Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

kwiaciarka
asia78
kwiaciarka
oooo Asia kupilas buty? czytam cos Kajocha sie pyta Ciebie ile zaplacilas ( tak na wyrywaki czytam, co pisalyscie).
pokaz jakie?

szukalam juz na stronie ccc,ale jakos mojego modelu nie ma:( a nie bardzo mi sie chce foczyc je. Zaplacilam 119:) Pamietam ze to ccc to kiedys takie dziadostwo mieli,sam plastik a teraz nawet fajne buty maja:)

no , ja kupilam 3 lata temu w ccc ( P. byl przeciwny) i do dzis sie trzymaja, naprawde sie poprawili
Ostatnio kupilam butki dla Oliwki z ccc dalam 40 zl... bardzo ladnie w nich chodzi.

http://www.suwaczek.pl/cache/66190808a7.png

Co za plaga z tymi mieszkaniami:Wściekły:

Własnie mam regularna histerie,bo po wielu prosbach ubierz sie chodz sie uczesz,chodz to chodz tamto Pola zoastala w domu a chlopaki poszli. Prosilam ja 20 min zeby sie zebrala a ta nic. A jak chcialam pomoc wysmarkala sie w moja bluzke :Wściekły: Od 20 min ryczy i blaga zeby ja wziac na dwor,ale nie pojdzie.

Powiedzcie ze czasem Wam sie tez zdarza tak robic (oczywiscie mamusie ktore maja 3 latki)i jestescie konsewentne,bo ja czuje sie podle i mam ja ochote wypuscic. Juz mnie zeby bola od zaciskania. Powiedzcie ze dobrze robie :Męki::Płacz:

Alutka7912
Ziewam i ziewam.....zaraz spadam do domu...a małż wyjeżdża na trening piłki nożnej bo w sobotę grają mecze :) I znowu będziemy same z moim Julianem :Szok:
Tak sobie dzisij postanowiłam że od poniedziałku zaczynam dietę kopenhaską żeby pozbyć się w końcu tych zbędnych pięciu kilogramów z ciąży :) Trzymajcie za mnie kciuki :):Padnięty:

oczywiscie, ze bedziemy
ja też sie odchudzam mam 8 na minusie, jeszcze z 5-6 i będzie ok
stosowałam kopenhaską, potem kleiłam slimvita a na końcu stwierdziłam, że NŻ i jest najlepiej, nie jem chleba, słodyczy, cukru oczywiście w miarę mozliwosci i się staram :Uśmiech:

Alutka7912

Moje dziecko to chyba jakieś jest niesamowite bo od początku do "Fridy" sama nochal podstawiała i sie śmieje na całego :) Mam nadzieję że jej się nie zmieni na gorsze :)

Mikołaj też się cieszy jak fridy używamy, niektóre dzieci to lubią :Uśmiech:

kwiaciarka
Renata Mikołaj jak je banana to zjada ladnie czy mietoli w rece? bo Ela mietoli ile sie da :)

je dopóki nie załapie,że można właśnie pomiętolić, zazwyczaj tak robi jakmu zostaje mały kawałek w rączce

kwiaciarka
kajocha
asia78
Gotuje piczarkowa,dam tez Stefanowi:) mam nadzieje ze ze go brzuch go nie rozboli

właśnie ! z bobovity jest słoiczek z pieczarkami jakieś rosotto i chciałabym Ali dać, ale się boje

Ela jadla juz pieczarkowa wlasnej roboty , wcinala ze ho ho i nic jej nie bylo :)
Wogole sloiczki to juz sporadyczna sprawa jesli chodzi o zupki, drugie dania juz nawet sloiczkowe nie kupuje, bo Ela nie chce , woli domowe :)

ja nie daję pieczarkowej, bo u mnie nie lubią i jej nie gotuję
Mikołaj je bardzo chętnie zupki ze słoiczka, ale dań już nie chce, trochę oszukuję i dodaję do ziemniaczków ale też już nie bede kupowała, wykorzysta te co mam i koniec
natomiast bardzo lubi owoce z jogurtem z nestle

http://ticker.7910.org/an1cA4ZB0360030MDAwOGQ0fDY4MDg4MDc0ZGphfE1pa29sYWplayBtYQ.gif

kwiaciarka
Alutka7912
Dziubala
Mam w lodówce z 1,5 kg truskawek, wydawało nam się, że jak kupimy 2,5 kg to akurat starczy na wieczór. A jakoś tak, jak się ma ich dużo to tak się nie chce ich jeść :eusa_think:

A ja truskaweczki mam juz w ogrodzie :) Wczoraj Julcia zjadła chyba z dziesięć...a krzywiła się przy tym hihihihihihi...bo kwaśne trochę :)
Ja sie boje dac Eli truskawek.

Ja też nie daję Mikołajowi truskawek.

babeczqa
Witam Kochane Kolezanki z forumowsiak:):Całus:

Nocka fatalna od 1.00 do 4.00 Oliwia nieraczyla zasnac....wrrr:Szok::Szok:

Pozatym mam dwa dylematy::Histeria:
1. Jak wasze dzieciaczki usypiaja i w dzien i na noc?tzn jaka metode stosujecie jak gdzie co ?
2. Chyba bede musiala przestawic sie na jedna drzemke Oliwi w poludnie...bo niechce mi spac okolo 9 juz....:Histeria:

A no ja juz pisalam, jak usypiam :)
No wiesz, jak nie chce spac kolo 9 to jej nie kladz.
Moze juz Oliwka nie potrzebuje tej drzemki.
Ela juz dawno ma 1 drzemke, sporadycznie 2.

Mój śpiocha jeszcze po 3 razy, sporadycznie 2.

kwiaciarka
a Ela uwielbia odkurzacz, a najbardziej jak jej wiatr w nocha wieje z tego odkrzacza, sama sie przystawia ,zeby jej wialo. I lazi z nim za mna - tzn. ja ciagne za kabel, ona trzyma odkurzacza sie z tylu i za mna z nim lezie heh ( kurna , to co? jaka sprzataczka rosnie? ) heheh ;)

a mnie najbardziej przeraża jakby nie daj Bóg było przebicie :Histeria: nigdyMikołaj nie jest blisko odkurzacza kiedy sprzątam!

kajocha
jejku pokicham sie z bólu... uciekam papa

a co się stało, co boli??? :Całus:

asia78

Powiedzcie ze czasem Wam sie tez zdarza tak robic (oczywiscie mamusie ktore maja 3 latki)i jestescie konsewentne,bo ja czuje sie podle i mam ja ochote wypuscic. Juz mnie zeby bola od zaciskania. Powiedzcie ze dobrze robie :Męki::Płacz:

nie mam 3 latki/ka, ale jeśli nie będziesz konsekwentna to po jakimś czasie wejdzie na głowę i nauczy się, że tak czy inaczej płaczem wymusi to czego chce!
uważam, że serce pęka ale dobrze robisz

http://ticker.7910.org/an1cA4ZB0360030MDAwOGQ0fDY4MDg4MDc0ZGphfE1pa29sYWplayBtYQ.gif

oooooooooooooo boshe....:Histeria:
jestem zła matka...ale mam wyrzuty sumienia:Smutny:... postawilam na swoim z wasza pomoca, dzisija Oliwia niebyla usypiana w wozku:Histeria:....ale sie biedactwo meczylo, a wywijalo, co chwile wstawala...ale udalo sie padl ajak kawka jak niebylo mnie w pokoju przy ksiazce, ciekawe jak dlugo bedzie spala...z taka metoda;)usypiania... sie poplacze ze zasnela bez wozka chyba:Płacz:

asia78

Własnie mam regularna histerie,bo po wielu prosbach ubierz sie chodz sie uczesz,chodz to chodz tamto Pola zoastala w domu a chlopaki poszli. Prosilam ja 20 min zeby sie zebrala a ta nic. A jak chcialam pomoc wysmarkala sie w moja bluzke :Wściekły: Od 20 min ryczy i blaga zeby ja wziac na dwor,ale nie pojdzie.

Dobrze robisz, tylko czy napewno dobrze wydajesz polecenia?
Ja sie dowiedzialam od psychologa , ze robie kilka bledow i dostalam kilka rad. Jedna z nich:
Otoz, gdy chcesz wydac dziecku polecenie, podejdz, kucnij, zeby wzrok byl Twoj na wysokosci wzroku dziecka. Dziecko nie moze w tym czasie sie bawic, skakac , ogladac czegos, powinno patrzec Ci w oczy. Wtedy ( gdy jestes juz pewna, ze dziecko Ciebie slucha) wydaj krotkie, konkretne i zrozumiale polecenie. Nie uzywaj zwrotu "nie" - np. nie mow - nie skacz , tylko popatrz na mnie - zamiast tego powiedz - Pola spojrz na mnie.
Wydajesz polecenie( Pola ubierz sie , idziemy na spacer - nie uzywaj zwrotu "nie:" ) i czekasz chwile czy je wykona - nie opuszczaj dziecka , czekaj az wykona zadanie. Jesli dziecko nie wykonuje polecenia, tylko wrocilo do zabawy, powtorz wszystko od nowa, uprzednio pozbierawszy z dzieckiem zabawki ( zeby odwrocic uwage dziecka od tego co go akurat interesuje). To zdaje egzemin.
Ja czesto do Kuby mowilam - nie skacz po wypoczynku, nie krzycz, nie smaruj scian rekoma heheh. Blad :) teraz mowie, Kuba usiadz, kuba mow ciszej, kuba odejdz od scian.
Polecenia bez przeczenia :)
Np. pani w szkole dostala tez rady aby nie mowic do dzieci - nie gadaj, nie skacz, powinna mowic - Kuba usiadz na dywanie, badz cicho i slucha co mowie. A ona mowila - kuba nie gadaj, bo ja mowie - wiec kuba nie gadal ale za to skubal dywan ( bo siedzieli na dywanie ) hihih. Trzeba wydac tak polecenie ,zeby dzieco wiedzialo co ma robic - siedziec cicho i sluchac co pani mowi. Mowiac nie gadaj, nie mowi dziecku co ono wlasciwie ma robic, wiec ono nie gada ale znajduje sobie inna rozrywke :)
Ale sie napisalam ..... uh

RenataOslo

a mnie najbardziej przeraża jakby nie daj Bóg było przebicie :Histeria: nigdyMikołaj nie jest blisko odkurzacza kiedy sprzątam!
no, masz racje, ale nasz odkurzacz obudowe ma cala plastikowa , wiec gdzie by bylo przebicie..
Nastraszylas mnie, tylko kiedy ja bede odkurzac, tak zeby Ela nie podchodzila...

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

kwiaciarka
asia78

Dobrze robisz, tylko czy napewno dobrze wydajesz polecenia?
Ja sie dowiedzialam od psychologa , ze robie kilka bledow i dostalam kilka rad. Jedna z nich:
Otoz, gdy chcesz wydac dziecku polecenie, podejdz, kucnij, zeby wzrok byl Twoj na wysokosci wzroku dziecka. Dziecko nie moze w tym czasie sie bawic, skakac , ogladac czegos, powinno patrzec Ci w oczy. Wtedy ( gdy jestes juz pewna, ze dziecko Ciebie slucha) wydaj krotkie, konkretne i zrozumiale polecenie. Nie uzywaj zwrotu "nie" - np. nie mow - nie skacz , tylko popatrz na mnie - zamiast tego powiedz - Pola spojrz na mnie.
Wydajesz polecenie i czekasz chwile czy je wykona - nie opuszczaj dziecka , czekaj az wykona zadanie. Jesli dziecko nie wykonuje polecenia, tylko wrocilo do zabawy, powtorz wszystko od nowa, uprzednio pozbierawszy z dzieckiem zabawki ( zeby odwrocic uwage dziecka od tego co go akurat interesuje). To zdaje egzemin.
Ja czesto do Kuby mowilam - nie skacz po wypoczynku, nie krzycz, nie smaruj scian rekoma heheh. Blad :) teraz mowie, Kuba usiadz, kuba mow ciszej, kuba odejdz od scian.
Polecenia bez przeczenia :)
Np. pani w szkole dostala tez rady aby nie mowic do dzieci - nie gadaj, nie skacz, powinna mowic - Kuba usiadz na dywanie, badz cicho i slucha co mowie. A ona mowila - kuba nie gadaj, bo ja mowie - wiec kuba nie gadal ale za to skubal dywan ( bo siedzieli na dywanie ) hihih. Trzeba wydac tak polecenie ,zeby dzieco wiedzialo co ma robic - siedziec cicho i sluchac co pani mowi. Mowiac nie gadaj, nie mowi dziecku co ono wlasciwie ma robic, wiec ono nie gada ale znajduje sobie inna rozrywke :)
Ale sie napisalam ..... uh

RenataOslo
kwiaciarka

no, masz racje, ale nasz odkurzacz obudowe ma cala plastikowa , wiec gdzie by bylo przebicie..
Nastraszylas mnie, tylko kiedy ja bede odkurzac, tak zeby Ela nie podchodzila...

Co do pierwszej czesci to tak wlasnie mowi i robie:) A co do drugiej czesci to wlzoysz Ele do lozeczka albo wozka i chwilke sie pobawi. Caly czas ja masz na podlodze?? nigdy nie siedzi w lozeczku? Ja jak musze cos zrobic to laduje Stefana do kojca i czesc,wrzucam zabawki i sie bawi. Nie wyobrazam sobie niektorych czynnosci z malym pdo nogami!! np. jak odcedzic ziemniaki??

asia78
kwiaciarka
asia78

Co do pierwszej czesci to tak wlasnie mowi i robie:) A co do drugiej czesci to wlzoysz Ele do lozeczka albo wozka i chwilke sie pobawi. Caly czas ja masz na podlodze?? nigdy nie siedzi w lozeczku? Ja jak musze cos zrobic to laduje Stefana do kojca i czesc,wrzucam zabawki i sie bawi. Nie wyobrazam sobie niektorych czynnosci z malym pdo nogami!! np. jak odcedzic ziemniaki??

ziemniaki odcedzam jak Ela spi :)
Nie, nie wsadzam jej do lozeczka , nigdy bym jej samej w nim nie zostawila, gdy nie spi, boje sie ,ze mi wyskoczy, juz pisalam , ze nasze lozeczko nie jest bezpieczne.
Wsadzam ja do wozka albo do kojca, ale bardzo rzadko, wiekszosc czasu spedza "wolna" :) Nie lubie jej ograniczac ruchu, robie to tylko wtedy gdy naprawde musze, odkurzanie chyba dolacze do tych wyjatkowych sytuacji , gdy musi posiedziec w kojcu :)

PS.
hmmm i naprawde, nie zdarzylo Ci sie powiedziec - Pola nie skacz, albo Pola nie krzycz, albo Pola nie rob czegos tam innego?:)

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

no u mnie jest tak ze zazwyczaj Oliwia siedzi w wlozeczku jak cos robie, i duzo robie wiec rano jak sie obudzi to do drzemki siedzi w lozeczku is ie bawi tanczy iowogole tysiac pomyslow... pozniej troche polata ale tak jak marudzi idzie do lozeczka bo tam sie bawi...... tak to wyglada a odkurzacza to sie tak panicznie boli ze jak jestems ama musze odkurzac trzymajac ja na rekach bo wpada w paniek....