Skocz do zawartości
Forum

Szwecja

sekundka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość patrycja`81

motylek1204
Patrycja ostatnio pisalas ze bylas po pakiet z Libero.
?tez sie tam zapisalam i wlasnie przegladalam poczte i nie wiem czy trzeba miec jakies zawiadomienie o tym pakiecie czy nie.Poza tym nie mam zielonego pojecia gdzie to odebrac.Jak mozesz to mi podaj jakies instrukcje.:36_3_15:

a wiec wszystko po kolei;)
najpierw dostalam od nich mejla,ze wkrotce ma przyjsc poczta kartka,ktora wymienie w Lindex na paczke.A Lindex jest ten co jest najblizej polozony miejsca zamieszkania:)
od mejla do kartki uplynelo gdzies okolo tygodnia:)

ja wlasnie sobie czekam przed kompem az mezu skonczy ogladac durny film:D

:)))

No właśnie jeśli chodzi o ten gryzaczek to tez chcialam wczoraj kupic w Babyland, ale były takie od ukończonego roczku i nie wiedzialam czy to te same o ktorych pisałyscie, takie kolorowe z niebieską siateczką...

My wczoraj na zakupach i u znajomych bylismy, wyjechalismy z domu o 11 a wrócilismy po 19...

A dzisiaj w koncu do kościoła do Marsty sie wybieramy...

pozdrawiam :Kiss of love:

http://www.suwaczek.pl/cache/9d1b3cd907.png http://img34.glitterfy.com/47/glitterfy-flpbk16050319862234.gif
http://s2.pierwszezabki.pl/010/010012920.png?6326

Witam mam taki dylemat.
jestem w 9 tyg.ciaży i mieszkam narazie w Polsce ale mój chłopak maja założona wlasna działalność w polsce wykonuje zlecenia dla szwedzkiej firmy i tam ma przydzielone tymczasowe mieszkanie.
wczraj oznajmił mi ze "podobno" ze względu na to ze ma on dzialanosc w polsce i w Szwecji jest jako w delegacji to nie moze wynajac zadnego mieszkania czy to prawda?
bo cos mi tu nie pasuje.
czy np. jak ja bym tam przyjechala bez zadnej pracy ale z pieniedzmi to niemoge sobie nic wynająć?

a jak to by było jesli miałabym rodzic w szwecji czy opieka socialana by sie mna zainteresowała i np. czy pomagaja na tyle jak w angli ze przydzielaja mieszkanie takiej rodzinie i płaca co miesiac pieniadze na utrzymanie?

bardzo prosze o odpowiedz lub strony gdzie moge takie informacje znaleźć.

Gocha tak to o ten gryzaczek chodzi:))

w Pl sa te same i pisza ze sa od 6 mz a tutaj ze od 12 mz

Patrycja
nie jestem pewna jesli chodzi o ten socjal
napewno zeby wynajac mieszkanie od komuny musisz miec zatrudnienie i personnumer, mysle ze ze swoich oszczednosci mozesz wynajac mieszkanie ale z drugiej reki tzn. od kogos kto ma je od komuny albo mieszkanie wlasnosciowe(placisz wtedy wiecej)
opieka szpitalna obejmuje osoby posiadajace papiery szwedzkie w przeciwnym razie placisz 100 proc.

my idziemy na spacerek
pozdrawiam

http://b2.lilypie.com/BJXNp2/.png

Gość kingolandia

Milcia kazdy piesek jest kochany i twój jest super.A skanen uwielbiamy i zeszłym roku byliśmy 3 razy.Zawsze odkrywamy coś nowego.

Gocha gryzaczek jest naprawdę super moja mała też za nim szaleje.

A my dzisiaj bylismy w centrum na spacerku.Na Kungsträdgården jest lodowisko.Wypożyczyłyśmy łyżwy na godzinkę.Kinga niestety nie umie wiec cały czas przesiedziała na lodzie a z nią pod pachami to może 3-4 kółka zrobiłam.Przypomniałam sobie stare czasy jak sie było młodym i sprawnym bo teraz to mnie wszystko boli.:36_1_11:::36_8_4::15_10_7:

Gość kingolandia

Kati słodki psiaczek.
Co do jazdy na łyżwach to musze skompletować sprzęt dla siebie i starszej i bede ją uczyć.Strasznie fajna zabawa.Tylko musze znalezć bliżej lodowisko a jak nie to na jezioro.

Wiosną wybieramy sie obie na konną jazdę.
Mamy bardzo ambitne plany.:36_2_27:

paatrycja89
Witam mam taki dylemat.
jestem w 9 tyg.ciaży i mieszkam narazie w Polsce ale mój chłopak maja założona wlasna działalność w polsce wykonuje zlecenia dla szwedzkiej firmy i tam ma przydzielone tymczasowe mieszkanie.
wczraj oznajmił mi ze "podobno" ze względu na to ze ma on dzialanosc w polsce i w Szwecji jest jako w delegacji to nie moze wynajac zadnego mieszkania czy to prawda?
bo cos mi tu nie pasuje.
czy np. jak ja bym tam przyjechala bez zadnej pracy ale z pieniedzmi to niemoge sobie nic wynająć?

a jak to by było jesli miałabym rodzic w szwecji czy opieka socialana by sie mna zainteresowała i np. czy pomagaja na tyle jak w angli ze przydzielaja mieszkanie takiej rodzinie i płaca co miesiac pieniadze na utrzymanie?

bardzo prosze o odpowiedz lub strony gdzie moge takie informacje znaleźć.

Patrycja, napiszę Ci dokładnie, bo mieliśmy taką samą sytuację. Niestety, mając działalność w PL, nie masz tu żadnych praw, tzn, możesz wystąpić o PN, nam go przyznali bez problemu, bo wszystko się odbywa legalnie, więc mogliśmy się zapisać na mieszkanie, ale nei wiem jakby to było gdybyśmy je dostali, bo mój M. już jest zatrudniony na szwedzką umowę a na mieszkanie czekamy dalej... Tak jak napisała Milcia, szybciej dostać z drugiej ręki, ale ceny mają dużo większe niż te ze spółdzielni. Nam powiedzieli w spółdzielni, że jeśli mamy udokumentowane dochody (faktury) to nie ma problemu, z tym, że nie powiem jak to wygląda w praktyce. Tu każdy mówi co innego a potem jeszcze co innego wychodzi. Dodam, że na mieszkanie spółdzielcze czeka się 1-2 lata w ciekawszej dzielnicy, znaczy bliżej centrum itd. Na stronie ambasady szwedzkiej (jak będę miała chwilę, wkleję link) jest zapis, że powinno się dostać pozwolenie na pobyt, jeśli masz dochód lub wystarczające środki do życia. Nam robili problemy, znajomym, żadnych i pobyt dostali. Więc wszystko zależy...
Co do opieki socjalnej, Lucia to ujęła w 100% zgodnie z prawdą. To nie jest instytucja chatytatywna a "Turki" o których pisałaś, tak samo jak Irakijczycy itd posiadają status uchodzcy, co zmienie ich sytuację o 180 stopni. Oni rzeczywiście mają wszystko opłacone, mieszkanie, szkołę, przedszkole i jeszcze dostają zasiłek na życie. Ale my jesteśmy w Uni, nie mamy wojny, więc na jakiej podstawie chcesz otrzymać zasiłek? Dalej, niestety PN i stały pobyt nie dają Ci w sytuacji działalności NIC, ani ubezpieczenia, ani szkoły, żadnych praw. Masz tylko prawo tu sobie mieszkać, jak Cię na to stać, ale nie możesz korzystać z rzadnych dobrodziejstw płynących gdy płacisz TU PODATKI. Więc, opieka zdrowotna 100% płatna, z czego sam poród 20.000 SEK do 50.000 SEK w zależności od trudności. Wszystkie wizyty kontrolne, szczepienia itd- wszystko płatne. I to nie mało. Myśmy w końcu zrezygnowali z działalności na rzecz zatrudnienia, bo to ułatwiło sprawę. Kasy trochę mniej, ale i dużo plusów. Może wsrto pomyśleć o "normalnym" zatrudnieniu lub przepisaniu działalności na szwedzką, choć jak liczyliśmy, to bysmy nie przeżyli z tej "pensji" jaką nasz Szwed proponował, przy własnej działalności. Tzn, stawka była by taka sama, a podatej +/- 50%. Więc sama widzisz, jeśli Was stać, to pewnie, można tu funkcjonować na polskiej działalności, ale trzeba mieć naprawdę spory dochód.

http://www.suwaczek.pl/cache/fd5f2d6eba.png

http://www.suwaczek.pl/cache/81328cf0d8.png