Skocz do zawartości
Forum

Skrócona szyjka, 20 tydzień

Gość Ada

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć zauważyłam że moja szyjka jest krótka i tak jakby lekko rozwarta, miękka oraz nisko położona łatwo ja wyczuć palcem. Doszły do tego bóle krocza podczas chodzenia czy wstawania. Brzuch robi się twardy i mam wrażenie jakby się obniżył. Pobolewa mnie też podbrzusze. Wizytę mam na poniedziałek ale zastanawiam się czy nie przejść się na szpital. Miałyście podobnie? Nie wiem czy się martwić. Dodam że to moja druga ciąża. 

Ja miałam twardnienia brzucha od połowy ciąży  za pierwszym razem, w kolejnej ciąży od 17 TC. To powodowało stopniowe skracanie szyjki i w konsekwencji było ryzyko przedwczesnego porodu. Uważam,że nie można tego absolutnie bagatelizować. Jak czujesz,że przyjmą Cię w szpitalu to idź! Do czasu wizyty jak najwięcej leż i odpoczywaj. Miałaś badana długość szyjki w 1 ciąży? Pamiętasz,ile ona wynosiła przy pierwszym badaniu? 

Też mnie trochę zdziwiło czytanie o tym,że nasz odwagę gmerać sobie przy szyjce będąc w ciąży. Ale grzebanie grzebaniem,brawo za refleks, miałaś nosa.  Dobrze,że lekarz zadecydował o pessarze to będziesz przynajmniej spokojniejsza. W takim razie życzę spokojnej ciąży.