Skocz do zawartości
Forum

O.M.9 tydzień usg 12 tydzień pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem, którym jest to,że byłam wczoraj u ginekologa, przez O.M. wyszedł mi 9 tydzień ciąży co by się zgadzało! Jednakże na usg ginekolog stwierdził że to 12 tydzień ! nie możliwe bo seks uprawialam od listopada, 2/3 dni końcowe października. Ostatni okres normalny miałam 6-11 listopada! pomocy, to moja pierwsza ciąża

Dr na podstawie crl malenstwa okreslil tydzien ciazy czy na podstawie wielkosci pecherzyka?? Ciaza pojedyncza? Dr nie wyjasnil skad taka duza rozbieżność?
Powyzsza odp i tak jest sensowna czyli isc do innego dr i sprawdzić dokladnie.

Gość szyszka25

moglas zajść w ciaze przed ostatnia miesiaczka co się zdarza, a usg policzylo wiek ciąży od przed ostatniej mieisiaczki tzn ze do zapoldnienia doszło tydzień przed o.m wiec 10 tydz temu, czyli na koniec października czyli wtedy kiedy uprawials sex, usg uwzglednia 2 tyg przed owulacja czyli 12 tydz ciazy. bo ja np. miałam ciaze o tydzień mlodsza niż z o.m wyszlo bo owulacja była później niż powinna. bedac według om w 12 tyg bylam w 11 i tak caly czas tydzień do tylu było. możesz o to dopytać swojego ginekologa, drugim powodem może być blad aparatu wiec możesz isc tez do innego ginekologa a trzeci powod to nadmierny wzrost plodu który jakos fachowo się nazywa i jest czyms nieprawidłowym. według mnie pierwsza opisana prze ze mnie sytuacja jest najbardziej prawdopodobna, ze mialas w poprzednim cyklu pozna owulacje która akurat wypadla w dni które wspolzylas, mi np. w tamtym miesiącu zdazyla się owulacja 5 dni przed okresem akurat bylam na usg z innego powodu tego dnia. w zyciu bym nie pomyslala ze mam wtedy owulacje i moglabym zajść w ciaze ale zdarza się to dziewczyna dość często ze mysla ze nie wpadna i wpadają i to np. podczas seksu przerywanego gdzie nie ma wytrysku tylko projekulant a jednak