Skocz do zawartości
Forum

Szczęśliwe Marcowe Mamy 2010... :)


Rekomendowane odpowiedzi

Kaszaaaaaa
Agunia
Kaszaa a Ty małej co podajesz do jedzonka oprócz cyca?

Oj dużo już jej daje, początki były trudne bo dostawała samą marchew przez tydzień potem samą dynie potem to samo ale z ziemniaczkami i z 1.5 miecha mineło jak dostała taką warzywną zupke z większej ilości warzyw a teraz od kiedy wróciłyśmy to zaszalałam i dałam jej już słoiczki z ryżem kurczaczkiem i indykiem. Oprócz tego zaczeła jeść ładnie owoce do kaszki -wcześniej albo nie chciała albo ją wysypywało no i również od kiedy wróciłyśmy to podaje jej soczki po 4mc tak jak lecą czyli wszystkie-oczywiście je rozpuszczam z wodą bo w niemczech kupowałam tylko gotowe cherbatki lub cherbatki z sokiem ale ulewała po nich.
ale dajesz słoiczki ? czy gotujesz sama? a kaszki jakie?

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63498.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63499.png

Odnośnik do komentarza

Agunia
Kaszaaaaaa
Agunia
Kaszaa a Ty małej co podajesz do jedzonka oprócz cyca?

Oj dużo już jej daje, początki były trudne bo dostawała samą marchew przez tydzień potem samą dynie potem to samo ale z ziemniaczkami i z 1.5 miecha mineło jak dostała taką warzywną zupke z większej ilości warzyw a teraz od kiedy wróciłyśmy to zaszalałam i dałam jej już słoiczki z ryżem kurczaczkiem i indykiem. Oprócz tego zaczeła jeść ładnie owoce do kaszki -wcześniej albo nie chciała albo ją wysypywało no i również od kiedy wróciłyśmy to podaje jej soczki po 4mc tak jak lecą czyli wszystkie-oczywiście je rozpuszczam z wodą bo w niemczech kupowałam tylko gotowe cherbatki lub cherbatki z sokiem ale ulewała po nich.
ale dajesz słoiczki ? czy gotujesz sama? a kaszki jakie?

Nie ja daje słoiczki. A kaszke sinlac daje od 2 miechów ,teraz kupilam ryżową i na mleku sojowym ją robie ale Lenka nie chce tego jeść więc chyba sobie dam spokój.
kupiłam też manną ale nie mam jej jak zrobić bo przecież nie będe wydłubywać ze słoiczka zupki i gotować w niej manny ...

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49y2v4q82ra9xr.png

Odnośnik do komentarza

Agunia
dzięki dziewczyny za porady,bo ja już całkiem od tego zgłupiałam...muszę się za to konkretniej zabrac,żeby mały nie miał tych zaparć...

Mam nadzieje,że nie będzie miał więcej problemóm bo u nas niestety nie dało się nic zrobić od zwykłej dyni miała zaparcia i jedni twierdzili,że to nie zatwardzenie tylko poprostu przez to,że tyle miała rozwolnienie to teraz musi się nauczyć...inni ,że tak czasem bywa poprostu trzeba odczekać...a niestety co dałam owocki to uczulały dziś bylo lepiej nie wiem czy to dzięki debridatowi czy śliwkom ale za to pierwszy raz zrobiła zieloną kupke ...jak nie urok to sraczka...

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49y2v4q82ra9xr.png

Odnośnik do komentarza

Kaszaaaaaa
Agunia
dzięki dziewczyny za porady,bo ja już całkiem od tego zgłupiałam...muszę się za to konkretniej zabrac,żeby mały nie miał tych zaparć...

Mam nadzieje,że nie będzie miał więcej problemóm bo u nas niestety nie dało się nic zrobić od zwykłej dyni miała zaparcia i jedni twierdzili,że to nie zatwardzenie tylko poprostu przez to,że tyle miała rozwolnienie to teraz musi się nauczyć...inni ,że tak czasem bywa poprostu trzeba odczekać...a niestety co dałam owocki to uczulały dziś bylo lepiej nie wiem czy to dzięki debridatowi czy śliwkom ale za to pierwszy raz zrobiła zieloną kupke ...jak nie urok to sraczka...
no mój owocki lubi, dawałam gruszkę williamsa i dzisiaj kupa też była,taka plastelinowa ale zrobił....
jabłko z morelką też mu smakowalo i było ok,gorzej z warzywami a w słoiczkach jest dużo marchwi wszędzie i cięzko będzie,ale może pomału się przyzwyczai ale narazie odczekam trochę z tymi zupkami.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63498.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63499.png

Odnośnik do komentarza

Agunia
Kaszaaaaaa
Agunia
dzięki dziewczyny za porady,bo ja już całkiem od tego zgłupiałam...muszę się za to konkretniej zabrac,żeby mały nie miał tych zaparć...

Mam nadzieje,że nie będzie miał więcej problemóm bo u nas niestety nie dało się nic zrobić od zwykłej dyni miała zaparcia i jedni twierdzili,że to nie zatwardzenie tylko poprostu przez to,że tyle miała rozwolnienie to teraz musi się nauczyć...inni ,że tak czasem bywa poprostu trzeba odczekać...a niestety co dałam owocki to uczulały dziś bylo lepiej nie wiem czy to dzięki debridatowi czy śliwkom ale za to pierwszy raz zrobiła zieloną kupke ...jak nie urok to sraczka...
no mój owocki lubi, dawałam gruszkę williamsa i dzisiaj kupa też była,taka plastelinowa ale zrobił....
jabłko z morelką też mu smakowalo i było ok,gorzej z warzywami a w słoiczkach jest dużo marchwi wszędzie i cięzko będzie,ale może pomału się przyzwyczai ale narazie odczekam trochę z tymi zupkami.

powiem ci ,że to u nas panuje taka moda na marchewke,że zdrowa itd ale w niemczech unikaja marchwi twierdząc,że to niezłe gó*no -nie dopytywałam się już o szczególy bo wiadomo co kraj to obyczaj i ogólnie każdy ma swoje poglądy itd

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49y2v4q82ra9xr.png

Odnośnik do komentarza

Aguniiu, kupki plastelinowe to chyba norma, co? Nie za rzadkie, nie za twarde. :-)
Rozszerzanie diety:

Najlepiej zaczynać rozszerzanie diety od zbóż (mleczko ryżowe, potem z mleczkiem migdałowym), ponieważ są one najbardziej zbliżone do smaku mleka mamy - lekko słodkie, są lekkostrawne, zawierają wszystkie ważne składniki odżywcze: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, minerały i błonnik. Poza tym wzmacniają ukł. trawienny i wydalniczy, a o to nam chodzi na początku najbardziej.

Mleczko ryżowe (można podawać od urodzenia)
1 szklanka ryżu
6 szklanek wody
Ryż dokładnie płuczemy, moczymy przez noc w wodzie. Następnie odlewamy wodę i zalewamy świeżą - gotujemy na małym ogniu ok 3 godz. Ugotowany ryż przecieramy przez sitko i taki wywar podajemy sam lub z dodatkiem mleka koziego lub amarantusowego.

Mleczko ryżowo - amarantusowe gotujemy tak jak powyżej, z tym, że pod koniec gotowania ryżowego wsypujemy dużą łyżkę ziarna amarantusa.

Mleczko midgałowe
1 szklanka migdałów
3 szklanki wody
Migdały namoczyć na noc, rano zdjąć skórkę, zmienić wodę i gotować 10min. Następnie miksujemy, przelewamy przez sitko.

Mleczka można przechowywać kilka dni w lodówce.

Może Pani także powolutku zacząć podawać jej bardzo rzadkie kleiki zbożowe, do których potem można dodawać warzywko - gotowane, nie surowe!
Natomiast z soczkami radze się wstrzymać, zamiast tego można dopajać dziecko słabiutkimi kompotami.

Kaszaaaaaa

Nie ja daje słoiczki. A kaszke sinlac daje od 2 miechów ,teraz kupilam ryżową i na mleku sojowym ją robie ale Lenka nie chce tego jeść więc chyba sobie dam spokój.
kupiłam też manną ale nie mam jej jak zrobić bo przecież nie będe wydłubywać ze słoiczka zupki i gotować w niej manny ...

mannę gotujesz osobno.

Agunia
dzięki dziewczyny za porady,bo ja już całkiem od tego zgłupiałam...muszę się za to konkretniej zabrac,żeby mały nie miał tych zaparć...

wcześniej czy później musisz. żeby nie był tadek niejadek :P

dobrą metodą jest podawanie obiadku, a potem deserku rozluźniającego, w międzyczasie coś do picia, najlepiej kompot. nie będzie zaprać na bank.

http://miko.aguagu.pl/suwaczek/suwak1/a.png

Odnośnik do komentarza

Oraz kilka::oczko::oczko::oczko:

1.Marchewkowy kleik

Składniki:
- kilka małych marchewek ( lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- woda

Sposób przygotowania:
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik (tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

2.Kleik z brokuł

Składniki:
- kilka różyczek brokuła
- woda
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować i dodać kleik ryżowy.

3.Zupa jarzynowa

Składniki:
- jeden mały ziemniak
- 1/2 małej marchewki
- 1/4 korzenia pietruszki
- por
- seler
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego bądź masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200ml wody

Sposób przygotowania:
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.

4.Zupka jarzynowa z mlekiem modyfikowanym

Składniki:
- 1/2 marchewki
- średni ziemniak
- łyżeczka kleiku ryżowego
- 60 ml mleka modyfikowanego

Sposób przygotowania:
Jarzyny pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącej wody. Gotować ok. 20 minut. Następnie przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Dodać łyżeczkę kleiku i ponownie zagotować. Przygotować 60 ml mleka zmodyfikowanego wg przepisu. Wszystko razem wymieszać.

5.Zupka jarzynowa z ryżem

Składniki:
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka ryżu
- trochę pietruszki
- łyżeczka masła
- ewentualnie żółtko

Sposób przygotowania:
Warzywa obrać pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać ryż i masło. Wszystko gotować ok. 30min. Calość przetrzeć lub zmiksować.

6.Zupa jarzynowa z burakami

Składniki:
- 1/2 buraka
- marchewka
- 1/2 ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1 łyżeczka masła/oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania, podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

7.Zupa jarzynowa z kalafiorem i brokułami

Składniki:
- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Gotujemy warzywa. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.

8.Zupa ziemniaczana

Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)

Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.

9.Zupa z brokuł

Składniki:
- 1 marchewka
- 100gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej

Sposób przygotowania:
Ugotować marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.

10.Mus jabłkowy

Składniki:
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.

11.Zupa z cukinii

Składniki:
- 5 marchewek
- ziemniak
- kilka plasterków cukinii
- kasza jaglana
- kawałeczek piersi z indyka
- natka selera
- natka pietruszki
- por

Sposób przygotowania:
Ugotować na maśle 5 marchewek, 1 ziemniaka i pod koniec gotowania dodać kilka plasterków cukinii. Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotować aż napęcznieje. W innym garnku gotować pierś z indyka razem z natką selera i pietruszki oraz porem. Po zmieleniu warzyw możemy zrobić dwie zupki- mięsną i bezmięsną. Cukinia nadaje potrawom słodkawego smaku.

12. Kisiel żurawinowy

Składniki:
- 100g żurawin
- 20g cukru
- 10g mąki ziemniaczanej
- 200 ml. wody

Sposób przygotowania:
Żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotujšcej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.

13.Przecier z malin

Składniki:
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.

14. Sok marchewkowo-jabłkowy

Składniki:
- średnia marchew
- średnie jabłko

Sposób przygotowania:
Marchew i jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Ścieramy na tarce. Wyciskamy sok na sitku pogrążonym w szklance.

15. Pierwsza zupka marchewkowa

Składniki:
- 1 średniej marchwi (60g)
- mały ziemniak (30g)
- łyżeczka oliwy lub świeżego masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 100 g wody (1 porcja = 150 g)

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.

16. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym

Składniki:
- 1 małej marchwi (50g)
- średni ziemniak (70g)
- łyżeczka kiełku ryżowego
- 60g mleka modyfikowanego następnego
- 60 ml wody(1 porcja = 180 g)

Sposób przygotowania:
Warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do wrzątku i gotujemy ok. 20 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszając. Przygotowujemy mleko. Zmiksowane warzywa dokładnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupę. Przed podaniem należy sprawdzić temperaturę.

17.Bezmleczna papka ryżowa

Składniki:
- 10 gr płatków ryżowych
- 100 ml wody
- 100 gr łagodnego jabłka
- łyżka masła

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrzątek wrzuć jabłko i płatki ryżowe. Zagotuj dodaj masło wymieszaj i całość zmiksuj.

18.Przecier z dynii

Składniki:
- 1 filiżanka pokrojonego w drobną kostkę miąższu dyni
- 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Miąższ dyni zalej w garnuszku trzema łyżkami wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 5 minut). Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.

19.Budyń mleczny

Składniki:
- 180 ml mleka modyfikowanego
- 8 g maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Mleko wymieszaj z mąką, gotuj cały czas mieszając. Można dodać starte jabłko.

20.Sok z jabłek

Składniki:
- świeże, dojrzałe jabłko

Sposób przygotowania:
Dojrzałe, słodkie, soczyste jabłko umyj dokładnie pod bieżšcš wodš, obierz starannie ze skórki i sparz wrzątkiem. Następnie zetrzyj owoc na drobnej tarce. Startą papkę przełóż do sitka i łyżeczką spróbuj wycisnąć świeży soczek. Podawaj maluchowi zaraz po przygotowaniu.

21.Dla wegetarianina

Składniki:
- 2-3 łyżki ryżu
- 1 łyżeczka kaszy kukurydzianej
- 2 plasterki banana
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego
- 2 winogrona
- garść jagód
- 1 łyżeczka cukru
- wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:
Ryż i kaszę gotować osobno w nieosolonej wodzie. Owoce opłukać. Z brzoskwini i winogrona usunąć pestki i obrać skórkę. Owoce i cukier zmiksować na papkę. Ryż wymieszać z kaszą i nałożyć na spód miseczki. Na górę nałożyć owocową papkę lub wymieszać ze spodnią warstwą. Posypać wiórkami kokosowymi i polać sokiem z pomarańczą. Podawać od razu.

22.Piertuszka z brokułami

Składniki:
- 225g pietruszki
- 115g brokułów
- 300ml mieszanki mlecznej lub wody

Sposób przygotowania:
Pietruszkę wrzucamy do rondla dodajemy mleko, doprowadzamy do wrzenia a następnie przykrywamy i gotujemy ok. 10min. na wolnym ogniu. Dodajemy brokuły i gotujemy przez następne 10 min., aż warzywa będą miękkie. Miksujemy lub przecieramy przez sito. Objętość: 600ml.

23.Zupa kalafiorowa

Składniki:
- pół piersi z kurczaka
- 1 ziemniaczek
- 1 marchewka
- pół pietruszki
- kawałeczek selera
- kawałeczek pora
- różyczka kalafiora

Sposób przygotowania:
Dokładnie umyć pierś, pokroić i wrzucić do gotującej się wody. Obrać warzywa, umyć i drobno pokroić, wrzucić do mięska. Gotować, aż będą miękkie. Przestudzić zupkę i dokładnie zmiksować. Podawać dziecku w temperaturze letniej.

http://miko.aguagu.pl/suwaczek/suwak1/a.png

Odnośnik do komentarza

To by było na tyle Aguniu, Qmp pewnie też coś dorzuci.

Ja bym Ci radziła jednak stopniowo zaczynać od tego 7 m-ca. Powoli, powoli, a i załapie. Kupki też mój Mikołaj ma plastelinowe, takie wężyki wychodzą z pupki. Troszkę przy nich stęka, ale nie boli go nic, po prostu steka jak ćiśnie :hahaha: i zobacz - nie ma zaparć, mimo, że nic nie poje prócz mleka, obiadków i deserku. No, może z tym nic - to tak nie dom końca - bo wczoraj zaczął picie z kubka i dziś też 30 ml za mamą przy śniadaniu znów zaliczył, a więc tfu tfu!

http://miko.aguagu.pl/suwaczek/suwak1/a.png

Odnośnik do komentarza

Okay jestem,

Aguniu ja jestem za stopniowym rozszerzaniem diety. I jednak uważam, że lepiej zacząć od warzyw. Dzieciaki piersiowe i tak mają słodkie życie (mleko mamy jest bardzo słodkie), dając im słodkie deserki tylko uczymy, że pokarm ma taki a nie inny smak. Jeśli chodzi o zaparcia to może dając warzywa podaj w porze karmienia 2-3 łyżeczki a reszte niech zapije mlekiem. Stopniowo dokładaj więcej łyżeczek i rób większą przerwę przed podaniem piersi. Organizm musi nauczyć się trawić nowe produkty. Pomiędzy karmieniami warto podawać wodę, nawet łyżeczką.

Więcej napisze potem bo lecę kolację zrobić :)

Odnośnik do komentarza

qmpeela
Okay jestem,

Aguniu ja jestem za stopniowym rozszerzaniem diety. I jednak uważam, że lepiej zacząć od warzyw. Dzieciaki piersiowe i tak mają słodkie życie (mleko mamy jest bardzo słodkie), dając im słodkie deserki tylko uczymy, że pokarm ma taki a nie inny smak. Jeśli chodzi o zaparcia to może dając warzywa podaj w porze karmienia 2-3 łyżeczki a reszte niech zapije mlekiem. Stopniowo dokładaj więcej łyżeczek i rób większą przerwę przed podaniem piersi. Organizm musi nauczyć się trawić nowe produkty. Pomiędzy karmieniami warto podawać wodę, nawet łyżeczką.

Więcej napisze potem bo lecę kolację zrobić :)
dzięki bardzo, będę wdzięczna za każdą poradę :)
buziolki :)*

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63498.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-63499.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...