Skocz do zawartości
Forum

Spokojna głowa po badaniu prenatalnym

Gość Kamila

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, które męczy mnie od kilku dni i  chyba tylko  jak ktoś mnie uspokoi to będzie lepiej. 

Jestem w trzeciej ciąży. Dwie poprzednie poronione. Pierwsza w 9tc, druga w 11tc. Obecnie jestem w 13tc. Miałam usg prenatalne i pobraną krew. Na wyniki krwi jeszcze czekam, jednak na usg wyszło wszystko ksiązkowo. Z tego wszystkiego zapomnialam zapytać lekarza, ale może któraś z Was ma taką wiedzę, czy mogę już odetchnąć. Lekarz mowi, że to rewelacyjna wiadomość, że przeszłam ten najgorszy okres, kiedy ryzyko poronienia jest największe i tak jak teraz nie myslę o samym poronieniu, to spokoju nie daje mi myśl czy pomimo tego, że USG wyszło dobrze, czy później mogą pojawić się jakieś poważne wady? Chodzi mi głównie o wady genetyczne. Przez moje wcześniejsze doświadczenia boję się cieszyć ciążą, bo mam wrażenie, że zaraz życie sprowadzi mnie na ziemię jakaś złą nowiną...

Niestety nawet po super wynikach po porodzie może się okazać że dziecko ma wadę genetyczną. Zawsze może być tym jednym przypadkiem na milion. Nic na to nie poradzimy. Jednak nie można 8-9 miesięcy żyć w ciągłym strachu!!! Pozytywne myślenie z pewnością też wpłynie na pozytywne rozwiązanie. Głowa do góry i ciesz się ciążą!