Skocz do zawartości
Forum

Wymiary płodu 28t1d

Gość Karowa

Rekomendowane odpowiedzi

Czesć!
9dni temu byłam na USG u ginekologa i dzisiaj poszłam ponownie na wizyte z powodu pobolewania pobolewania brzucha. Też zrobił mi USG i wyszło, że głowa prawie nie urosła. :/ Wcześniej była na 33-40 centylu, a teraz na 11.

Wymiary 26w6d
HC 24.68 (26+6, 33precentyl)
AC 21.92 (26+3, 27 precentyl)
FL 5.17 (27+4, 58 precentyl)

Wymiary 28+1
HC 25.15 (27+2w , 12 precentyl)
AC 23.14 (27+3, 23 precentyl)
FL 5.33 (28+2, 39 precentyl)

W 9 dni dziecko mało urosło, szczególnie ta główka. Czym to może być spowodowane? Czy to może kwestia tego, że dziecko rośnie skokowo?

To słuchaj lekarza i nie martw się:)
Nigdy nie miałam robionych usg w tak małych odstępach czasu u tego samego dr i na tym samym sprzęcie,ale jak standardowo mój dr robił co 3-4 tyg i były takie wahania,to sama zauważyłam jedno-zależy,jak się dziecko ułoży (czy właśnie radosnie hasa w brzuchu i ciężko je złapać odpowiednio) i jak dr złapie potem na aparacie narząd/część ciała do pomiaru...a u Ciebiw to nie jest też zauważ jakaś ogromna zmiana typu hc masz z 26 i 6 na 32,a ac np z 26 na 27. Jest w miarę proporcjonalnie:) w poprzedniej ciąży też się martwiłam po którymś usg,że np jestem w 28 tc,a dziecko jedne wymiary ma odpowiadające 26 tc,inne 28,jeszcze inne np 30 tc. Lekarz mi wyraźnie wytłumaczył,potem też zauważyłam na wydruku z aparatury usg komentarz "+/- 14 dni";)
głowa do góry,pozdrawiam :)

https://www.suwaczki.com/tickers/qb3c3e5ewahdy8r5.png