Skocz do zawartości
Forum

Zachowanie dziecka

Gość Mela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pisze tu może ktoś mi coś podpowie , a mianowicie mam kuzynkę która ma synka 3 lata , ja sama mam dwójkę dzieci i wgl mamy duża rodzine a przez ostatnie lata trochę tych maluchów przyszło na świat 🙂 kuzynka ciagle narzeka ze się nie wysypia , ze jej syn chodzi po nocy do nich do pokoju położy się za chwile się budzi ze jednak chce ma swoje łóżko i tak w kółko , tak myśle dlaczego takie ma noce skoro drzemkę w ciagu dnia ma wiec nie jest tak zmęczony bo bywa ze dzieci zmęczone śpią bardzo zle , może jest przebodźcowane bo ciagle gdzieś jeżdżą żeby w domu nie siedzieć , martwi mnie jednak inna rzecz , zauważyłam ze przy myciu rak , jedzeniu czy innych takich czynnościach głośno oddycha , sapie i ręce drżą , nigdy nie zauważyłam tego u innych dzieci , nigdy tez jej nic o tym nie mówiłam żeby nie myślała ze coś złośliwie mówię ale martwi mnie to trochę , może przesadzam , może ktoś coś doradzi , czy to normalne ?

Niestety co do drżenia rąk, sapania czy głośnego oddechu się nie wypowiem bo nie zauważyłam czegoś takiego ani u swojego dziecka ani u żadnego dziecka w rodzinie. Może warto by zwrócić kuzynce na to uwagę żeby skonsultować z lekarzem, być może ona tego nie dostrzega. 

Co do snu to też miałam czas, że najpierw synek późno zaczął zasypiać, miał wtedy trochę ponad 2 latka więc zrezygnowaliśmy z drzemki w ciągu dnia. Oczywiście stopniowo, najpierw ją skracając, aż w końcu po ok. 1-2 tyg nie było jej wcale.

Potem synek zasypiał już ok 20-20:30 ale odbywały się nocne wędrówki, na początku szłam do niego spać, a gdy zasnął wracałam do sypialni i tym samym ja też wędrowałam po nocach czasem kilka razy. Aż pewnego dnia powiedziałam dosyć, zapytałam synka dlaczego nie lubi spać u siebie, odpowiedział że "chce do mamy i boi się jak jest ciemno". Następnego dnia pojechaliśmy do sklepu kupiliśmy nocną lampkę "dużego chłopaka", którą synek sam sobie wybrał (wcześniej miał taki bardziej projektor) i od tego czasu jak mały przyszedł do nas odprowadzałam go do jego łóżka, kładłam, dawałam buziaka i wracałam do siebie, lampka się cały czas świeciła a młody zasypiał. Po kilku dniach dniach zaczął przesypiać całe noce, a lampkę mogłam zgasić zanim sama się położyłam. Jeśli chodzi o tęsknotę i to że chciał żebym bym była obok jak śpi to poradziliśmy sobie w ten sposób, że popsikałam jego ulubioną maskotkę swoim perfumem, więc młody przytulał się do swojego ulubionego misia ale czuł mój zapach.