Skocz do zawartości
Forum

Młodzi rodzice - porady

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. 

Zacznę od tego że razem z dziewczyną jesteśmy bardzo młodzi a niebawem zostaniemy rodzicami.  Ja mam 21 lat ona 17 (skończyła kilka dni temu rocznik 2003) spotkaliśmy się przypadkowo na ulicy około pół roku temu miesięcy i zaiskrzyło . Nasz pierwszy raz był na 3 czy 4 spotkaniu  i było wspaniale,żeby było zabawniej ja prawiczek ona dziewica.  Oczywiście były gumki (nie brała żadnych tabletek)  Po pewnym czasie miała typowe objawy ciąży zrobiła 2-3 różne testy wyniki wszystkich pozytywne,  była u lekarza i stwierdził to samo.  Z początku byliśmy przerażeni : ona nastolatka i uczennica ja dopiero skończyłem szkołę (technikum) , co ludzie powiedzą jak sobie poradzimy za  kilka miesięcy.  Sprawa wygląda tak że ona uczy się w internacie (teraz wiadomo czemu zdalnie ale mieszka w tam by być bliżej mnie) od domu odległość 100 km i nieopłacalne wizyty.  Mam 2 pokojowe mieszkanie, więc teraz  mieszkamy razem. Nasi rodzice wiedzą i nie byli tym zachwyceni ale po czasie zaakceptowali.  Zarabiam jakoś 2,5 tyś rodzice jej wysyłają 600 zł ( na dziecko )    Czy za 3 tyś miesięcznie da radę utrzymać 3 osoby i mieszkanie  bez pomocy innych osób?. Wspieram ją bardzo, szykujemy dla dzidzi pokoik w zasadzie już prawie gotowy, staramy się oszczędzać koszta ale wiadomo bez przesady.  Jest obecnie w 6 miesiącu chodzimy stale do ginekologa. Gdy gdzieś jesteśmy w sklepie czy na ulicy to dziwnie nam z tym że tacy młodzi a zaraz rodzice.  Nawet ludzie się dziwnie patrzą ale nie przejmujemy się tym.  Termin ma na końcówkę stycznia początek lutego.  Czym blizej porodu tym wiekszy stres. Mimo że nie jestem doświadczony to czuje się szczęśliwy.  Czy po porodzie będzie trudny czas, czy wyjazdy na wakacje pójście do znajomych będzie możliwe i czy bardzo zmienia się życie codzienne  po porodzie, proszę o wszystko co powinni wiedzieć młodzi rodzice 🙂