Skocz do zawartości
Forum

Nie wiem jak interpretować zapis monitoringu

Gość Katarzyna87

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Katarzyna87

Od roku staram się o dziecko. 

Cykle 29 dni. 

Ostatnia miesiączka 4.12-10.12.

Bardzo bolesna i obfita (żywo czerwona krew) 

Wizyta u ginekologa 9.12 mówił, że do okresu płodnego ok. Tygodnia. 

Kolejna wizyta u ginekologa 16.12 (13 dc) monitoring i jak się okazało byłam już po owulacji. Lekarz powiedział, że jest dużo komórek owulacyjnych w jajnikach. Nic z tego nie rozumie. 

Stosunek tylko jeden 13.12. Więc raczej ten cykl przespałam. 😌

Zastanawiam się tylko dlaczego po owulacji w jajnikach są komórki owulacyjne? 

4 godziny temu, Gość Katarzyna87 napisał:

Od roku staram się o dziecko. 

Cykle 29 dni. 

Ostatnia miesiączka 4.12-10.12.

Bardzo bolesna i obfita (żywo czerwona krew) 

Wizyta u ginekologa 9.12 mówił, że do okresu płodnego ok. Tygodnia. 

Kolejna wizyta u ginekologa 16.12 (13 dc) monitoring i jak się okazało byłam już po owulacji. Lekarz powiedział, że jest dużo komórek owulacyjnych w jajnikach. Nic z tego nie rozumie. 

Stosunek tylko jeden 13.12. Więc raczej ten cykl przespałam. 😌

Zastanawiam się tylko dlaczego po owulacji w jajnikach są komórki owulacyjne? 

•  

Katarzyna też pomyślałam tak jak Rio o PCOS. Tak jak wcześniej pisałam uważam,że powinniście współżyć już pod koniec miesiączki bo możesz mieć dużo wcześniej owulację. Objawy w 26 DC to wtedy potwierdzały. Następnym razem idź na monitoring wcześniej. No właśnie sztuka,żeby to u Ciebie dobrze sprawdzić. Starajcie się częściej na początku cyklu. Trzymam kciuki.

Gość ojciec pięciu wspaniałych
18 godzin temu, Gość Katarzyna87 napisał:

Od roku staram się o dziecko. (...)Stosunek tylko jeden(sic!)

Zamiast "starać się" - po prostu kochaj się z partnerem jak najczęściej! Zawsze i wszędzie, kiedy tylko masz na to ochotę! I zwłaszcza wtedy, kiedy Ty masz na to ochotę, bo czasie owulacji libido kobiety jest najwyższe - to taki naturalny mechanizm zapewniający reprodukcję gatunku. Jeśli chcesz mieć dziecko kochając się tylko raz w miesiącu, w czasie wyliczonym przez ginekologa to raczej nie licz na powodzenie :(

I nie licz dni, nie "monitoruj", bo to tylko nakręca Twój stres, a stres powoduje uwalnianie hormonów utrudniających Ci zajście w ciążę.

Powodzenia!

Gość Katarzyna87
16 godzin temu, Gość Bibs napisał:

Katarzyna też pomyślałam tak jak Rio o PCOS. Tak jak wcześniej pisałam uważam,że powinniście współżyć już pod koniec miesiączki bo możesz mieć dużo wcześniej owulację. Objawy w 26 DC to wtedy potwierdzały. Następnym razem idź na monitoring wcześniej. No właśnie sztuka,żeby to u Ciebie dobrze sprawdzić. Starajcie się częściej na początku cyklu. Trzymam kciuki.

No właśnie dlatego tym razem na pierwszą wizytę u ginekologa poszłam w trakcie miesiączki 9.12, a miesiączka skończyła się 10.12. Wtedy mówił, że nic nie widać i że można zacząć starać się za tydzień. Tydzień później 16.12 byłam na monitoringu to powiedział, że widzi duża komórek owulacyjnych w obu jajnikach i że już jestem po owulacji. A był to 13dc. Stosunek jeden w 10dc z przyczyn siły wyższej. Od 14dc faktycznie duża ilość białego śluzu z grudkami. Czyli po zawodach. Nic nie wspominał o PCOS. 

Gość Katarzyna87
19 godzin temu, Gość Rio napisał:

A może mu chodziło że masz policystyczne jajniki .  Pokazywał Ci na usg jak to wygląda? 

Nie mówił nic o policystycznych jajnikach. Pokazał mi na USG, że na obu jajnikach jest dużo komórek owulacyjnych. Po czym stwierdził, że przeszłam już owulację. 

44 minuty temu, Gość Katarzyna87 napisał:

No właśnie dlatego tym razem na pierwszą wizytę u ginekologa poszłam w trakcie miesiączki 9.12, a miesiączka skończyła się 10.12. Wtedy mówił, że nic nie widać i że można zacząć starać się za tydzień. Tydzień później 16.12 byłam na monitoringu to powiedział, że widzi duża komórek owulacyjnych w obu jajnikach i że już jestem po owulacji. A był to 13dc. Stosunek jeden w 10dc z przyczyn siły wyższej. Od 14dc faktycznie duża ilość białego śluzu z grudkami. Czyli po zawodach. Nic nie wspominał o PCOS. 

No ale uważam,że  wcale nie po zawodach. Jeżeli 13dc było po owulacji to w 10 DC są duże szanse,nawet z 1 razu ;). Mam udało się też tak zajść. Więc uszy do góry i pozytywne nastawienie. 

Gość Katarzyna87
2 minuty temu, Gość Bibs napisał:

No ale uważam,że  wcale nie po zawodach. Jeżeli 13dc było po owulacji to w 10 DC są duże szanse,nawet z 1 razu ;). Mam udało się też tak zajść. Więc uszy do góry i pozytywne nastawienie. 

Dziękuję Ci Bibs ❤

Powiem szczerze, że w tym cyklu było jakiś ciężko. Poszłam na monitoring żeby sprawdzić czy w ogóle mam owulację. No i okazuje się, że nam tylko jakoś wcześnie. 

Pod koniec okresu nic nie zapowiadało dni płodnych. Tydzień później już po owulacji i okresie płodnym. 

Może i mi się poszczęści i dostanę prezent pod choinkę 🙂 chociaż w 10 dc przy jednym razie to chyba byłby cud. 🙃

Gość Katarzyna87
3 godziny temu, Gość ojciec pięciu wspaniałych napisał:

Zamiast "starać się" - po prostu kochaj się z partnerem jak najczęściej! Zawsze i wszędzie, kiedy tylko masz na to ochotę! I zwłaszcza wtedy, kiedy Ty masz na to ochotę, bo czasie owulacji libido kobiety jest najwyższe - to taki naturalny mechanizm zapewniający reprodukcję gatunku. Jeśli chcesz mieć dziecko kochając się tylko raz w miesiącu, w czasie wyliczonym przez ginekologa to raczej nie licz na powodzenie 😞

I nie licz dni, nie "monitoruj", bo to tylko nakręca Twój stres, a stres powoduje uwalnianie hormonów utrudniających Ci zajście w ciążę.

Powodzenia!

No niestety w tym cyklu nie było mi dane starać się. Siła wyższa. Stąd ten jeden raz... 

A na monitoring poszłam żeby sprawdzić czy w ogóle mam owulację. 

Nie zawsze jest tak jak sobie zaplanujemy... 

Gość Katarzyna87
2 godziny temu, Gość Bibs napisał:

A kiedy mogę najwcześniej wykonać test ciążowy strumieniowy o czułości 10. Jeśli stosunek był w 10dc, a w 13dc byłam już po owulacji? 

16 godzin temu, Gość Katarzyna87 napisał:

A kiedy mogę najwcześniej wykonać test ciążowy strumieniowy o czułości 10. Jeśli stosunek był w 10dc, a w 13dc byłam już po owulacji? 

Ja bym założyła,że 13dc była owulacja i do tego doliczyła bym min 11/12dni. Czyli 13dc+11/12 tj 24/25 dc. To i tak dużo wcześniej niż książkowy cykl. Jeżeli się nie uda to w następnym cyklu poszła bym na monitoring pod koniec miesiączki jak ostatnio i potem np. w 10/11 DC. Ale dużo też zależy od ginekologa,aby wykazał inicjatywę no chyba,że chcesz czekać co los przyniesie... Bo jak tu ktoś napisał kochać się możesz bez spiny,ale jak chcesz zajść w ciążę to musisz być pewna,że jesteś zdrowa. 

Gość Katarzyna87
Godzinę temu, Gość Bibs napisał:

Ja bym założyła,że 13dc była owulacja i do tego doliczyła bym min 11/12dni. Czyli 13dc+11/12 tj 24/25 dc. To i tak dużo wcześniej niż książkowy cykl. Jeżeli się nie uda to w następnym cyklu poszła bym na monitoring pod koniec miesiączki jak ostatnio i potem np. w 10/11 DC. Ale dużo też zależy od ginekologa,aby wykazał inicjatywę no chyba,że chcesz czekać co los przyniesie... Bo jak tu ktoś napisał kochać się możesz bez spiny,ale jak chcesz zajść w ciążę to musisz być pewna,że jesteś zdrowa. 

No właśnie coś mi się wydaje, że ten mój ginekolog źle liczy i źle ustala terminy monitoringu. W każdym razie kazał mi przyjść w styczniu po zakończeniu miesiączki. I tak pójdę wcześniej. Chce wiedzieć czy wszystko że mną jest ok. Dziękuję ❤