Skocz do zawartości
Forum

Napinanie macicy w 26 tygodniu ciąży

Gość Monika

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć dziewczyny. Mam do was pytanie, czy któraś z was miała coś takiego jak napinanie się brzucha w ciąży ? Jestem w 26 tygodniu ciąży i brzuch bardzo często mi się napina. Ginekolog dał leki na podtrzymanie, kazał brać magnez i nospe No i odpoczywać jak najwiecej. Czy któraś z was miała podobny problem do mojego ? Bardzo się martwie, że doprowadzi to do wcześniejszego porodu.

Tak, wszystko dobrze się skończyło ale za pierwszym razem leżałam na podtrzymaniu 1,5 miesiąca w szpitalu z zagrożeniem przedwczesnego porodu a za drugim razem już się spodziewałam powtórki,ale leżałam tylko,ze w domu 2 miesiące.

Ważne,żeby kontrolować szyjkę macicy,czy się nie skraca. U mnie na starcie miała ledwo 2,5 cm co stanowi chyba wartość graniczna. Ja miałam skurcze czyli napinania za pierwszym razem od 20tc a za drugim gdzieś od 17. Brałam magnez z potasem,nospe doraźnie i tabletki na uspokojenie no i luteinę. U mnie każda zmiana pozycji, nawet dotykanie brzucha, powodowały twardnienie. Więc kontroluj i nie denerwuj się bo stres negatywnie wpływa.  A mierzono Ci szyjkę?

Trzymam kciuki i życzę szybkiego dotarcia do terminu rozwiązania. Wszystko będzie dobrze.

Mam tak samo. Każda zmiana pozycji prowadzi do tego ze brzuch się napina. Niestety stresuje się dużo bo jest to moja pierwsza ciąża i się martwie. Ale gdy się stresuje jest jeszcze gorzej. Szyjka była wczoraj sprawdzana i miała 37 mm także się nie skraca. Ale ponoć z dnia na dzień może się skrócić.