Skocz do zawartości
Forum

Listerioza

Gość Kasia_81

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kasia_81

Dzień dobry, mam pytanie. W sobotę robiąc obiad dotykałam jajek, które były ubrudzone przez kurze odchody(myłam je pod strumieniem wody), a dzisiaj mam objawy grypopodobne. Czy to może być listerioza? Czy powinnam iść na badania w tym kierunku?

Gość Anonimowalili

A nie odkazilas rąk po myciu jajek??? Jadłaś potem tymi rękami? W sensie czy jadłaś brudnymi rękami czy je umylas? I drugie pytanie czy po umyciu już jajek zdezynfekowalas je jakoś za nim je zjadłaś i czy wogole je jadłas. Nie każda kura jest założona listerioza i nie od każdej kury się zarazisz ale by temu przeciwdziałać powinno się zachować zasady higieny. Od samego dotykania się nie zarazimy

Gość Kasia_81

1) jajka byly dodane do naleśników, więc były usmażone, a następnie zapieczone z naleśnikami
2) nie pamiętam, czy myłam ręce, ale na pewno zanim jadłam obiad, myłam naczynia detergentem, 2 razy, więc miałam na rękach płyn do naczyń

Okres inkubacji wynosi od kilku dni (7-11) do nawet kilku miesięcy wiec trudno jednoznacznie określić kiedy zrobić badanie. Najlepiej udać się do lekarza, który zdecyduje czy podać prewencyjnie antybiotyk czy ewentualnie robić badania i kiedy.

Najlepiej myjcie wszystko kilka razy Domestosem wtedy będziecie miały pewność że jest dobrze odkażone!

Dziewczyny,nie przesadzajcie.Jajek nie trzeba odkażać.Nie jecie ich na surowo przecież.Wystarczy normalnie umyć ręce mydłem,nie żadnymi detergentami.Predzej się rozchorujecie od nadmiaru chemii niż od listerii.
Od dziecka jem jajka wiejskie,pije mleko od krowy nie przygotowane,a przynajmniej piłam.Teraz jakoś mi nie podchodzi. Tak samo jem owoce ze swojego ogródka,nie zawsze myte i odkażane i(np.truskawki,borówki czy jabłka).Ze zwierzętami
wychowywałam się od dziecka. Takze sieje,plewienie itd.,jak tylko jest sezon to grzebie w ziemi.I ani razu nie miałam ani toksoplazmozy (nie mam żadnych przeciwciał) ani żadnej listerii.Kiedys jak pytałam o to lekarza to powiedział że listerie jest naprawdę ciężko złapać.Latwiej toksoplazmoze.Np.przez nie umyte,albo słabo umyte owoce.

Zgadzam się w całej rozciągłości ;). Nie ma co popadać w paranoje. Jestem z wykształcenia i zawodu mikrobiologiem i wiem z doświadczenia, ze takie zakażenia zdarzają się rzadko, ale dziewczyna zapytała wiec jej odpowiedziałam.
Grunt to zachować zdrowy rozsądek unikać serów pleśniowych, surowego mięsa, ogólnie nieświeżych produktów no i przestarzegac higieny.