Skocz do zawartości
Forum

Fotel biurowy

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem sporo przecież spędzamy przy komputerze w domu - czy to ucząc się czy niektórzy pewnie pracując zdalnie. A że czeka mnie remont pokoju - jakie biurka i fotele polecacie ?

Przejrzałam kilka stron z meblami - biurka jakie są nie zachwycają mnie, ale może coś wybiorę (prostota przede wszystkim) - ale fotel? Sama w pracy mam głównie te 'gamingowe' i wg mnie nie porywają.

Jak wygląda wasze miejsce pracy w domu ?

Moje obecne to niski stolik + fotel (taki do tego stołu), ale moje plecy wołają o zmianę. Fajnie się przy tym pije kawę, ale z pewnością to nie miejsce do pracy

Edytowane przez Jamja

Wg tego, co mnie nauczyli właśnie na ergonomii pracy, podstawowe zasady wyboru krzesła są takie, że musisz móc je ustawić odpowiednio do wzrostu, jeśli jesteś za niska dla najniższego ustawienia to możesz dać sobie podnóżek i też będzie ok. Podłokietniki muszą być tak, żeby nie przeszkadzały i były wygodne, jeśli nie - lepiej je ułamać, niż żeby wymuszały złą pozycję. Biurko bez żadnych bajerów, półek na klawiaturę itp, bo to niezdrowe, bo zajmuje przestrzeń na uda. Monitor maksymalnie na wprost oczu, ew. jeśli są dwa to jeden przy drugim. Zamiast fotela piłka jest ok, jeśli pracuje się długo bez przerw (a nie wstawanie co 5 minut) to można rozważyć klękosiad, ale wysokość biurka musi być inna niż do krzesła i długo zajmuje układanie się w pozycji do pracy, dlatego nie sprawdza się przy częstym wstawaniu. Można sobie kupić wałek na odcinek lędźwiowy, tak żeby wymusić lepszą pozycję (kręgosłup ma kształt litery s, od siedzenia robi się z tego c).  Dobre fotele znajdziesz na miejscu w sklepie  https://elzap.eu/krzesla-biurowe,c-853 Powinni Ci coś dobrać.