Skocz do zawartości
Forum

Jajka, wszędzie widzę jajka

Gość sylwik

Rekomendowane odpowiedzi

Jajka można a nawet powinno się jadać, ale:
➡ jaja należy poddać obróbce termicznej, jeśli używamy jaj do ciasta przed rozbiciem skorupki warto jajko sparzyć wrzątkiem - zmniejszy to ryzyko zakażenia salmonellą,
➡ najlepsze jaja to te z oznaczeniem 0 i 1. Ze względu na sposób karmienia kur takie jaja zawierają najwięcej substancji odżywczych.
➡ jaja najlepiej kupować z pewnego źródła i przechowywać w chłodnym miejscu.
➡ unikamy jedzenia surowych jaj - także w domowym majonezie czy też kremach do ciast.
➡ jajka są pełne substancji odżywczych, dlatego zaleca się spożywanie przynajmniej 3-4 jaj tygodniowo.
dane wg szkoły rodzenia prenalen
https://szkolarodzeniaprenalen.pl

Ja bym nie była taka pewna tego że najlepsza jaka to te od "baby" bo nie wiadomo czym są kury karmione i czy nie są czymś zarazone, nie jest to w żaden sposób kontrolowane. Natomiast jajka od sprzedawców są ściśle nadzorowane a wadliwe partie nie są dopuszczone do sprzedaży. Kury są badane przez weterynarzy a jajka kontrolowane za nim trafia w obieg czego nie można powiedzieć o lewych sprzedawcach. Jeśli chodzi o to czymś są karmione to można to bez problemu sprawdzić, przejechać się zobaczyć dobrzy sprzedawcy nie ukrywają kur przed światem. Mój szwagier pracuje przy kurach od których jajka trafiaja na sklepowe półki. Nigdzie indziej nie kupuje jajek niż tam, oczywiście zawsze kupuje je osobiscie u właściela bo wychodzi taniej i jest gwarancja że zostaly zebrane danego dnia. Za nim trafia do sklepu są po raz drugi sprawdzane, przepakowane w mniejsze pudełka i dochodzi czas transportu. Do sklepów w całym kraju. Ale gdybym miała wybrać w sklepie na półce to bym wybrała właśnie te jajka. Nie wszystkie marketowe jajka pochodzą z jakis fabryk czy czegoś takiego. Farma na której pracuje szwagier nie różni się niczym od zwykłego gospodarstwa po za tym że tych kurnikow jest tam więcej i muszą przy tym pracować ludzie a i muszą być sortowane na specjalnej hali.

http://s6.suwaczek.com/201607111770.png

http://s8.suwaczek.com/201901274965.png

Jeśli masz ochotę to jedz na zdrowie, a czy zjesz 2 czy 5 szt. na tydzień to chyba nie powinno zaszkodzić. Organizm twój daje "znać" że mu czegoś brakuje i że teraz jest czas na jajeczka :), później może będzie faza na chlebek z miodem? :)

A myślałam, że tylko ja tak mam. Przez 3 pierwsze miesiące objadałam się ogórkami kiszonymi, zapas z piwnicy wyczerpany :), teraz przyszła faza na jajeczka :). W ciągu tygodnia zjadam czasami nawet i 10 szt., ale wiadomo jajka są różne s,m, l