Skocz do zawartości
Forum

zapalenie oskrzeli i mokry kaszel

Gość mama Asi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mama Asi

Witam! Dziecko (7 lat) tydzień temu zaczęło skarżyć się na ból gardła, miało suchy kaszel. Myślałam, że to samo szybko przejdzie. Póki dziecko pokasływało na sucho puszczałam je do szkoły. Ból gardła nie przechodził, doszedł katar i suchy kaszel przeszedł w mokry. Dziecko od kilku dni męczy mokry kaszel. Od kiedy pojawił się mokry kaszel nie puszczam go do szkoły. Niestety mokry kaszel zaczął się rozwijać, dziecko okropnie męczył kaszel i byłam z nim u lekarza. Okazało się, że to zapalenie oskrzeli. Tydzień w domu, odpoczynek i leki. Byłam z dzieckiem po tygodniu u lekarza. Końcówka kataru, gardło jeszcze trochę zaczerwienione i męczący mokry kaszel. Były jeszcze zmiany osłuchowe. Lekarz kazał pozostać przez kolejne 3 dni w domu i dalej kontynuować syrop. Dziecku jeszcze nie przeszedł mokry kaszel. Słychać, że cały czas zalega mu flegma. Po syropie zdecydowanie częściej kaszle choć flegma łatwiej się odrywa. Czy to normalne? Jak długo może się utrzymywać mokry kaszel świeżo po zapaleniu oskrzeli?