Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Dori

co zrobić z mnóstwem orzechów włoskich

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w domu strasznie dużo orzechów włoskich już obranych i tylko czekają one żeby coś z nich zrobić. Chciałabym coś na słodko, tak żeby nie trzeba było piec bo np nie umiem robić biszkoptu na ciasto. Ale jeśli jakieś proste ciasto łatwe do wypieczenia to super by było, albo jakieś ciasteczka może :) znacie może jakieś fajne przepisy?


http://image.lafemmebonita.com/c/bg632593.jpg
http://lilypie.com/pic/071113/8Pse.jpghttp://b3.lilypie.com/lzEIp1/.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zrób kruche ciasto jak np na szrlotke i dodaj orzechy :) moga byc z tego fajne ciasteczka :D


Kinga : 06.03.2006 rok ( 3760g i 55 cm )
Grześ : 29.06.2011 rok ( 3750g i 56 cm )
Sonia : 16.10.2012 rok ( 3860g i 54 cm )
http://emotikona.pl/gify/pic/11wir.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam cie kochana i mam dla ciebie super przepips na ciasto miodowo-orzechowe-pyyysznosci:Oczko:
PODAJE CI PRZEPIS:
CIASTO:
1 1/2 szkl. maki
1/2 szkl. cukru
1 jajko
1 lyzka miodu
1 lyzeczka sody oczyszczonej
2 lyzeczki cieplego mleka
maslo i tarta bulka to formy.
MASA:
30 dag luskanych orzechow wloskich
10 dag. cukru
1/2 kostki masla
2 lyzki miodu.
PRZYGOTOWANIE:
miod roztopic, sode rozpuscic w 2 lyzeczkach cieplego mleka, make przesiac przez sito, dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto. Rozwalkowac na 2 cm grubosci, tortownice o srednicy ok 22cm wysmarowac maslem i wsypac tarta bulka lub wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto przelozyc do tortownicy, uformowac rant w wysokosci 3-4 cm. Ponakluwac.
Orzechy posiekac, nagrzac piekarnik do ok. 180-200 stopni. Na patelni roztopc maslo, miod - dodac cukier i orzechy, ogrzewac, stale mieszajac az cukier sie lekko skarmelizuje, masa nie moze sie przypalic. Goraca rozlozyc na ciescie, ciasto wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 min.. Upieczone ciasto twradnieje a po kilku dniach mieknie.
U NAS TO CIASTO NAWET JEDNEGO DNIA NIE PRZETRWALO- OCZYWISCIE JESLI MASZ DUUZO TYCH ORZECHOW TO SKLADNIKI MOESZ POWIEKSZYC BADZ JAK CI ZASMAKUJE TO BEDA NA NASTEPNY RAZ:Oczko: NAPRAWDE POLECAM- MI BAAARDZO SAMOWALO.:Śmiech:


http://dzidziusiowo.pl/php/img2-13012006004_1672524626_Mateuszek_4.jpg

http://zasuwaczki.bejbej.pl/suwaki.php?id_suwaka=729

http://dl9.glitter-graphics.net/pub/4/4589ccd9ph4gkg.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...