Skocz do zawartości
Forum

Przechowywania mleka

Gość writa

Rekomendowane odpowiedzi

Może komuś pomogę, otóż na stronie szkoły rodzenia prenalen znalazłam informację odnośnie przechowywania mleka, nadmiar pokarmu można przechować na później:

-> w lodówce (temp. do 4 stopni) mleko można przechowywać do 3 dni,

-> w zamrażalce (temp. poniżej -18 stopni) - mleko można przechowywać aż do 6 miesięcy.

Jeśli nie chcecie przechowywać nadmiaru pokarmu na później, można zdecydować się na oddanie do Banku Mleka Kobiecego, gdzie Wasz pokarm posłuży do leczenia wcześniaków

21 godzin temu, Gość majka napisał:

Dobra wiadomość dla tych mam, które mają nawał mleka. W moim wypadku nie do wykorzystania, borykam się z niedoborem pokarmu 😞

Współczuję, ja akurat należę do tych szczęśliwych mam, które mają nadmiar mleka. Dziecko jest najedzone pod korek a piersi są jeszcze ogromne, dlatego wspomagam Bank Mleka 🙂

Przechowywałam mleko tylko w lodówce i tylko kilka godzin. Nigdy nie miałam potrzeby aby mleko mrozić. Odnośnie banku mleka to bardzo fajne rozwiązanie. Dla maluszków/ wcześniaków to czasami jedyne rozwiązanie.

W dniu 5/3/2020 o 11:25 AM, Gość oliwia napisał:

Współczuję, ja akurat należę do tych szczęśliwych mam, które mają nadmiar mleka. Dziecko jest najedzone pod korek a piersi są jeszcze ogromne, dlatego wspomagam Bank Mleka 🙂

Dobrze że są takie kobiety jak Ty, nasze dziecko właśnie spożywa takie mleko z banku. Dziękuję za pomoc.