Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Agnieszka09

Kamilla- Te trzy miesiące to bzdura. Owszem w Kodeksie Pracy jest zapis, w którym występuje okres 3 miesięcy, ale brzmi on tak : Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. (art 177 par 3 KP). Ogóle sam art 177 KP zawiera stwierdzenie, że kobieta nie może być zwolniona w okresie ciąży.
Prawo do zasiłku macierzyńskiego uzyskujesz po przepracowaniu nawet 1 dnia. Miałam klientkę, która zatrudniła dziewczynę- nie wiedziała, że ta jest w ciąży. Na drugi dzień po zatrudnieniu ta przyniosła zwolnienie lekarskie. Zasiłek otrzymała. Nie obeszło się bez kontroli z ZUS'u, ale nie mogli się doczepić. Możę pracodawca chce się w ten sposób ochronić, przed ewentualną kontrolą? Kij go tam wie, ale możesz i powinnaś iść na zwolnienie lekarskie.

Gość Agnieszka09

Wcale nie trzeba siedzieć w domu na zwolnieniu w okresie ciąży. Jeśli na zwolnieniu masz, że możesz chodzić- bodajże kod 2( ale nie jestem pewna) to nawet jeśli kontrola przyjdzie i Cię nie zastaną to co Ci mogą zrobić? Przecież mogłaś iść do lekarza? Albo na badania. Jeśli jednak byś miała, że musisz leżeć to już gorzej, ale zawsze idzie się wytłumaczyć- grunt to dobre wyjaśnienie.

jeśli na zwolnieniu jest napisany nr 2 czyli może chodzić, to nawet jak cie w domu nie zastanie kontrola to nic ci nie zrobią.

będąc na zwolnieniu to jeszcze wyplata wychodzi wyższa, niż chodząc do pracy, jest to dla mnie trochę dziwne, ale tak jest, gdyż zus, jeśli jest ciągłość zwolnienia liczy soboty i niedziele jako pracujące.

wypłatę zawsze płaci pracodawca, po 33 dniach zwolnienia występuje do zusu o zwrot, ale pracownik wypłatę dostaje zawsze od pracodawcy.

Gość Agnieszka09

Szczerze mówiąc nie spotkałam się, żeby ZUS ciągał kobiety w ciąży na komisje, chyba, że to coś nowego. Chodzą czasem po domach i sprawdzają- to prawda, ale tak jak wcześniej pisałam. Grunt to dobre wyjaśnienie. Przeczytaj sobie cały dział 8 Kodeksu Pracy.

tak naprawdę to pracodawca też może robić kontrole, nie tylko zus.

podobno jak jest ta 2 to nie przychodzą, ale przy 1 zdarza się,

ja mam np adres zameldowania wpisany bo mi z dowodu wpisali w karcie u lekarza, chciałam zamieszkania, ale się uparli, i tak sobie myślę, że jakby mnie kontrolowali to pójdą w inny adres niż jestem.

ja w sumie i tak nie otwieram nikomu, chyba ze wiem ze ktos ma przyjsc.

ja czytalam w necie ze sprawdza, wzywa na komisje i wogole w wielu przypadkach nie chcial wyplacac zasilkow.... a jak komus za wysoka pensja wychodzila to potrafil zmniejszyc do takiej kwoty jaka oni uznaja za sluszna... i wogole jednej dziewczynie podobno kazali zwrocic wyplacone kwoty.. ale wiadomo w internecie wszystko pisza...

Gość Agnieszka09

Jeżeli pracodawca nie zatrudnia 20 pracowników, tzn nie jest płatnikiem zasiłków to pierwsze 33 dni zwolnienia płaci pracodawca, a później ZUS. Zasiłek macierzyński wtedy też płaci ZUS. Jeśli pracodawca jest płatnikiem zasiłków to wtedy on wypłaca przez całe zwolnienie i urlop macierzyński, chyba, że umowa kończy się przed porodem to do porodu pracodawca, a później ZUS. W trakcie zwolnienia należy Ci się 100% zasiłku.

Gość Agnieszka09

kalae- Jeśli twój zatrudnia powyżej 20 pracowników to wtedy on Ci płaci po 33 dniach i w okresie urlopu macierzyńskiego. Jednak na deklaracji ZUS jest taka rubryka, w której pracodawca potrąca sobie ta kwotę od składek, które ma zapłacić do ZUS. ZUS nic nie oddaje, ale pracodawca sobie to potrąca.

Ja miałam przepracowany tylko miesiąc w ciągu obecnego roku na umowie, wcześniej staż z UP. Po tym miesiącu przeszłam na zwolnienie ok. 6 tygodnia ciąży. Umowa wygasła przed ukończeniem 12 tygodnia, ale dalej płaci mi ZUS za zwolnienie. Póki co kontroli nie miałam. Dostaje 100% czyli podstawie taką jaką miałam na umowie. Minus - nie otrzymam macierzyńskiego..

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsve6ydmpbaj4io.png