Skocz do zawartości
Forum

Ułożenie dziecka, 17 tydzień

Gość Tylka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Ostatnio męczyły mnie ostre bóle brzucha w  17 tygodniu, po usg okazało się, że wszystko jest w porządku z dzieckiem i sama ciąża, natomiast nieprawidłowo pracują jelita i jest to przyczyną bólu. 

Jedyna rzecz jaka nie daje mi spokoju, to to, że dzień przed badaniem przestalam czuć ruchy dziecka, lekarz po usg stwierdził, że dziecko obróciło się 'głową do dołu' i mało co widać, choć serce bije prawidłowo. 

Czy to możliwe aby dziecko w 17 tygodniu aż tak się obróciło? Czy to normalne? Martwi mnie to, ponieważ o takiej pozycji dziecka mówi się przed samym porodem i nie wiem czy to bezpieczne. A już 3 dzień go nie czuć. 

Pozdrawiam. 

Teraz, Gość Gość napisał:

Do 20 tyg masz prawo nie czuć ruchów codziennie, dziecko ma dużo miejsca i raz może być głową w dół a potem jeszcze zmieniac pozycję, choć moja córka na badaniu w 20 tyg juz byla glowa w dol i tak zostalo do porodu

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. 

To moja pierwsza ciąża i bardzo martwię się tymi bólami i cała reszta. 

A niestety pomimo tego, że lekarz reaguje na wszystkie moje obawy i prowadzi ciąże bez zarzutu póki co, prawie nic na temat samej ciąży nie mówi, położne również, więc postanowiłam spytać inne mamy. 

Bardzo dziękuję! 

Tak naprawdę w 17 tygodniu ciąży to ruchy nie muszą (u często nie są) być odczuwalne tak jak w późniejszych etapach ciąży. Mój synek na każdym USG od około 25 aż do 33 był główka w dół, później nagle fiknal i siedział na dupce do 37 tygodnia, koniec końców obrócił się z powrotem. Tak więc nie przejmuj się tym wcale, dzidzia będzie sobie teraz przeskakiwać ile wlezie ;). Nie chcę Ci nawet mówić jakie nieprzyjemne było to jak się odwracał  w tym 37 tygodniu 🙈

Co do lekarza pamiętaj że masz prawo pytać co Cię nurtuje, o dziecko itp. 

Pozdrawiam i życzę nudnej ciąży 😁

9 minut temu, Gość Kajka napisał:

Tak naprawdę w 17 tygodniu ciąży to ruchy nie muszą (u często nie są) być odczuwalne tak jak w późniejszych etapach ciąży. Mój synek na każdym USG od około 25 aż do 33 był główka w dół, później nagle fiknal i siedział na dupce do 37 tygodnia, koniec końców obrócił się z powrotem. Tak więc nie przejmuj się tym wcale, dzidzia będzie sobie teraz przeskakiwać ile wlezie ;). Nie chcę Ci nawet mówić jakie nieprzyjemne było to jak się odwracał  w tym 37 tygodniu 🙈

Co do lekarza pamiętaj że masz prawo pytać co Cię nurtuje, o dziecko itp. 

Pozdrawiam i życzę nudnej ciąży 😁

Aż nie chcę  sobie wyobrażać tego fikołka 🙈 

Pytam go o wszystko co tylko mnie martwi, ale to są odpowiedzi na zasadzie tak, nie, jest w porządku. Zero rozwinięcia tematu, co powinnam co nie... O ciąży  stety/niestety wiem więcej z internetu/apki niż od samego lekarza, choć tak jak już mówiłam - o wszystko dba i pilnuje.

Teraz jestem spokojniejsza po tych konkretnych odpowiedziach, super, że zareagowalyscie 💓 dziękuję. 

Na spokojnie ☺ Mimo, że mój Synuś jest większy to ginekolog wyjaśnił, że nawet w 24 tc ruchy są nieregularne i to nie jest nic złego, bo dzieciątko ma dużo miejsca 🙂 Zależy też, gdzie znajduje się łożysko, jeżeli na przedniej ścianie to ruchy można odczuwać słabiej 🙂 W 17 tc czułam bulgotanie i to też nie codziennie, koło 20 tc były kopniaki, a niektóre kobietki czują pierwsze ruchy nawet po 20 tygodniu 😉

Sama jestem panikarą i nie raz mówiłam mężowi żeby przyłożył ucho albo dłoń (na niego od razu reaguje 😅), bo już myślałam, że coś jest nie tak 😉

37 minut temu, Gość Beata napisał:

Na spokojnie ☺ Mimo, że mój Synuś jest większy to ginekolog wyjaśnił, że nawet w 24 tc ruchy są nieregularne i to nie jest nic złego, bo dzieciątko ma dużo miejsca 🙂 Zależy też, gdzie znajduje się łożysko, jeżeli na przedniej ścianie to ruchy można odczuwać słabiej 🙂 W 17 tc czułam bulgotanie i to też nie codziennie, koło 20 tc były kopniaki, a niektóre kobietki czują pierwsze ruchy nawet po 20 tygodniu 😉

Sama jestem panikarą i nie raz mówiłam mężowi żeby przyłożył ucho albo dłoń (na niego od razu reaguje 😅), bo już myślałam, że coś jest nie tak 😉

Oj, ja też jestem panikarą 😅 

Więcej mnie uspokoiłyście niż ginekolog 🙈

Dobrze, że napisałaś 💓 wszystkiego dobrego! 

17 godzin temu, Gość Tylka napisał:

Aż nie chcę  sobie wyobrażać tego fikołka 🙈 

Pytam go o wszystko co tylko mnie martwi, ale to są odpowiedzi na zasadzie tak, nie, jest w porządku. Zero rozwinięcia tematu, co powinnam co nie... O ciąży  stety/niestety wiem więcej z internetu/apki niż od samego lekarza, choć tak jak już mówiłam - o wszystko dba i pilnuje.

Teraz jestem spokojniejsza po tych konkretnych odpowiedziach, super, że zareagowalyscie 💓 dziękuję. 

Nie ma za co kochana :). Fajnie że jesteś troszkę spokojniejsza. 

Pierwsze ruchy odczułam koło 19 tygodnia, takie bo to smyranie no to bulgotanie. I na początku tylko wieczorami jak już po kąpieli w łóżku leżałam. Dopiero gdzieś koło 25 tygodnia albo nawet ciut później stały się wyraźniejsze.