Skocz do zawartości
Forum

Słuch u niemowlaka

Gość Mamamaluszka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mamamaluszka

Dzień dobry Doktorze i mamusie!
Jak to jest z tymi grającymi zabawkami? Karuzelka z melodia, rozne dzwieki, grzechotka, piszczałka itp.
Przyznam sie, ze nie zwracałam za bardzo uwagi na "głośność" tych roznych zabawek a od noworodka cos sie zawsze puszczalo. I to blisko bo nad dzidziusiem .
Moje dziecko w 2 dobie miało badanie sluchu ktore dobrze wyszlo.
Kiedy nawet na palcach sie szlo to byl tzw. Odruch moro czy poruszanie powiekami. Przez ostatni tydzien nawet jak cos zrzuce to nie ma tego odruchu czy cos glosniej powiem. Nie odwraca glowki w kierunku dzwieku. Owszem, wybudzi sie jak cos naprawde glosniej jest , ale wydaje mi sie ze nawet gdy cos spadnie z szafki nocnej np. Krem czy cos mowie do niego to powinien uslyszec i zareagowac ?
dziecko konczy 2 miesiace.
Czy moglam mu uszkodzic sluch tymi grającymi, piszczacymi zabawkami ?
Czy to normalne ze dziecko sie tak zachowuje ?

Gość Mamamaluszka

Panie Doktorze dziękuję za odpowiedź. Ale proszę o jeszcze jedna odpowiedź na moje pytanie, poniewaz bardzo glupia sytuacja sie nam przytrafila ostatnio... :(
Przyszli do nas znajomi z okolo 3 Letnim dzieckiem, gdy moje dziecko sobie lezalo w bujaczku to tamto dziecko podeszlo I mialo w reku zabawke (piszczalke) ktora sie trzyma w reku. I to dziecko podeszlo z tym do mojego 2 miesięcznego malenstwa I perfidnie mu obok uszka jednego potem drugiego pisklo ta zabawka I to mocnym nacisnieciem. Okolo 5 razy bardzo glosnym piskiem naprawde blisko uszow ( bo na policzku obok ucha) do tego bylo jeszcze "echo". Gdy zobaczylam to moje dziecko wgl sie nie wzdrygalo ani nic.
Dla mnie ten pisk jest naprawde przerazajacy obok ucha, bardzo glosny. Oczywiscie to dziecko od znajomych dostało pouczke. A ja jestem naprawde zla na siebie I na tamto dziecko ze tak postapilo.
1) Czy moglo sie mojemu dziecku cos stac tj. Uszkodzenie sluchu , ubytek sluchu czy jakis szum w uchu/uszach mojego 2 miesięcznego malenstwa ? 2)Czy powinnam wykonac kontrolne badanie uszkow ?
3) Jesli tak to jakie ?
Pozdrawiam