Skocz do zawartości
Forum

Warzywa i owoce w ciąży

Gość Alis

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Jestem w drugim miesiącu ciaży. Czy jecie w ciąży surowe warzywa  i owoce? Jeśli tak to jak je myjecie? Niby to bogactwo witamin i myślałam, że należy je jeść. Z drugiej strony zjadłam dzisiaj avocado, a potem przeczytałem, że aż na  17% tych owoców jest bakteria Listeria niebezpieczna w ciąży. Trochę się wystraszyłam. Zaczęłam też czytać o pestycydach i konserwantach na owocach. A ja od świąt jem po 2 pomarańcze dziennie. Myję co prawda, ale to tylko opłukanie. A jak jest u Was, bo nie wiem czy panikuję czy lepiej może pić soki zamiast jeść owoce.

Serio? To predzej nigdy nie jadłaś owoców i warzyw? Nie rozumiem Twoich obaw.. w ciąży jak najbardziej powinnaś jeść warzywa i owoce, taka samo jak każdy człowiek, niezależnie od tego czy jest w ciąży czy nie. Na rynku dostępne są produkty ekologiczne, które na pewno są zdrowsze od pozostałych. Może zastanów nad ich zakupem?

Pewnie, że jadłam,  cały czas, ale nigdy wcześniej nie byłam w ciąży, więc nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Ginekolog mi najpierw powiedział, żeby dokładnie myć, więc ok myję, myłam zawsze, więc się tym jakoś nie przejęłam, ale jak zaczęłam czytać w internecie,  to naprawdę można zgłupieć. Stąd moje pytanie. 

8 godzin temu, Gość Alis napisał:

Hej dziewczyny. Czy jecie w ciąży warzywa i owoce bez obaw? Moje pytanie jest stąd, że pół roku temu poroniłam w 8 tyg. Teraz jestem w 6 tyg. i o wszystko się martwię.

Akurat owoce i warzywa zaszkodzą Ci najmniej. Jadłam cała ciążę w dużych ilościach, na działce prosto z krzaka