Skocz do zawartości
Forum

Pierwszy dzidziuś, 5 tydzień

Gość Magda

Rekomendowane odpowiedzi

Niebawem zostanę mamą Ja 24 lata mój partner 21. To 5 tydzień już przyjęliśmy do siebie tą informację która z pewnością odmieni nasze życie o 180 stopni. Powoli szykujemy wyprawkę mieszkanie, najbliższa rodzina już wie. Też już zaczynam swoje zachcianki,do  lekarza  jestem zapisana na przyszły tydzień 1 wizyta a mój ukochany pracuje i mnie wspiera.

Mam kilka Pytań  o ciąże

1. Podczas ciąży prócz oczywiście brzuszka powiększają się piersi , z racji na pokarm . I chodzi mi o to czy po urodzeniu długo będą powiększone,kiedy wrócą do normalnego czy też  stanu przybliżonego sprzed ciąży.  I czy da się jakoś mleko spuścić do butelki, czy dużo tego tam jest,Czy czuć to po porodzie i w czasie ciąży.  - tu proszę o indywidualne i szczegółowe opinie. 

2.  Z racji że nie byłam jeszcze u lekarza na 100% będzie usg i tu nie wiem jak wygląda nigdy nie miałam robione i czy mogłybyście mi powiedzieć jak to wyglądało u was . Wiem tylko że chyba brzuch jest posmarowany jakimś żelem i lekarz ma jakąś kulkę i jeździ po brzuchu.   Dlatego jakbyście mogły powiedzieć jak wygląda badanie usg w różnych etapach ciąży  na początku po wykryciu  w środku tam 5-6 miesiąc i końcówka 8-9.

3. Czy czuć powiększanie się brzuszka na przestrzeni miesięcy czy  bardzo widoczny sprawia/ał wam  jakieś problemy codzienne : kąpiel,ubieranie, czy boli to rozciąganie  brzucha ,jak jest z oddawaniem moczu,ze snem czy wygodnie się śpi. ,Czy były sny o tematyce ciąży i dzidziusia? I ostatnie w tym punkcie: jak jest z pochwą/macicą czy to rozciąganie jest bolesne. 

4. Jesteśmy młodymi ludźmi lubimy się spotykać z przyjaciółmi na imprezy,spotkania ,piwo,papierosy etc. Podejrzewamy że za 9 miesięcy to się zmieni ,Ja nie będę piła ani paliła i czy będzie możliwość spotkać się jak za starych dobrych czasów. Oczywiście po porodzie 

5 Jak prócz brzucha,piersi zmienia się ciało  czy coś się powiększa,Czy są jakieś cechy charakterystyczne w ciąży. 

To nasze pierwsze dziecko i chciałabym wszystko wiedzieć o ciąży więc mam nadzieję że rozumiecie moje pytania,z góry dzięki za odpowiedź. 

Ciąża i dziecko zmieniają wszystko. I pojawiają się inne priorytety związane z dzieckiem. 1 wizytę i usg najlepiej jest zaplanować na 6/8tc. Usg nie będzie brzuszne tylko dopochwowe. 

Brzuszek...z tym różnie bywa. Zaczyna się lekko uwypuklac od 10tc choć u każdej mamy może być inaczej. A pptem rośnie i nie ma co sciemniac ze noe bedzie ci przeszkadzać. Ciezko ci bedzie buty czy skarpetki nałożyć. Z wanny ciezko ci bedzie wyjsc. Rosnacy brzuch nie bedzie cie bolal, ale swedzial gdyz skora bedzie sie rozciągać. Ciezko ci bedzie wstawac czy ppdnoscic sie z łóżka. Bedziesz musiala ppczutac o tym jak sie ppdnosic by nie bolalo cie w kroczu. Do snu radze ci kupic sobie poduche rogala bys mogla na niej ulozycz brzuszek. Mnie sie wygodnie noe spało. I o ciazy ani o dzidziusiu nie snilam. Na roznych etapach ciazy w podbrzuszu Czujesz bóle, różnego rodzaju o różnym nasileniu, to jest normalne, twoje ciało się zmienia i Przygotowywuje do porodu. Z siusianiem też jest różnie, jedne mamy biegają do toalety co 30min a inne wcale tzn tak normalnie.Nudności książkowo powinny być do 15tc, ja wymiotowalam praktycznie do końca ciąży.

Po porodzie raczej powinniscie odpuścić sobie imprezy i skupic sie na dziecku.

To tak w skrócie. Ale jest wiele poradników o tym czego się spodziewać będąc w ciazy. Gratuluję ciąży i miłej lektury życzę. 

Gość Magda, ale inna

Co do usg to pierwsze usg bywa jeszcze transwaginalne. Zależy na jakim etapie, jaki jest rozmiar zarodka, od ułożenia macicy i od ilości tkanki tłuszczowej na brzuchu kobiety. Transwaginalne czyli przez pochwę - lekarz wykonujący usg umieszcza w pochwie sondę przypominająca trochę dłuższy i grubszy długopis zakończony kulką o średnicy ok. 2cm. Na nią nakłada osłonkę przypominającą prezerwatywę i smaruje żelem. Usg w 11-13 tygodniu ciąży jest już raczej przez powłoki brzuszne, sonda przypomina kształtem trochę elektryczną golarkę. Myślę, że na youtube znajdziesz jakieś filmiki. 

Co do imprez to często bywa tak, że znajomi, którzy nie mają dzieci trochę się odsuwają, nie rozumieją np. że dziecko musi o określonej godzine jeść /spać /kąpać się. Poza tym często rodzice mówią głównie o dziecku, bo wokół niego kręci się ich świat, zwłaszcza na początku i trudno im znaleźć wspólne tematy. 

Co do papierosów i alkoholu to oczywiście powinnaś z tego zrezygnować od samego początku, bo to szkodzi dziecku. 

Na kompletowanie wyprawki jeszcze masz czas, najlepiej wyprawkę kompletować na podstawie opinii innych mam, a i tak potem się okazuje, że coś się Wam nie przydaje, ale coś innego tak mimo, że inni rodzice nie korzystali. 

1. Ja nie karmiłam, piersi wróciły do rozmiaru sprzed ciąży ale oczywiście już nie są takie jędrne.

2. Za wcześnie na usg brzuszne, będziesz miała zrobione usg dopochwowe, później w połowie ciąży zacznie ci robić brzuszne. A usg w moim wypadku wyglądało tak że w 6 tyg słyszałam tylko serduszko bo jeszcze nie było co oglądać, w 9 już widziałam rączki, nóżki (piękny widok) później w 12 już poznałam płeć bo się ładnie ułożyła a później czym dziecko większe tym mniej widać. 

3. Rozciąganie brzucha nie boli bo to się robi stopniowo, często robią się rozstępy ( u mnie nie było) później już w ostatnim trymestrze miałam problem z goleniem się , z ubieraniem butów i takich podstawowych rzeczy wymagających schylania. Ale nie zrażaj się każda ma inną wielkość brzucha. A z spaniem mialam kłopot, nie mogłam sobie znaleźć odpowiedniej pozycji bo tak czy tak było nie wygodnie, chodziłam po nocach bo zasnąć nie mogłam. Ostatnie tygodnie były udręką. 

4. No pewnie ze tak, jak ktoś z dzieckiem zostanie to nie widzę problemu. Ja np. po porodzie nie karmiłam i wróciłam do palenia, do znajomych tez mogę wychodzić kiedy chce bo babcie uwielbiają siedzieć z wnuczką 😄 (w ciąży tez popalałam, ale jak ktoś ma silną wole to lepiej nie palic) u mnie ciąża przebiegła książkowo, bez problemu.

5. U niektórych kobiet powiększa się brzuch a u niektórych wszystko, ja z 47 przeszłam na 73. W moim przypadku wszystko mi urosło. Aktualnie 56 samo zaczęło spadać po porodzie, bez ćwiczeń. 

Będzie dobrze !