Skocz do zawartości
Forum

Kiedy badanie cukru w ciąży?

Gość Lil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dziewczyny kiedy robiłyście pierwsze badanie cukru we krwi? Ja miałam zrobić przed kolejną wizytą, ale z racji tego, że muszę leżeć jeszcze nie zrobiłam. Jestem w 10 tyg. Wizyta za tydzień. Do tej pory zrobiłam tylko miesiąc temu morfologię i TSH. Teraz miałam powtórzyć morfologię i zrobić badanie cukru. Wiem, że w ciąży może się pojawić cukrzyca ciążowa i jest ona bardzo groźna dla dziecka. Z wiekiem ryzyko cukrzycy ciążowej rośnie, a ja mam 42 lata. Kiedy powinnam najpóźniej sprawdzić cukier? Kiedy wy sprawdzałyście?

Badanie cukru miałam zlecone co wizytę, czyli raz na miesiąc. Pierwsze po potwierdzeniu ciąży. 

Krzywa w drugim trymestrze. 

Dlaczego nie zadzwonisz do lekarza i nie spytasz czy musisz zrobić teraz czy na następną wizytę? Skoro zlecił to pewnie chciałby na teraz. Dlaczego musisz leżeć? 

Najlepiej rzeczywiście zadzwonię i się dopytam. Lekarz zlecił badanie zanim miałam leżeć. Pojawiły się plamienia i większe bóle podbrzusza i od tamtego momentu leżę czyli od tygodnia. W zeszłym roku poroniłam i teraz boje się gdziekolwiek ruszać, bo lekarz kazał leżeć plackiem jak to określił. Ja do tej pory robiłam tylko morfologię i TSH. I teraz miałam zrobić właśnie cukier. Kiedy pytałam lekarza o pozostałe badania, powiedział że spokojnie, żebyśmy najpierw przebrnęli przez pierwsze trzy miesiące, potem reszta badań. Dlatego nie wiem czy ten cukier ważny jest już teraz czy można poczekać tydzień albo dwa. 

Ja miałam cukier badany co 3 tygodnie na każdą  wizytę . Doktor wtedy  widzi czy są wskazania do tego żeby zrobić szybciej krzywą  cukrową  .  Jeśli wyjdzie krzywa źle to wtedy albo dieta albo insulina. 

Kaika już też wolałabym mieć te badania o których piszesz zrobione, pytałam lekarza o te badania, ale lekarz mówi, że spokojnie jak wszystko będzie dobrze na następnej wizycie to potem następne badania. Dzwoniłam do lekarza i mam iść zrobić morfologię i cukier na czczo w tym tygodniu aby mieć na poniedziałek.