Skocz do zawartości
Forum

Wrzesniówki 2017

Rekomendowane odpowiedzi

A jeśli chodzi o badania, to dostałam listę badań do zrobienia 11 szt. 7 robiłam na mój koszt bo nie refundowane. Zapłaciłam 220 zł, ale wolałam wszystko na raz żeby mnie raz kłuli a nie 5 czy więcej. I z własnej inicjatywy zrobiłam dodatkowo ft3 i 4 bo tsh źle, czekają mnie jeszcze 2 przeciwciała tarczycowe oczywiście z mojej kieszeni i u gin wizyta co 3 tyg. Priv więc płatna plus leki i witaminy . Ja pierdziele do końca ciąży wydam na te rzeczy tyle ile kosztuje zakup niemowlaka na czarnym rynku :-P a niby państwo wspiera ciężarne i zachęca do rozmnażania. Pfff

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv9vvjnfg7hbm8.png

za badanie na toxo placilam, no mi teraz tez pobrali raz krew na morfologie krwi, a i drugi raz pobrali ostatnio żeby sprawdzić jaka grupa, choć maja to w komputerze ale twierdza ze i tak trzeba, poprzednim razem krew tez pobierali, raz na morfologie, potem na grupe krwi i później jeszcze na kile noi odpłatnie później jeszcze toxo i odpłatnie hiv, tak samo placilam za usg, bo lekarz powiedział ze usg refundowane sa trzy i za kazde które jest na moje zyczenie musze placic bo on nie widzi konieczności robienia,

jakby dal skierowanie ze jest to potrzebne to tak wtedy mam za darmo ale ze on uważa ze nic nie jest potrzebne, ciaza się zdrowo rozwija itp., to jak chce sobie robic dodatkowe badania to mam za nie placic , zresztą ostatnio jak pytałam o badania krwi po prenatanych to mi już lekarka powiedziała ze jak będzie skierowanie to za darmo, a jak nie ma to mam placic i tyle, wiec prawie wszystko robie odpłatnie, poprzednim razem nie robiłam bo o polowie badan nie wiedziałam ze istnieja, i robiłam tylko to na co kierowal mnie lekarz, i wiem ze np. tego tsh nie miałam robionego na 100%

wgl to wtedy nawet badan penatralnych nie miałam robionych, tylko zwykle badanie, nie miałam cytologii, pod koniec ciąży tylko posiew wgl mi szyjki nie sprawdzali, dopiero kolo 8 miesiąca zaczeli, przychodziłam na kontrole, to mnie wazyl mierzyl brzuch centymetrem, mierzyl ciśnienie, badal mocz takim papierkiem i sluchal bicia serca dziecka i tyle, i pytal jak się czuje zawsze, czy cos się dzieje czy cos dolega
na zwolnienie poszlam dopiero w 7 mies, jak powiedziałam ze mam skorcze i ze mnie kregoslop boli, miałam wizyte raz w miesiącu. i dziecko mam zdrowe

poradzcie o co się upomnieć?
co powinni mi zrobić?
nawet odpłatnie ale jakie badania?
bo ja nawet nie wiem jak się one nazywają
do ginekolga jak chodziłam to tylko na cytologie i usg
zawsze było ok, wiec o nic więcej nie pytałam nigdy
zresztą nie choruje, nie mam zadnych dolegliwości, nigdy nie miałam i powiem szczerze ze rodzinny lekarz to chyba mnie nie zna, z synem bylam tylko na początku jak się urodzil na kontrolach szczepieniach itp. a w przychodni sa dwa skrzydla dziecko chore i dziecko zdrowe
mój maly nigdy nie był az tak chory bym szla z nim do lekarza

Przeciwciała różyczki się sprawdza chyba że masz dowód, że przechodziłaś( Rub IGg) , wirusowe zapalenie wątroby typu chyba c, HIV, kiła, toxo (Igg i Igm) , tsh, morfologia, mocz, glukoza, grupa krwi - takie ja robiłam, niektórym każą też robić przeciwciała cytomegali, ale tego się nie leczy więc i tak nic nie poradzisz jak złapiesz.

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv9vvjnfg7hbm8.png

Brzuszek mi w ciagu ostatnich dni wyraznie sie zaokraglil. Ciezko juz sie ukryc przed osobami niewtajemniczonymi. A w pierwszej ciazy nie bylo nic widac do 6 miesiaca hehe :) tym razem pochodze sobie dluzej w ubraniach ciazowych. Juz zwykle getry na gumce robia sie ciasne i trzeba pomyslec o czyms wygodniejszym.
Jestem teraz w 10 tygodniu i zdecydowanie bardziej dokuczaja mi nudności i wymioty. Ponoc teraz bedzie najgorzej.. Jakos trzeba wytrzymac. Pozdrawiam