Skocz do zawartości
Forum

Leczenie azs - sposoby

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, próbowałam balsamu z olejem konopnym i muszę powiedzieć, że moja skóra była po nim bardziej miękka. Olej konopny ma właściwości przeciwzapalne, co może łagodzić zaczerwienienie. Trzeba jednak sprawdzić skład, bo niektóre balsamy mają dodatkowe substancje, które mogą uczulać. Stosuję go zazwyczaj na noc, bo wtedy skóra ma czas na regenerację. Ogólnie jest ok, ale u mnie większa poprawa była po wprowadzeniu emolientów, wypróbuj sobie raczej kosmetyki na atopowe zapalenie skóry [reklama usunięta]

Edytowane przez Dziubala
Usunięcie reklamy

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że dieta ma OGROMNY wpływ na stan skóry przy łuszczycy. Przez długi czas próbowałam różnych metod, ale dopiero gdy zaczęłam bardziej świadomie podchodzić do jedzenia, zauważyłam realne efekty.

Największą różnicę zrobiło wprowadzenie zdrowych tłuszczów, zwłaszcza oleju z nasion konopi. Dlaczego? Bo zawiera idealne proporcje kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają odbudowę bariery ochronnej skóry, zmniejszają stany zapalne i nawilżają skórę od środka. Odkąd zaczęłam go dodawać do diety (np. do sałatek czy smoothie), moja skóra stała się bardziej elastyczna i mniej swędziała.

Z kolei odstawiłam tłuszcze takie jak masło i margaryna, bo mogą nasilać stan zapalny w organizmie. Masło zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, a margaryny często mają tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na skórę.

Dodatkowo zaczęłam pić zioła wyciszające, ponieważ stres i nerwy to jedne z głównych wyzwalaczy łuszczycy. Passiflora świetnie działa na układ nerwowy i pomaga się uspokoić, ale największą różnicę zauważyłam, gdy włączyłam do suplementacji olej CBD 5% decarboxylated. To był prawdziwy game changer! CBD obniża poziom kortyzolu (hormonu stresu), który ma ogromny wpływ na stan skóry – a jak wiadomo, stres bardzo często pogarsza objawy łuszczycy. CBD działa też przeciwzapalnie i uspokajająco, dzięki czemu skóra jest mniej reaktywna na czynniki drażniące.

Oprócz diety, ogromne znaczenie ma odpowiednia pielęgnacja skóry, ponieważ łuszczyca to przede wszystkim uszkodzona bariera ochronna. Najlepiej sprawdziły mi się produkty konopne, które realnie wspierają regenerację skóry. Znalazłam nawet badania potwierdzające ich skuteczność:

🔹 88% osób stwierdziło, że produkty konopne pomagają niwelować objawy łuszczącej się skóry głowy.
🔹 100% badanych potwierdziło, że szampony konopne dokładnie i delikatnie oczyszczają skórę, a emulsje konopne skutecznie natłuszczają przesuszoną skórę.
🔹 84% osób zauważyło, że produkty konopne łagodzą stany zapalne skóry głowy.
🔹 88% badanych potwierdziło, że zmniejszają swędzenie i nadmierne łuszczenie skóry.
🔹 92% osób przyznało, że płyny konopne natłuszczają skórę, a 100% potwierdziło, że emulsje i płyny konopne działają skutecznie razem.
🔹 96% badanych zauważyło, że płyny i emulsje konopne delikatnie wygładzają skórę i regenerują skórę głowy.
🔹 92% badanych uznało, że produkty konopne spełniają ich oczekiwania i poleciliby je znajomym.

Dodatkowo warto smarować skórę dobrymi maściami konopnymi [reklama usunięta]. Dlaczego? Bo kosmetyki konopne są zbawienne dla skóry – zawierają kannabinoidy, które działają przeciwzapalnie, regenerująco i nawilżająco. Pomagają odbudować uszkodzoną barierę skóry, zmniejszają świąd i podrażnienia oraz wspierają naturalne procesy regeneracyjne.

Dla mnie kluczowe było połączenie odpowiedniej diety, redukcji stresu i stosowania sprawdzonych produktów konopnych, które realnie pomagają skórze się regenerować. Jeśli masz łuszczycę, naprawdę warto spróbować!

Edytowane przez Dziubala
Usunięcie reklamy