Skocz do zawartości
Forum

Mamy Listopadowe 2017

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Skorpionka

Martusha ja tez cierpie na bole glowy. Nie chce sie faszerowac tabletkami wiec jak mnie bardziej zlapie to staram sie przespac, ale nie zawsze sie da. U mnie przyczyna jest niskie cisnienie i nie mam na to pomyslu. :(

Ja dzis zaczelam 18tydz i dalej nie znam płci. Do lekarza mam na 14 czyli mooooze uda się dowiedzieć w 21 tygodniu.... troche masakra ale się pogodzilam...
Co do zaparć to ja mialam masakryczne przy mdlosciach. W 14-15 tygodniu mdlosci się poddaly i jak reką odjąl;) a i nic nie pomagalo w toalecie raz na 7-10 dni bylam...

Gość Skorpionka

Justyna133 dzieki za odwiedziny u nas i porade. Sprobuje bo boli mnie zazwyczaj rano, wiec moze ma to jakis zwiazek.
Oocia z tego co ja wiem to mozna brac apap ale wszytko z umiarem.
Sylwia ja mam wizyty co ok 4tygodnie. Teraz wyjatkowo lekarka kazala mi przyjsc za 3tyg.
A teraz wynurzenia kury domowej ;) dzis u mnie bardzo efektywny dzien - pranie prasowanie sprzatanie. Akurat przy sobocie wypadlo, bo wyznaje zasade, ze robie jak mi sie chce a nie dlatego ze sobota to trzeba ;) A jak slysze musze okna umyc bo ida swieta to zawsze mi sie smiac chce. Dawno temu zuwazylam ze jak mam wene to zrobie wszystko dwa razy szybciej i sie nie zmuszam jak mam wyjatkowego lenia. No i odkrylam, ze jak poodkurzam raz na 3 dni to tez mieszkanie sie nie zawali ;) Bardzo lubie jak jest czysto, ale ostatnio stram sie luzowac.

Gość Jagoda89

Do tej pory mialam nie regularne wizyty z tego wzgledu ze w 7tc lekarz przekazal mi szczesliwa nowine w 9tc zawsze robi badania na toxoplazmowe i jeszcze jedno jakies a w 13tc badanie prenatalne ale teraz juz mam dwie kolejne wizyty co 4 tygodnie a swoja droga to mam kilka pytan jako ze to moje pierwsze szczesci to nie zawsze wiem co mi wolno a co nie a jak jestem u lekarza i widze dziecko na USG to wszystkie pytania mi wypadaja z glowy
1.co moge jesc i pic do woli a czego unikac poza sushi i surowym miesem bo to jest mi zabronione :( ?
2. Jak sie zachowac nad jeziorem na co moge sobie pozwolic?
3.I czy to normalne ze odrzucilo mnie od miesa gdzie wczesniej to byla podstawa mojego posilku? Jedyne co zjem z miesa to parowka :p na grilla nie spojrze mimo ze tak uwielbialam.

Gość Skorpionka

Hej Jagoda (swoja droga z ciekawosci to jest oficjalne imie czy skrot od Jadwigi, bo bardzo mi sie podoba)
Ja ekspertka absolutnie nie jestem i nie chcialabym Cie wprowadzac w blad, ale powiem jak to u mnie:
1 - ja nie jem jeszcze przetworow z niepasteryzowanego mleka, plesniakow i wszystkiego z surowym jajem; a z ograniczen to z 3 kaw/dziennie zeszlam do jednej
2 - w jeziorze dbalam tylko o czystosc wody, jak cos kwitlo/zielenilo to unikalam, ale wiem ze sa dziewczyny ktore zeby uniknac infekcji okolic intymnych np. po basenie biora specjalne czopki,to moze i z jeziorem by sie sprawdzily
3 - mnie nic nie odrzuca, ale podobno organizm jest madry i wie co dobre, a smaka sie ma na to czego brakuje.
Chetnie poczytam tez opinii innych dziewczyn w tym temacie.

Gość Jagoda89

Jagoda to imie bo kiedy mama byla mala strasznie uwielbiala jagody w jakiejkolwiek postaci i babcia jej zawsze mowila: Zobaczysz kiedys wyrosnie Ci jagoda w brzuchu. I mojej mamie sie to w ciazy przypomnialo i tak wybrali imie

Gość zwariowana123

Dziewczyny ja chodzę różnie.... 3 tyg, czasami 4 a teraz mam odstęp 2 tyg.... Także szczerze mówiąc liczę na usg i poznanie płci dziecka ;) ide w piatek :P

A ja ostatnio zjadłam kebaba no nie umiałam się powstrzymać.... Czasami idziemy też z mężem na pizze... Mnie lekarz nie straszył tym żebym nigdzie na mieście nie jadła... Wrzuciliśmy trochę na luz ;) tym bardziej jak przy moich nudnościach mąż jest wniebowzięty jak cos zjem i na coś mam ochotę ;)

A myślałam że ja mam za często bo co 3 tygodnie. Dla mnie lepiej bo widzę moje szczęście ;) dziewczyny w moim regionie mają wizyty na nfz co 6 tygodni.
Ja kebaby i pizze mogła bym pochłaniac tonami teraz to mi tak smakują ze hej :p ale staram się unikać za częstego jedzenia ich. Mi lekarz tez nic nie mówił co mam jeść a czego nie. Jedynie położona (która siedzi w rejestracji, żona lekarza do którego chodzę ) mówiła na początku żeby unikać dań z surowego mięsa, wzdymajacych potraw, groch, kapusta to przede wszystkim, a i jeszcze serów pleśniowych i jajek na miękko tylko zeby były dobrze dogotowane.

https://www.suwaczek.pl/cache/dd63331289.png

http://s3.suwaczek.com/201711191770.png

Ja mam wizyty co 4tyg. Co do jedzenia to od dawna mam zle nawyki zywieniowe. Jem nieregularnie. Nie koniecznie zdrowo. W ciązy sie to specjalnie nie zmienilo z tym ze jem o wiele wiecej warzyw i owocow i codziennie pilnuje sniadań. Nie pogardze pizzą, kebabem czy frytkami ale teź nie jem tego codziennie. Nie popadajmy w paranoje. Troche tluszczu tez jest potrzebne ;))))

Gość Jagoda89

Ja wlasnie jedyna potrawa ktora zjem chetnie a pozniej nie mecza mnie nudnosci to pizza lub hod dog na stacji paliw. Zupy tez jem chetnie poza pomidorowa bo do pomidorow tez mam wstred. Najwazniejsze zeby nie doprowadzic do glodu bo jak nie zjem chocby jakiejs drobnostki po przebudzeniu to jest ciezko. Najgorsze ze juz mam dosc wody i nie wiem co tu pic.

owca ja też miałam złe nawyki żywieniowe i miałam nadwagę. Potem chodziłam do wspanialej Pani dietetyk dzięki której wróciłam do formy :) teraz w ciąży bardzo ciągnie mnie do fast foodów i powoli wracam do tamtej wagi. Zastanawiam się czy iść teraz do niej po jakaś zdrowa dietę dla kobiet w ciąży ;) a jak się nie wybiorę to na pewno po porodzie będę u niej ;) nie wymyśla dań, są proste i bardzo smaczne i nie drogie ;)

https://www.suwaczek.pl/cache/dd63331289.png

http://s3.suwaczek.com/201711191770.png

Gość Jagoda89

Ja miedzy ostatnimi wizytami schudlam 4 kilo ale to moglo byc spowodowane czestymi wymiotami i brakiem apetytu. Apetyt mi dalej nie wrocil ale wymioty juz sie troche uspokoili sa sporadyczne. Podstawa to nie doprowadzic do glodu i sie nie przejadac malo a czesto tylko nie mam pomyslu co.

Gość zwariowana123

Myślę że tak;) teściowa miała tak ze 2 dzieci urodziła miesiąc przed porodem i bylo wszystko w porządku....
Dziewczyny koleżanka urodziła córkę 1200g i 35 cm.... Musiała urodzić ja sporo wcześniej.... Nie chce się jej pytać.... Jeszcze żadnego zdjęcia nawet nie pokazała.... Myślę ze malutka chyba ciągle jeszcze jest w inkubatorze... Oby było wszystko w porządku ;)

Gość Skorpionka

Ula mysle ze wszystko zalezy od sutuacji i powodu dla ktorego porod byl tak wczesnie. Ale jest to jak najbardziej mozliwe. Ja urodzilam sie w 34tygodniu a 34lata temu sprzet byl duzo slabszy i wiedza duzo mniejsza. A skad Twoje pytanie?
Zwariowana bardzo malenki dzieciaczek. A na kiedy miala termin? Moj maz ostatnio sie zamyslil i mowi jeszcze 9tygodni... bo od 27tc szansa na uratowanie wczesniaka znacznie wzrasta. W terminie czy nie oby nasze dzieciaczki zdrowo na swiat przychodzily!!

Gość zwariowana123

No właśnie nie chce im głowy zawracać... Pewnie nie jestem jedyną ciekawską.... A teraz potrzebują spokoju ;)

Kiedy zaczynacie masaż kegla? ;) robiliście go przy wcześniejszych ciążach? Pomogło to coś?

Witam tak podczytuje forum już z sentymentu właśnie dziś mój wcześniaczek kończy 2 latka ...jak to zleciało i widzę że borykacie się z zaparciami. Sama miałam ten problem i bez obaw można pić syrop Lactulosum działa cuda. Nawet jak trafiłam do szpitala i prosilam o lewatywe dosłownie to mogłam go pić. To samo tyczy się lekarstw nie musicie mieć obaw czy o apap czy paracetamol mi podawali nawet relanium a później mase leków i karmiłam malutką moim mleczkiem i nic jej nie było. Życzę Wam wszystkim szcześliwych donoszonych bobasków.