Skocz do zawartości
Forum

Ciąża co powinniśmy wiedzieć...

Gość Ala

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 19 lat , mój chłopak 21 lat jesteśmy ze sobą od 2 miesięcy i  bardzo się kochamy.  3 dni temu dowiedziałam się że zostanę mamą.  To dla nasz szok i niedowierzanie  4 testy wykazały ciąże.  Adrian (mój chłopak i ojciec dziecka) pracuje rok i 2 miesiące.  Mieszka z rodzicami i siostrą mało wydawał z wypłaty ewentualnie 100/200 na paliwo czy coś do samochodu przegląd jakieś  ubezpieczenie. Obecnie jego stan to około 30 tysięcy.  Miało być zainwestowane w biznes ale ciąża zniszczyła te plany. Chcemy za to co zarobił kupić mieszkanie dla naszej trójki.  Ale też wahamy się czy nie zamieszkać u mnie z rodzicami i bratem.  To duży dom więc się pomieścimy.  Rodzice nie wiedzą bo do nas doszło to niedawno ale.im powiemy w ciągu najbliższych dni. Chciałabym wiedzieć:

Czy będzie nam w dwójkę ciężko sprostać temu zadaniu,: karmienie,przewijanie,usypianie i cała opieka no i nowa rzeczywistość i ograniczenia.  Po jakim czasie można się przyzwyczaić do nowej roli?

Czy dziecko pochłania dużo pieniędzy na wyprawkę i później na pozostałe artykuły  : pieluchy,jedzenie, ubranka,zabawki  itp.

I prosiłabym o jakieś porady młodych mam jak było u was z opieką, podczas trwania ciąży porodu opieki i jak to wyglądało i obecnie wygląda. 

Za 30 tysięcy i tak mieszkania nie kupicie. Nie wiem z jakiej części Polski jesteście ale 100-150 tysięcy to minimum za mieszkanie do generalnego remontu w mojej okolicy. Rok temu kupowalismy z mężem dom na kredyt więc wiem że z kredytem hipotecznym przy jednej osobie pracującej będzie ciężko. Dlatego najlepiej skoro macie warunki zostać u Ciebie w domu. Przynajmniej na jakiś czas. Co do wydatków to wiele czynników na to wpływa. Czy dostaniesz jakieś ubranka, lozeczko itp czy musicie wszystko kupic. Jak kupić to można też używane i już zamiast 600zl za lozeczko wyjdzie Wam 200zl. Proszki i kosmetyki dla dzieci są niezbędne ale też zależy z jakiej firmy kupicie. Jeden krem do pupy będzie kosztował 30zl drugi 7 zl. Ale tu dużo zależy czy nie powoduje alergii. Tego nie przewidzisz. Co do pieluch, to takie maleństwo zużywa ok 10 pieluch dziennie (później trochę mniej) więc też zależy jakie pieluchy będziecie kupować czy tańsze czy droższe. Albo eko wielokrotnego użytku. Koszt łatwo oszacować. Twoja wyprawka do szpitala też trochę będzie kosztował. Ale masz listy w internecie i 9 miesięcy czasu na zakupy. No i zostali lekarze. I tu pytanie czy będziesz chodzić prywatnie czy na kasę chorych. Prywatnie to ok 200zl miesięcznie. 

I pamiętaj zgłosić się do ginekologa przed 10 tygodniem ciąży żeby móc starać się o zapomoge jednorazowa po urodzeniu trzeba być pod opieka najpóźniej od 10 tygodnia. 

Dacie radę. Jesteście młodzi i macie krótki staż związku ale na pocieszenie moi dziadkowie po miesiącu znajomości byli w takiej sytuacji jak Wy i musieli brać ślub (takie czasy że zmuszani) i do późnej starości stanowili idealny związek, taki który jest dla mnie wzorem. Pomimo że początek mieli szalony 😉

Tak naprawdę ciężko odp na te pytania. Wszystko zależy od tego co kupisz i czy nowe czy używane. Ja na wyprawkę wydałam 10tys, a wcale nie szalałam. Ale można też kupić wszystko używane i wtedy to będzie za pewne tylko część tej kwoty. Tak samo opieka w ciąży i leki to w moim przypadku drugie 10 tys, ale nie chodziłam na NFZ, robiłam dużo dodatkowych badań i brałam dużo leków. Jeśli będziesz chodzić na NFZ, a ciaza będzie bez komplikacji to wydatki z tym Związane to myślę, że będą groszowe sprawy.  Wreszvie co do kosztów opieki nad dzieckiem... mleko modyfikowane którym karmiw to ok 300-400 zł na miesiąc,  pieluchy bambusowe (jedyne które nie uczulaja) kolejne 300 zł, do tego kosmetyki, jakieś ubranka,  szczepienia jeśli zdecydujesz się szczepić płatnymi... Ale z drugiej strony dostaniesz 500 plus, i jeśli uda się karmic piersią to ten wydatek odpada. Jak widzisz zakres kwot jest szeroki, nie wszystko zależy od nas. Co do ostatniej sprawy tzn czy dacie sobie radę ze zmianami to też zależy od tego jakimi osobami jesteście,  od waszej dojrzałości i od tego jakie będzie dziecko tzn spokojne czy może hnb.