Skocz do zawartości
Forum

Niemowlę 6m, rozwój

Rekomendowane odpowiedzi

Odkąd córka się urodziła obawiam się czy wszystko jest/będzie dobrze, nie potrafię się zbytnio cieszyć z tej roli bo cały czas się martwię, wyszukuje nieprawidłowości, a niestety jakieś są... Wszystko zaczęło się od tego jak starsza córka 3,5l poszła do przedszkola tamtego roku i niestety okazało się że nie odnajduje się w grupie, izoluje się, nie uczestniczy w większości zajęć, wcześniej przy pojedynczych dzieciach tego nie widzieliśmy a jeśli coś się działo to braliśmy pod uwagę po prostu nieśmiałość, a psycholog wyjaśnił że może być to spektrum autyzmu, w jej przypadku zespół Aspergera gdyż ma rozwiniętą mowę ładnie. Tego się nie spodziewaliśmy, a ja już byłam w ciąży z drugą córką, dość sporo stresu mnie to kosztowało i łez. 

Teraz martwię się o młodszą córkę, tak bym chciała żeby było wszystko ok, żebym widziała że czerpie przyjemność z bycia w grupie, że ma koleżanki i naprawdę już mam brak sił na wszelkie diagnozy, spotkania 🥵 

To co widzę i niepokoi od dłuższego czasu myślę że może być to około 2 miesiące, ma taki manewr uderzania najczęściej prawą ręką, o matę, gryzakiem w ręce, jak ją noszę tyłem do siebie to często uderza jakby mimowolnie o mnie tą ręką. Czasami jest tego mniej, jakby mijało, a czasami tak jak było 🤷🏼‍♀️

Ma problemy z odginaniem główki mocno, prężeniem się, robieniem takiego mostka jakby leżąc na plecach (byliśmy dwa razy i fizjo, dawała ćwiczenia na słaby brzuszek i że wtedy może to się poprawi, ale ostatnio jakby odginanie się nasiliło, czekamy na wizytę kontrolną. 

Kontakt wzrokowy niby ma ale też nie wiem na ile dobry, czasem patrzy ładnie i słucha co mówię, a czasem położę ją na plecach, nachylam się, a ona zerknie czasem, a tak to głową gdzieś na boki. 

Z reakcją na głos/imię też bywa różnie, zależy od sytuacji póki co to jest chyba wybiórcze, czasami reaguje jak usłyszy nas, jakieś wołanie, a czasami nie. Na dźwięki jak usłyszy melodie, czy coś to się odwraca najczęściej. Wodzi wzrokiem za kimś kto wchodzi lub wychodzi. Śmieje się jak starsza córka szaleje koło niej. 

Jeszcze nie gaworzy raczej, słychać jakby progres w głużeniu ale to chyba jeszcze nie gaworzenie (starsza gaworzyła po 7 miesiącu, mówi ładnie i dość szybko zaczęła).

Uśmiech społeczny jest. 

Lubi narazie wszystko co jej podaje do jedzenia, starsza była i jest wybiórcza. 

Nie wiem czy wiele dzieci tak ma, nie mam styczności z niemowlakami innymi, ale też od jakiegoś czasu widzę takie otwieranie rączek, zamykanie, ruszanie paluszkami, przekręcanie nadgarstkami, ale nie wydaje mi się żeby to było takie kręcenie przerysowane jak to czasem bywa i dzieci w spektrum, ale to już może jakiś znak? 😔

Nie wiem, może jeszcze coś istotnego mi sie przypomni, narazie tyle. Ogólnie ciężko mi już patrząc i analizując każdy ruch, czasem już mówię że muszę wyluzować z tym, a później i tak to samo, czytanie całego internetu 🥵

Z góry dziękuję za każdy komentarz