Skocz do zawartości
Forum

Pępowina dwunaczyniowa

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsze badanie połówkowe wykazało jedną wadę rozwojową u mojego synka - pępowinę dwunaczyniową. Poza tym według lekarki wszystko jest w porządku. Ja jednak się martwię i chciałam zapytać, czy któraś z Was miała do czynienia z tym problemem, czy szczególnie dbała o siebie w ciąży (i w jaki sposób) oraz jak się miała sprawa z rozwiązaniem (czytam o dużej umieralności lub wcześniactwie). Jak to się ma do waszych rzeczywistych doświadczeń? Bardzo proszę podzielcie się tym, co wiecie.

twinsy na razie nic więcej nie wiem. W poniedziałek idę to skonsultować z innym lekarzem. Często pępowina dwunaczyniowa łączy się z wadami serca lub nerek, dlatego chcę jeszcze raz przebadać dokładnie te narządy, żeby potwierdzić, że jest ok.

trini to super wieści, dziękuję Ci za te słowa :)

Cześć dziewczyny :-) mam nadzieję, że trochę Was uspokoje. Rok temu byłam w ciąży bliźniaczej. Na badaniach prenatalnych lekarz stwierdził u jednego z moich chłopców pepowine dwunaczyniowa..powiedział jakie mogą być powikłania..wystraszylam się strasznie. Do tego naczytalam się informacji w internecie o powikłaniach. Martwiłam się o niego bardziej niż o brata. Urodziłam w 35+3 tc. Synuś z pepowina dwunaczyniowa urodził się zdrowy i od razu do mnie trafił, brat o którego mniej się martwiłam urodził się z wrodzonym zapaleniem płuc. Teraz mają prawie 11 miesięcy i obaj rozwijają się prawidłowo z uwagi na to, że to wczesniaki mieli komplet badań i wszystko jest ok. Lekarz na którymś usg przypominał aby jak urodza się w terminie to miał zrobione usg przezciemiaczkowe. Moja rada nie czytajcie za bardzo informacji z netu bo człowiek tylko niepotrzebnie się nakrecala. Trzymam za Was bardzo mocno kciuki..na pewno będzie wszystko dobrze..bo musi być dobrze.

Witajcie. 

u mnie jest znacznie inny przypadek i niestety musze poczekac tydzien na wizte u 3lekarza. bo chyba innego wyjscia nie mam.

jestem w 24tc. 

badania prenatalne wykonalam u lekarza. mowil ze wykonuje je zgodnie ze standardem Fetal Medicine Fundation . po tym badaniu dostalam raport dotyczacy stanu mojego bobaska. wszystko wyszlo bardzo dobrze. 

badania polowkowe rowniez wykonalam u tego samego lekarza. 

podczas jednych i drugich badan wyszlo ze mam pepowine 3naczyniowa i ze lozysko umiejscowione jest na przedniej scianie. 

tak sie sklada ze wlasnie wyszlam ze szpitala z zaleceniem dalszej kontroli gdyz lekarz podczas badan powiedzial mi ze pepowine mam dwunaczyniowa i lozysko znajduje sie na tylnej scianie. 

jak to mozliwe ze dwoch lekarzy ma dwie odrebne opinie? spotkalyscie sie z czyms takim? 

donyslam sie że pepiwina 3naczyniowa nie jest w stanie przeksztalcic sie w 2 naczyniowa i ze lozysko nie jest w stanie sie przemiescic. wiec nie rozumiem takiej rozbierzności. nie ukrywam ze denerwuje sie bardzo przed wizyta u kolejnego lekarza.

czy mozecie polecic dobrego lekarza we Wroclawiu ktory jest dobry w te klocki i powie czy moj maluszek jest zdrowy czy nie. 

No wlasnie prywatnie. jako, że lekarz ma certyfikacje na przeprowadzenie badań prenetalnych uznałam, że bedzie kompetentna osoba. i nie przypuszczalam, że trzeba kontrolowac takie badania u innego specjalisty.
mam nadzieję, że wszystko okaze sie że jest w porzadku.

boje się, bo nie wiem czy to moze miec wplyw ale mąż urodził sie z wadą serduszka. ale po operacji wszystko jest w porzadku i pozostala mu tylko gigantyczna blizna na mostku.

udalo mi sie przełozyc wizyte na czwartek. trzymajcie kciuki, żeby badania wyszly dobrze.

GRATULUJĘ !
Ja mialam wykonane jeszcze raz kompleksowe badania. Pani doktor spawdzila kazdy narzad i powiedziala ze wszystko jest OK, poza ta pepowina dwunaczyniowa. Serduszko jest symetryczne i widac wszystkie komory. ale jak to pani doktor stwierdzila nie jest kardiologiem i dobrze zebym zrobila echo serca maluszkowi.

W srode mam wizyte u dr Raś, tez polecala ja Pani doktor. zobaczymy co powie.
jestem dobrej mysli. musi byc wszystko dobrze!
ciekawe czy jest w stanie przewidziec jakies wady ktore moga pojawic sie w pozniejszych tygodniach.

czy przy porodzie był kardiolog u Ciebie?

Witajcie.
Powiem co u nas.
Wczoraj odwiedzilismy Pania Kardiolog. Powiedziala ze z serduszkiem jest wszystko dobrze, wrecz idealnie. w budowie i przeplywach jest wszystko w porzadku.
Niestety podczas badania skontrolowala glowke i powiedziala ze musimy obserwowac przestrzen komowkowa bo jest lekko ponad norme.
Dzisiaj poszlam do lekarza i dostalam skierowanie do szpitala na badania celem dalszej diagnostyki glowki. musza sprawdzic skad ta przestrzen, czy przez jakas infekcje, czy taki urok... czy po prostu dzidzius bedzie mial wodoglowie.
Wiec jak z jednym wyszlismy na prosto to pojawia sie cos kolejnego.
trzymajcie kciuki zeby sie ta przestrzen zmniejszyla i okazalo sie w szystko w porzadku.

Hej mamuski ! u naszej Nel rowniez stwierdzono pepowine dwunaczyniowa ( rodzilam w UK) tutaj dosc luzno podchodza do ciazy, a wiec musialam "wywalczyc " dodatkowe usg zeby kontrolowac rozwoj płodu. U nas wszystko rozwijało sie prawidlowo a malutka urodziła sie zdrowym 3560 kg bobasem :) przeplakalam nie jedna noc z tego powodu zamartwiajac sie i myslac na zapas.. jesli przeplywy sa ok, dzidzia rosnie prawdilowo- nie macie sie co martwic- wszystko bedzie ok !!! pozdrawiamy :)