cache/fd5f2d6eba.png

http://www.suwaczek.pl/cache/81328cf0d8.png

witam po dluzszej nieobecnosci,u nas jest moj siostrzeniec wiec komputer zajety od rana na granie!!!!!!!
Kati z Nikolki to prawdziwa gwiazda!jeszcze chwiila i mozesz ja zapisac na kurs tanca!a potem moze wygra jakis program taneczny np -youcan dance!!heheh wielkie gratki!!
Ewcia sto lat!!!!!!

Kingolandia a u nas jest odwrotnie wzrost idzie normalnie ale za to waga siega gornych granic!!mala na wazeniu w 2mcu miala 58cm i 6070g,czyli maly paczus!!

My rowniez zyczymy Wesolych Swiat, i Mokrego Dyngusa!

http://s9.suwaczek.com/200901124568.png

Gość patrycja`81

lucia77

z ciekawostek : bardzo wazne jest mycie zabkow po wieczornym mleczku czy vällingu
a jesli karmi sie piersia to podanie po kazdym karmieniu wody do picia ....

z tym podawaniem wody po karmieniu piersia,to troszku przesadzone:D
wyplywajace mleczko z sutka nie ma stycznosci z zabkami,bezposrednio "wpada" do gardelka:usmiech:
a po za tym mleko matki absolutnie nie powoduje chorob dziasel i zabkow :smile_jump: to tym bardziej podawanie wody po kazdym karmieniu jest zbyteczne:D

Gość patrycja`81

"Trzonowce są pierwszymi stałymi zębami, które pojawiają się w buzi sześciolatka, choć coraz częściej zdarza się, że wcześniejsze są siekacze przyśrodkowe. Jeżeli dziecko ma już stałe szóstki warto pójść z nim do dentysty, aby zalakować zęby. Oczyszczony zdrowy ząb stomatolog pokrywa specjalnym lakierem, który wypełni naturalne bruzdy na powierzchni zęba. Chroni to jego powierzchnię przed próchnicą. Z lakowaniem zęba najlepiej nie czekać aż pojawią się wszystkie trzonowce. Można to robić po kolei po 1-2 zęby podczas każdej wizyty.
Około 7 roku życia wyrzynają się siekacze przyśrodkowe w szczęce i siekacze boczne w żuchwie. Około 8 roku życia przychodzi pora na siekacze boczne w szczęce. Kieł i pierwszy ząb przedtrzonowy wyrzyna się około 10 roku życia, drugie przedtrzonowe wyrzynają się około 11 roku życia, zaś około 12 roku życia wyrzynają się drugie zęby trzonowe. Dorosłe ząbkowanie kończy się na trzecich zębach trzonowych tzw. zębach mądrości, które pojawiają się w różnym wieku.
W ostatnich latach zauważa się tendencję do wcześniejszego zmieniania zębów przez młodzież. Dzieci rozwijają się szybciej i są dobrze odżywione. Dziewczynki ząbkują wcześniej niż chłopcy. Dzieci smukłe wyprzedzają dzieci krępe."

dobry wieczorek...ja dopiero o tej porze,wczesniej nie dalam rady...ale pieknie zescie sie rozpisaly dziewczyny na temat tych zabkow hehehe...kazda niech sobie robi jak uwaza i tak bedzie najlepiej...z ta woda to u mojego malucha nie wypali,bo jak skonczy jesc to za chiny juz nie wezmie butelki do ust...a w inny sposob nie podaje mu jeszcze picia...wiec jak narazie to u mnie odpada,podawanie wody po posilku..ale moze juz wkrotce (kiedys) mi sie uda hihi...moi mezczyzni juz spia,padli jak piatki,ja po kapieli tez mykam do lozeczka.Milutkich snow...do juterka...:36_2_14::36_3_15:

http://suwaczki.maluchy.pl/li-35609.png

Gość patrycja`81

ewcia08
hehehe...kazda niech sobie robi jak uwaza i tak bedzie najlepiej...z ta woda to u mojego malucha nie wypali,bo jak skonczy jesc to za chiny juz nie wezmie butelki do ust...a w inny sposob nie podaje mu jeszcze picia...wiec jak narazie to u mnie odpada,podawanie wody po posilku..

a tak sobie popisze na temat podawania wody po mleku z matki piersi:lol:
butelka,a raczej smoczek,to raczej zdrowy dla zebow nie jest,szczegolnie na noc :lol:
w sumie i tak kazda mamuska robi co uwaza za sluszne,no ale rady co napisala Lucia to od samej higienistki pochodza:lol:

dobra koniec tego zabkowo-mleczno-wodnego tematu z mojej strony :D

Dobrej nocy :)