Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2018

Gość Szczesliwa mama2016

Rekomendowane odpowiedzi

Co do wozka mimo zlapania gumy jestem w pelni zadowolona. Wyposazona w elastyczna blende przeciwsloneczna czy moskitiere oraz pokrowce do tego montowane przy wozku jak i inne pierdoly kubek folia p.deszczowa torba przydatne kieszonki w gondoli i budce nic mi więcej nie potrzeba. Teraz jeszcze zaopatrze sie w zestaw naprawczy do detki i pompke w koszu wozka i bede samowystarczalna na spacerach ;)
Mam model move.
Montaz demontaz super. Tak proste ze az wstyd.

Gość Angelika 124

My jednak jechaliśmy do urzędu bo przez internet się nie dało i dostaliśmy pesel na miejscu od razu.A ze starszą córką czekaliśmy chyba dwa tygodnie.Mąż mówi że przez internet też od razu dostaje się pesel

Dzięki dziewczyny,to czekam na akt urodzenia i pesel,zamówiłam sobie pocztą do domu.
Trochę rzeczy do załatwienia mamy,jeszcze nie złożyłam podania o macierzyński (ale mamy 21 dni od urodzenia,teoretycznie czas jest),wnioski o 500+,może o becikowe (jak już dam radę obliczyć czy nam się należy,ale dziś już pobrałam z gopsu papiery w razie czego),potem zgłoszenia do ubezpieczycieli o urodzeniu dziecka... pocieszam się,że mam czas aż nie dostanę aktu urodzenia i peselu:)

Byliśmy dziś na szczepieniu starszaka,teraz siedzimy w domu,bo na dworze ukrop. Jutro mąż jedzie w delegację,wraca w piątek w nocy,wczoraj był na spotkaniu z klientem 200 km od domu do 22.00...dobrze,że moje dzieci w miarę spokojne jakoś,bo bym nie zniosła:/

https://www.suwaczki.com/tickers/qb3c3e5ewahdy8r5.png

ola2710 oj jest tego załatwiania...Ja o macierzyński wydrukowalam sobie z internetu i mąż tylko zawiózł do mnie do pracy. Nam zostało jeszcze becikowe i 500+ do załatwienia,500+ tez można przez internet wiec zrobię to w domu.
Dzisiaj była położna, mała waży juz 3900,przybrała 600g od wyjścia ze szpitala. Za tydzień jeszcze ma przyjść, nie wiem czemu tak często

Angelika,ja 500+ też będę załatwiać przez internet,można np przez stronę swojego banku to zrobić (nawet patrzyłam już tam,ale póki nie mam peselu najmłodszego,to nie złożę wniosku).
Właśnie ja nie wiem kiedy znowu będzie położna u nas,nie zapowiedziała się... tylko kazała się kontaktować przez fb w razie nagłych wypadków wieczorami hehe;) no i standardowo nie ma ze sobą wagi,więc nie wiem ile przybrał,ale jakoś nie zaprzątam sobie tym głowy jak widzę,że ciągle je i pampersy pełne:)

Angelika
To super mała przybiera. Powinnaś pierś dumnie do przodu wypinać, co tak dobrze karmi ;>
A co do wózka, nie macie miejsca w mieszkaniu na nie? Żeby stał w przedpokoju, albo na piętrze przed drzwiami?
Wiem, że nosić ciężko ale są też wózki o bardzo lekkim stelażu, poniżej 10 kg nawet.

Ola
Ja nic takiego nie załatwiam to nie pomogę. My czekamy teraz na akt urodzenia. Potem będzie dopiero załatwianie, bo trzeba będzie do urzędu wojewódzkiego po apostilę, do notariusza, tłumacza itd. Wtedy dopiero możemy dostać polski akt urodzenia i pesel. No i trzeba będzie niedługo pojechać wyrabiać paszport. Już się cieszę na 4 godzinną podróż w jedną stroną samochodem z miesięcznym niemowlakiem...

Miałam dzisiaj lekki kryzys ze starszakiem a dopiero to trzeci dzień wszyscy razem w domu. JA usypiam małego, a on śpiewa, specjalnie hałasuje zabawkami itd... Wiem, że też chce uwagi i staram się mu ją dawać, ale nie ma lekko. Przynajmniej na spacerach grzeczny. Gorzej z maluszkiem, on jak nie jest dobrze uśpiony przed wyjazdem to jest płacz i powrót do domu. Wózek tylko troszkę go usypia. A w chustę motałam go dopiero kilka razy do tej pory. Daje radę tylko na śpiocha, ale jak się obudzi to od razu ryk. Sama nie wiem, czy tak ma być czy też może źle coś wiąże i mu niewygodnie albo go za bardzo ściska. Ehhh..

https://www.suwaczki.com/tickers/1usaanli21un7ohr.png
https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5englt40xe.png

Mae u nas najgorsza była podroz po wyjsciu ze szpitala od rodzicow do nas do domu. Upaly niemilosierne i ponad 250km do domu. To bylo tydzien po cc. Masakra. Ostatnio jechalismy 150km w jedna strone i bylo juz duzo lepiej.
Mae mam miejsce w domu na wozek ale jakos wole miec na dole. Nie jest mi tu potrzebny.
Ola skad ja to znam maz w rozjazdach. Az sie gubie kiedy gdzie jest i wraca.
Angelika super ze Dziecię rosnie tak ladnie. Polozna ma za zadanie przychodzic do 6tyg zycia dziecka. Ja moja pozegnalam na 2 wizycie a chciala co tydzien przychodzic. Akurat takiej poloznej to nie potrzebuje. Wiem ze zawsze mozna zmienic ale nie zrobilam tego. Mam tez mame polozna i pielegniarke wiec zawsze moge sie jej poradzić.
Ola Twoja polozna ciekawie przez fb. Cos nowego jak dla mnie. Sms czy cos to normalnie ale moze dlatego ze ja nie jestem facebookowa.

Mae mamy 36m2 i miejsce na wózek by się znalazło w domu ale 3 piętro bez windy z wąska Klatka,nawet jakbym go wnosila to byłby cały porysowany...Na piętrze tez nie ma gdzie... Dlatego tak mi szkoda kasy na nowy wózek bo spacerówki w wózkach 2w1 są ciężkie i za pół roku bym wymieniala na lżejsza,chciałam pojeździć tym i później kupić leciutka spacerowkę.Wczoraj byłam nim ma spacerze i nic się nie działo,zobaczę może jednak da rade :) Chyba że kupię wózek z lekkim stelażem i spacerówka ale nie widziałam jeszcze takiej
No córka ładnie przybiera,ale w nocy dzisiaj cała noc na cycu... Masakra. Nie wiem co jej jest ale tylko ja odloze od razu marudzi i płacze,i od razu do cyca :) No to karmimy i się tulimy. Mąż jest kochany i pomaga jak może.
Do mnie też położna przychodzi bez wagi ale ja mam w domu i ważę ja sama. Córkę starsza tez tak ważyłam i waga zgadzala się z tą w przychodni

Gość Marja89

Hej dziewczyny ;)
Za nami kolejna lepsza noc, za to w dzień wisimy ciągle na cycku ale wolę taką opcję. Mały jest leniuszkiem i jak zaśnie to nie można go wybudzić. U mnie też była położna, trochę roztrzepana, niestety bez wagi ale kup i sików jest tyle że się trochę uspokoiłam i chyba jest ok z moją laktacją. Zresztą mały spokojny ;) za tydzień się zważymy podczas kontroli bilirubiny. Też się musicie zgłosić do szpitala pomimo tego że na wypisie było ok?

Marja,nie,my nie mamy się zgłaszać. Mieliśmy podobno mało bilirubiny,w dodatku i położna,i my widzimy,że żółtego nigdzie nie ma już(ani na ciałku,ani w oczkach).

W nocy mały obudził się tylko 2 razy...można powiedzieć,że jestem wyspana:) czekamy na burzę,bo mamy już 30 stopni i nadal rośnie,natomiast w domu niestety byłoby podobnie,gdybym od rana nie wietrzyła lekko...(z 26-27 stopni mamy po godz 15 w takie dni...).

Gość Marja89

Położna też mówiła że jest ok ale pójdziemy sprawdzić. U nas też upalnie, leżymy w samym body i skarpetkach, okno uchylone ale bez przeciągu, w sumie wpada do domu sam żar. Małe chyba źle znosi pampersy Pampers bo skórka zaczerwieniona. Co wam się najlepiej sprawdza na podrażnioną dupkę?;)

Ja mam pampers premium care i zielone pampersy,zaczęliśmy od tych "białych",potem otworzyłam zielone i nie wiem czy to na pewno przez nie,ale pupka czerwona i mogą się zacząć robić ranki,bo akurat jest na etapie "zrzucania skóry". Obawiam się tego,więc znowu są białe pampersy,smaruję bepanthenem i wietrzymy (np teraz też). Jest ciepło,trudno żeby było dziecku w tym dobrze.. jak nie będzie poprawy (choć po wietrzeniu jest lepiej),to zostaje nam jeszcze założenie pieluchy tetrowej zamiast pampersa...

Gość Marja89

My już założyliśmy tetrowke bo jakiś niespokojny jest, niech skóra pooddycha. A samo wietrzenie nie wchodzi w grę bo mały nie lubi być na golaska, przykrycie pieluszką nic nie daje. Dzisiaj non stop cyco, każdy nasz dzień jest inny :)

Gość Angelika124

A my chyba mamy kryzys laktacyjny. Na hafija.pl czytalam ze w ok 14 dobie a nam mija jutro. Mała wisi na piersi dzień i noc od wczorajszego wieczoru... zobaczymy czy minie,mam nadzieje że jej nie zostanie :)
A 500+ jest wyrównywane od dnia urodzenia czy od daty złożenia wniosku? Bo siostra mówi ze od daty złożenia wniosku i przepadnie mi za lipiec

Dzień dobry :)
Jak tam u Was leci czas z maluszkami?
U nas jest spokojnie, a przynajmniej na tyle ile może z dwójką w domu. Maciek dostał jakieś 3 dni temu straszne wypryski na twarzy, taki trądzik noworodkowy. Całe czoło, nos i policzki są w krostkach.
Ja po przeziębieniu teraz mam znowu zawalone zatoki i przez to źle śpię :/ Czekam na poprawę i stosuję sól morską. Czasami mały tak sapie, że się boję czy on czegoś nie złapał. Ale w ciągu dnia nie ma problemu z oddychaniem, więc to pewnie ta sapka.

https://www.suwaczki.com/tickers/1usaanli21un7ohr.png
https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5englt40xe.png

Hej! My borykamy się z duchotą.. malutka nie znosi takich upałów najlepiej, a w cieniu wcale szału nie ma. Z moich obliczeń wynika, że Anitka ma około 4700g, czyli w miesiąc zrobiłyśmy 1200g na cycu:D w przyszłym tygodniu idziemy na bioderka, w poniedziałek badania, a 18 lipca na szczepienie. Wszystko kręci się wokół krasnala:) aż ciężko mi uwierzyć, że2 dni temu skończyła miesiąc:)

U nas już dzisiaj lepiej,malutka lepiej śpi i nie wisi mi na piersi :) Ale pogoda nie za bardzo,wieje mocno i dzisiaj chyba sobie daruje spacer.
Martusia to bardzo ładnie przybrała :)
Mae u nas położna mówiła ze mała może dostać wysypke na twarzy bo miała powiększone piersi od hormonów które wchlonela ode mnie jak jeszcze była w brzuchu. Mój mąż też ma zatoki zatkane i przez tp chrapie,masakra...
A moja starsza dostała wysypki na nogach i buzi. Mam nadzieje że to tylko uczulenie jakieś a nie coś zakaznego,bo wczoraj jej wymieniłam pościel i może od płynu do płukania....Nic więcej jej nie jest, dam jej wapno i będę obserwować