Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

isa32
RenataOslo
asia78
A w szybkowarze to co innego:smile:

i zeberka jakie pyszne

wczoraj robilam kuraka w nowej przyprawie winiar z dolaczonym woreczkiem, faktycznie byl soczysty Winiary - Produkty, POMYSŁ NA Soczystego kurczaka z papryką i ziołami

i smakował? bo mnie nie bardzo... wolę sama doprawić i dać do folii do pieczenia

soczyste byly, Michalowi i T smakowalo, dla mnie slabo doprawione, choc dodalam jeszcze do tego majeranek

isa32
RenataOslo

ja tez bardzo rzadko, czasami po schodach, ale zazwyczaj sam chce, chyba bym sie wykonczyla, Mikolaj wazy 17,500

wcale nie wygląda... a ile ma wzrostu? Alka to maleństwo :Oczko: 86cm i 11,600

musze dolkadnie zmierzyc, nie wiem

asia78
Doszlismy z A. do porozumienia co kupujemy. Naroznik duzy skorzany

:36_1_1:

babeczqa
babeczqa
kwiaciarka
babeczko nie gotuje mleka, podgrzewam - tak, zwykle z kartonu .

yyyy poczekaj jak podgrzewasz???takie normlane UHT tylko podgrzewasz???a nie gotujesz wpierw?????no bo teraz to az nierozumiem.

Ja gotuje tzn tak az niepodrosnie do garka i wtedy juz musi ostygnaci wlala:) niedalabym nieprzegotowanego na dzien dzisiejszy Oliwii....
musze sie zapytac gastrolog jak bee w wrzesniu na kontroli.

mleko z kartonow jest poddawane kilku sekundowej obrobce termicznej i nie ma potrzeby gotowania przed podaniem, co innego takie z woreczka lub prosto od mucki

Obróbka cieplna
Obróbka cieplna ma na celu redukcję zawartej w surowym mleku liczby drobnoustrojów chorobotwórczych i saprofitycznych do bezpiecznego poziomu, a także wydłużenie okresu trwałości produktu, przy jednoczesnym zachowaniu minimalnych zmian chemicznych, fizycznych i organoleptycznych mleka.

Rodzaje obróbki cieplnej

Pasteryzacja
Obecnie stosuje się dwa zasadnicze procesy pasteryzacji:
Wysoka krótkotrwała (HTST - ang. High Temperature Short Time) polegająca na podgrzaniu mleka w temperaturze 72- 75°C przez 15-25 sekund.
Wysoka momentalna (VHT - ang Very High Temperature) polegająca na podgrzaniu mleka w temperaturze 80- 90°C przez 2-25 sekund.
Proces UHT (ang. Ultra High Temperature) pozwala na redukcję liczby wegetatywnych i przetrwalnikowych form drobnoustrojów oraz enzymów do poziomu zapewniającego długotrwałe (nawet kilkumiesięczne) przechowywanie bez obawy zmian jakościowych. Polega on na ogrzewaniu mleka w temperaturze 135- 150°C przez 2-9 sekund.
Procesy pasteryzacji i UHT odbywają się w wymiennikach ciepła, w systemie ogrzewania pośredniego (przeponowego) i bezpośredniego (bezprzeponowego).[

QUOTE=kwiaciarka]ja nie mam takiego programu

ja tez nie

http://ticker.7910.org/an1cA4ZB0360030MDAwOGQ0fDY4MDg4MDc0ZGphfE1pa29sYWplayBtYQ.gif

kwiaciarka
bylam na ogrodzie, dzieci juz od samego rana tam siedza,a teraz jeszcze pies

To Pola ma juz dzieci hehe

4 albo 5 coreczek:)

kwiaciarka
Asia na tej karmie na worku jest podana dawka odpowiednio do wieku - czy ta dawka to jest calodobowa czy na 1 karmienie? bo nie napisane :)

Nie wiem ja swojego inaczej karmie. Jak zje suche to nasypuje druga miske, miska wystracza mu na 2-3 dni, ale to nie jest jego glone pozywienie

ale mialam dzisiaj sen - ze jakas babka przyszla do P. do pracy i sie w nim zakochala i chciala nam zwiazek rozbic. P. sie nie dal i bylam szczesliwa , wskoczylam mu na rece a tu nagle .... okazuje sie, ze wojna gazowa. Rozpylono gaz, godziny wieczorne, ludzie przezyja tylko do rana. Eli w snie nie bylo, jakbysmy jej nie mieli. Szybko pojechalismy do Kuby, Kuba juz byl duzy, bo siegal mi do polowy glowy.
Stalismy i zalowalismy, ze tacy mlodzi, ze jeszcze tyle mozna by bylo zrobic, ze tyle czasu straconego. Nagle pojawila sie tesciowa , usiadla na hustawce ( na nodze od hustawki) i mowi - a tam, ja sie nie boje umierac, sasiadka mi mowila, ze to nic strasznego.

opowiedzialam sen P. a on mowi, ze od przyszlego wtorku bedzie mial praktykantke :mdr: musi przygotowac cos dla niej, zaplaco mu za "opieke" nad nia "az" 18zł dziennie heheheh. Udali sie.

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

kwiaciarka
Ela poszla siku - sama, bo teraz wszystko jest sama.
A jak ona majtki ubiera heheh wklada obie nogi w jedna dziurke i podciaga i ma na pasie ubrane jak spodnice. Kiedys nie zauwazylam, myslalam, ze gdzies majty posiala, zalozylam jej nowe, a wieczorem sie okazalo, ze ma 2 pary na sobie :)

kwiaciarka
A co mi Elzbieta wczoraj zrobila na ogrodzie - masakra.
Rozebrala sie do golasa!!! trzymala wszystkie ciuchy w rekach i wolala - mamo, mamo zobacz, sama i szybko :Szok:

genialna ::):

asia78
kwiaciarko nie kazda, bo rosol dlugo i kapusniak dlugo:yes:

ja tez długo rosołek robie bo jak na wołowym to juz w ogóle ze 2h :yes:

asia78
Stefan tez ma nowe slowo PUPU znaczy ketchup. Bo sie pytamy Chcesz ketchupu?:sofunny:

fajny jest :D

RenataOslo
asia78
A w szybkowarze to co innego:smile:

i zeberka jakie pyszne

wczoraj robilam kuraka w nowej przyprawie winiar z dolaczonym woreczkiem, faktycznie byl soczysty Winiary - Produkty, POMYSŁ NA Soczystego kurczaka z papryką i ziołami

w :Szok: jestem ! ja juz to robilam ten pomysł i obiad wylądował w koszu bo było niezjadliwe

kwiaciarka
sypalam Tinie suche jedzonko i mieszalam z takim mokrym a Ela stanela i tekst :
O matko! jak smierdzi! i nos zatyka hahahaha ( "o matko " najlepsze :))

:sofunny:

kwiaciarka

Ela znow daje Queen-a, tancuje no i fajnie, ale czemu w kasku ? :Zakręcony:

haha :great:

kwiaciarka
Asia no i fajnie z wypoczynkiem :)

super ! dobry wobór!

http://img244.imageshack.us/img244/8602/glitteryourway5972a42dwu3.gif

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/16801.png