Skocz do zawartości
Forum

uciążliwy mokry kaszel, kaszel palacza

Gość kaszląca zosia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kaszląca zosia

Witam! Paliłam papierosy przez 10 lat. Od roku dokucza mi kaszel palacza. Gdy pojawił się kaszel palacza natychmiast rozstałam się z paleniem. Kaszel jest uporczywy, gwałtowny i mokry. Zaczyna się rano tuż po wstaniu z łóżka i ustępuje około południa, kiedy cała wydzielina z oskrzeli zostanie usunięta. Oprócz mokrego kaszlu mam trudności w oddychaniu, szybko się męczę, kłopoty ze snem i koncentracją. Wybrałam się do lekarza pierwszego kontaktu, porobiłam wskazane badania. Dostałam skierowanie na spirometrię i RTG klatki piersiowej. Wyszło, że w oskrzelach i płucach rozwinęło się zwężenie. Lekarz pierwszego kontaktu powiedział mi, że to początek przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Na uciążliwy mokry kaszel zalecił syrop wykrztuśny. Zażywam go raz na dobę - rano, przed śniadaniem. Flegma jest gęsta, trudno ją odkrztusić. Po syropie zdecydowanie częściej odkrztuszam flegmę. Lekarz pierwszego kontaktu rozłożył ręce i odesłał mnie do pulmonologa. Wizytę będę miała dopiero w maju. Jak sobie poradzić do tego czasu z uciążliwym mokrym kaszlem?