Skocz do zawartości
Forum

Kanapeczki, koreczki, przystaweczki...


ronia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość malina2717

Przygotowanie 20 min, pieczenie 15 min
SKŁADNIKI:
opakowanie ciasta francuskiego
300 g płatów śledziowych
po 2 łyżki gotowego czerwonego sosu pesto i oliwy
żółtko
świeży koper
Ciasto rozmroź, pokrój w paski. Płaty przekrój wzdłuż na cieńsze paski, każdy posmaruj pesto. Na pasku ciasta układaj pasek śledzia, zwiń w rulon, zepnij wykałaczką. Każdy rulon posmaruj rozmąconym żółtkiem, skrop oliwą. Piecz ok. 15 min w temp. 200°C. Udekoruj koprem.

Odnośnik do komentarza

Roniu troszkę spóźniony zapłon, ale mam fajne przepisy na tartinki :))

TARTINKI Z TWAROŻKIEM- 8 kromek gruboziarnistego chleba cienko pokrojonego
- 4 łyżeczki masła
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- 20 dag kremowego twarożku (typu Bieluch
- Twój Smak)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 duże kostki lub 8 trójkącików serka topionego
- 1/4 pęczka tymianku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- po 10 małych listków sałaty
- szpinaku i rukoli
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Kroimy chleb na kwadraciki i krążki o średnicy lub boku 3 cm, smarujemy je masłem. Rzodkiewki, ogórka i pomidory kroimy na grube plastry, z pomidorów usuwamy pestki. Tartinki dzielimy na trzy części i na każdej układamy inne warzywo. Biały serek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy nim tartinki z rzodkiewką. Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z połową serka topionego. Rozsmarowujemy go po tartinkach, na których są ogórki. Resztę serka topionego mieszamy z posiekanym tymiankiem i pietruszką i smarujemy nim tartinki, na których leżą pomidory. Na wykałaczki nawlekamy maleńkie listki sałaty, rukoli i szpinaku (powinien utworzyć się mały żagielek) i wbijamy je w kanapeczki. Rukola powinna trafić na tartinki z pomidorami, szpinak na ogórki, a sałata na rzodkiewkę, choć możemy też łączyć listki dowolnie.

TARTINKI Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
8 kromek z bułki francuskiej (weka)
40 dkg tuńczyka w sosie własnym
1 ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
1 cebula
1 łyżeczka soku z cytryny
20 dkg tartego sera
pieprz
posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć w prasce. Tuńczyka rozgnieść widelcem, dodać cebulę, czosnek, majonez, sok z cytryny i pieprz wg upodobań, bardzo dokładnie wymieszać. Na każdej kromce z bułki rozłożyć masę rybną, posypać serem i natką pietruszki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.

TARTINKI Z PASTĄ SEROWO-CZOSNKOWĄ
30 dag twardego żółtego sera
3 łyżki majonezu
15-20 dag łuskanych orzechów włoskich w połówkach
3-4 ząbki czosnku
paczka krakersów
opakowanie pumpernikla
kilka bułeczek pszennych (paluszków)
sposób przygotowania
Schłodzony ser zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Następnie starannie wymieszaj go z majonezem i zmiażdżonym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli uznasz za stosowne - przypraw solą i sproszkowaną papryką. Przełóż tę pastę do słoika, zakręć go i wstaw do torby lodówkowej. W domu lub już po dotarciu na miejsce, pokrój kromki pumpernikla (delikatnie, bo łatwo się łamią!) na nieduże kwadratowe kawałki, a paluszki na kromeczki. Każdy kawałek pieczywa i krakersy posmaruj dość grubo chłodną pastą. Każdą tartinkę udekoruj połówką orzecha włoskiego, ułóż na tacy lub serwetce i zaproś uczestników pikniku ?do stołu?. Te minikanapeczki są niezawodne - nawet przy bardzo silnej konkurencji znikają szybciej niż inne danka. Możesz je robić również z innymi rodzajami pieczywa, a dekorować np. orzeszkami arachidowymi lub drobno pokrojoną papryczką czy piklami i natką pietruszki.

TARTINKI Z ŁOSOSIEM
chleb pszenny 5 kromek dużych
łosoś wędzony 5 plasterków
chrzan starty 2 łyżki
masło 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól
pieprz
koperek gałązki do przybrania
skórka z cytryny wg. smaku
Foremką o średnicy około 4 cm wykrawamy z kromek 10 krążków. Masło ucieramy z sokiem i skórką z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tym tartinki.
Plasterki łososia kroimy wzdłuż, zwijamy w rulonik wielkości kanapeczek i układamy na krążkach. Tartinki ozdabiamy chrzanem i koperkiem.

TARTINKI Z WĘDLINĄ I OGÓRKIEM

chlebek lub bagietka na tartinki
Rama Creme Bonjour z szynką / z pieczarkami
polędwica łososiowa / sopocka
zielony ogórek
natka pietruszki do dekoracji

Pozdrawiam

http://suwaczki.maluchy.pl/li-27827.png

Odnośnik do komentarza

Żeglarskie kanapki

 bułka barowa 12 kromek
 masło lub margaryna 3 łyżki
 rzodkiewka 3 szt
 szczypior 1 szt
 majonez 4 łyżki
 sól 1 szczypta
 pieprz czarny 1 szczypta

Bułki posmarować masłem. Rzodkiewki oczyścić, zetrzeć na tarce, połączyć z posiekanym szczypiorkiem i majonezem i doprawić. Ułożyć na kanapkach.

Złote talarki

 pomidory twarde 4 szt
 mąka 1 szkl
 jajka 2
 mleko 3/4 szkl
 śmietana kwaśna 4 łyżki
 zioła prowansalskie 1 łyżeczka
 sól
 pieprz
 olej do smażenia

1.Mleko przelać do wysokiego naczynia. Mąkę przesiać i dosypać do mleka. Do tego wbić jajka. Dolać śmietanę. Zmiksować na gładkie ciasto (powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki).

2.Pomidory umyć, wytrzeć do sucha. Pokroić w poprzek w grube plastry.

3.Wszystkie plastry pomidorów przełożyć na papierowy ręcznik, delikatnie wytrzeć sok. Oprószyć z obu stron ziołami prowansalskimi, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Następnie zanurzać w przygotowanym cieście. Od razu wkładać na mocno rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor po ok. pół minuty z każdej strony.

Zakąska imieninowa

SKŁADNIKI: * 10 jajek, * 20 dkg pieczarek, * łyżka tłuszczu, * pęczek natki pietruszki, * sól, * pieprz, * łyżka tartej bułki, * tłuszcz do podsmażenia, * kilka liści sałaty. WYKONANIE: 1. Jajka ugotować na twardo. 2. Pieczarki wymyć, pokrajać na ćwiartki, podsmażyć, wystudzić. 3. Zimne jajka ostrym nożem wraz ze skorupkami przekrajać na połówki, ostrożnie wyjąć ze skorupek żółtko i białko. 4. Pieczarki razem z jajkiem zemleć w maszynce. 5. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko, sól, pieprz do smaku i wymieszać. 6. Jeżeli masa jest zbyt sucha, można dodać 1- 2 łyżki śmietany. 7. Napełnić skorupki masą, aby nieco wystawała ponad skorupki, umoczyć we tartej bułce, przyciskając lekko do deseczki połówki jaj. 8. Tak przygotowane jajka podsmażyć. 9. Można podawać je na gorąco lub na zimno, ułożone na półmisku na liściach sałaty przekrojem do góry.

Wiosenny sandwich

SKŁADNIKI: 2 pomidory, pokrojone w plastry 1 filiżanka kiełków brokuła 1 filiżanka kiełków słonecznika 1 zielony ogórek, pokrojony w plastry 1 mała cebulka, pokrojona w talarki kilka liści sałaty (lodowej lub masłowej) 100 ml naturalnego jogurtu 2 rozgniecione ząbki czosnku sól pieprz ziołowy 1 bagietka ketchup WYKONANIE: Bagietkę podzielić na cztery częsci, każdą przekroić wzdłuż (ale nie do końca - tak jak bułkę do hot-doga) i wysmarać cienko od wewnątrz masłem. Do środka położyć po liściu sałaty, po kilka platerków pomidowa, ogórka, cebuli i po małej garści zmieszanych ze sobą kiełków. Jogurt połączyć z rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem ziołowym. Otrzymany sos przykryć folią i odstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie polać tym sosem od wewnątrz kanapki. Można też polać odrobiną ketchupu.

Aromatyczne kanapeczki slodko-słone

Naprawdę smaczne połączenie słodkiej chałki i słonego, aromatycznego wędzonego boczku. Znakomite na śniadanie lub jako szybka przekąska dla gości.

 chałka 6 kromek
 masło
 sałata 6 listków
 boczek wędzony 6-8 plastrów

Kromki chałki smarujemy masłem. Na każdej układamy listek sałaty. Plastry boczku podsmażamy na patelni wg upodobania, na chrupiąco lub by pozostał soczysty (mój wybór). Gorący boczek układamy na kanapkach

Jajka na zielono

Zielone awokado sprawuje się świetnie jako kompan dla jajka. Oryginalne zestawienie - ciekawy dodatek.

Zdjęcie: Jajka na zielono
Składniki
dla 4-6 osób
jajka, 5
kilka pomidorkow koktailowych,
awokado, 2 sztuki
cytryna, 1
sól,
pieprz Cayenn,

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i przekroić na pól. Jedno awokado obrać i przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić sola i pieprzem. Drugie awokado pokroić w plasterki i także skropić sokiem z cytryny.
2. Na jajka położyć plasterki pomidorka, na nie wyłożyć kosteczkę z awokado. Jajka układać na talerzu, dekorować plasterkami awokado, oprószyć sola i pieprzem.

Tanie sznycle z żółtego sera

SKŁADNIKI: • 30 dag salami • jajko • 4 połówki marynowanej papryki • 2 łyżki mąki • po 5 dag bułki tartej i płatków kukurydzianych • oliwa • sól, pieprz, tymianek WYKONANIE: Ser pokroić na 4 plastry, na kazdy z nich położyć kawałek salami. Mąkę wymieszać z solą i papryką, pokruszone płatki z bułką tartą. Plastry sera obtoczyć w mące, jajku, potem w płatkach kukurydzianych. Usmayć na gorącej oliwie.

Przekąska na kolację przy świecach

SKŁADNIKI: Średnie pieczarki - kroimy w średniej grubości plasterki, 1 średnia cebula, 1 pomidor, pół czerwonej papryk, pół kiełbasy podwawelskiej 1 mandarynka, 6 - 8 zielonych winogron, 10 czarnych oliwek, słonina. WYKONANIE: Słoninę wrzucić na patelnię. Kiedy stopi się, dodać cebulę. Kiedy cebula zacznie sie szklić, dołożyć pieczarki i kiełbasę. Gdy pieczarki podrumienią się od spodu, mieszamy całość i dodajemy kiełbasę. Trzymamy chwilę (3 - 4 min.) na ogniu, potem kładziemy z góry pomidory i mandarynkę (nie mieszamy). Czekamy do momentu, kiedy plastry pomidora wyraźnie zjaśnieją, mieszamy wszystko, trzymamy chwilę na ogniu i dodajemy winogrona i oliwki (znowu nie mieszamy). Pilnujemy, żeby winogrona nie puściły za dużo soku - w momencie kiedy zaczynają wyraźnie mięknąć, zdejmujemy calość z ognia na 1 min., dodajemy cztery łyżki kwaśnej śmietany, mieszamy. Dodając winogrona, skropić całość odrobiną Jacka Danielsa albo śliwowicy
Jajka na ostro

Składniki:
jajka (ilość dowolna, przepis jest na 12 jajek)
papryka (kto jaką lubi, najlepiej surowa)
paryczka chilli
cebula
plasterki wędliny (taką jaką lubimy, nie polecam parówek, kiełbasek itp)
pomidor (surowy lub z puszki)
natka pietruszki lub szczypiorek
sól
pieprz
majonez

Sposób przyrządzenia:
Jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną obieramy i kroimy na połówki (jak są zimne, nie rozpadają się). Łyżeczką wyjmujemy żółtka z każdej połówki i wrzucamy do osobnego naczynia. Paprykę kroimy drobniutko, tak samo chilli (z pestkami by dodać ostrego smaku), cebulę. Plasterki szynki kroimy w większe kawałki by nam nie zginęła w farszu:) Ilość składników dowolna, według uznania i smaku, tylko nie przesadzajmy z cebulą. Smak i zapach cebuli przegryza się i może zepsuć naszą przystawkę. Na koniec dodajemy pomidora surowego koniecznie obranego ze skórki, lub takiego z puszki, pokrojonego na kawałeczki drobne. Całość mieszamy dokładnie, dodajemy sól, pieprz, paprykę w proszku słodką lub ostrą a na sam koniec majonez. Nie przesadźmy z nim, nasz farsz ma się tylko dzięki niemu skleić i zyskać nowy smak. Gotowym farszem nadziewamy ugotowane białka. Posypujemy pietruszką lub szczypiorkiem. Pycha. Gwarancja dobrego smaku.

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...