Skocz do zawartości
Forum

Zdrowie psychiczne - bardzo ważny temat

kacperd99

Rekomendowane odpowiedzi

BARDZO proszę o przeczytanie tego artykułu, najlepiej w całości. Są tu bardzo ważne informacje, mogące uratować komuś życie.

Cześć wszystkim!

Wiem, że raczej nikt tutaj nie porusza takich tematów, ale bardzo ważna w dzisiejszych czasach jest troska o zdrowie psychiczne. Statystyki są przerażające: średnio co 43 SEKUNDY ktoś na świecie odbiera sobie życie. Dlatego bardzo warto uczyć się, jak temu zapobiegać u siebie oraz bliskich nam osób.

Duży problem jest w tym, że bardzo dużo ludzi cierpi na depresję (aż 1 na 5 osób!), lecz większość z nich to ukrywa, nie chce nikomu o tym mówić, ukrywa swoje cierpienie, i to wina naszego społeczeństwa - dużo ludzi stygmatyzuje depresję i inne choroby psychiczne, co jest bardzo krzywdzące. Niektórzy zaś lekceważą zdrowie psychiczne, np. słowami "Inni mają gorzej", "Nie przejmuj się tym", "To nie jest taki wielki problem", "Ogarnij się" itp., nienawiścią, obraźliwymi słowami, przezwiskami, wyśmiewaniem się (trzeba pamiętać że każdy ma inny poziom wrażliwości - to co dla jednego wydaje się jakby to był np. niewinny żart, może znacznie pogorszyć czyjeś samopoczucie, i przyczynić się do myśli samobójczych, samookaleczania lub samobójstwa.

Depresja często jest też powiązana z wypaleniem zawodowym (lecz nie tylko praca, ale też szkoła). Ważne jest aby zrobić sobie przerwę od pracy lub szkoły i nie przemęczać się, gdy mamy trudności ze zdrowiem psychicznym, gdy nas to przytłacza. Rodzice i opiekunowie powinni się troszczyć o to, aby robić dziecku przerwy i być wyrozumiałym, gdy wygląda na przygnębione lub gdy o to prosi. Nie tylko w pracy jest trudno, szkoła też potrafi przytłaczać i nie powinno się tego lekceważyć!

Musimy również przestać stygmatyzować wizyty u psychologa, psychoterapeuty, psychiatry - rozmowa jest bardzo ważna, aby wyleczyć depresję; gdy jesteśmy sami z trudnymi emocjami, to tylko pogarsza sytuację (dlatego warto też prowadzić dziennik, i tam zapisywać swoje emocje, będzie lżej; + to nie tylko dla dziewczyn 😉 ). Jeśli nie możemy wybrać się do psychologa, można zadzwonić lub napisać na darmowy telefon zaufania:
jest ich wiele, ale najpopularniejsze to

- 116 111 - dla dzieci i młodzieży (wyszukaj w Google aby znaleźć stronę; jest tam dostępny również czat lub e-maile)

- 116 123 (nr telefonu) / 116sos (wyszukaj w Google) - dla dorosłych

Nie będę wymuszał na nikim swojej religii, szanuję wszystkie poglądy, lecz mi bardzo pomogła relacja z Panem Bogiem. On mi pomógł w najgorszych momentach, w których traciłem nadzieję że kiedykolwiek będzie lepiej. On może rozwiązać każdy problem. Teraz mam dobre życie i się cieszę, jestem dumny z tego, że się nie poddałem. Polecam, lecz nie wymuszam.

Warto więc być wyrozumiałym, nie osądzać, i nie lekceważyć objawów depresji u siebie lub u innych. Twoja interwencja może uratować czyjeś życie. Dużo osób z depresją nie ma odwagi odezwać się jako pierwsza/pierwszy z prośbą o pomoc. Niektórzy osoby z depresją noszą na nadgarstku gumkę recepturkę, często jako symbol, że nie jest u nich dobrze, niestety ta zasada nie jest zbyt popularna, więc proszę wszystkich o rozprzestrzenianie tego, bo taka cicha prośba o pomoc może uratować komuś życie.

Na razie tyle, jest dużo do pisania na ten temat, może kiedyś napiszę dalszą część, zachęcam do dalszego informowania się na temat depresji, zaburzeń lękowych i innych zaburzeń psychicznych i bardzo proszę o rozprzestrzenianie mojego artykułu, wystarczy proste udostępnienie. Można wklejać ten artykuł na inne fora lub strony, lecz wtedy proszę o umieszczenie link do oryginału, czyli na tej właśnie stronie.

Bardzo dziękuję za przeczytanie i pozdrawiam wszystkich, kacperd99