Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

~Lili jka
Oj kalae, Sylwia i Rednails, zdecydowanie dłużej czekały. Ja tylko najbardziej przeżywałam to przeterminowanie, bałam się czy wszystko dobrze u Groszki.

U mnie trzeci okres. Nie licząc pierwszego, jednodniowego plamienia, to teraz są dłuższe niż przed ciążą ale za to mniej bolesne. I faktycznie mam mniej mleka w tym czasie. Czuję to po piersiach i widzę po tym ile Ania się domaga.

U mnie jest mniej bolesny (cale szczescie bo ja czasem ruszac sie jie moglam) ale za to leci ze mnie w 2 dziwn jak w pologu. Masakra jakas... I przed trwal u mnie 5 dni a teraz nawet 7. Chodz w tym miesiacu bylo 5 ale to pewnie wypadek przy pracy :D hehe

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

~kalae
Dajecie już ser żółty? Dałam ostatnio Tosi, ale Ementaler i chyba za ostry w smaku, nie wiem w sumie czy już dawać. Z jednej strony to najlepsze źródło wapnia, a z drugiej jest tłusty.

Olija - kuruj się.

Rednails, Jola - dziękuję w imieniu Tosi :) ona w dniu roczku skarpetki na polu sobie ściągnęła, chyba uznała, że już taka duża jest ;)

Hanula juz dawno zolty ser je. Ale wiesz to tak po kawaleczku dostaje i sobie zajada. Jogurty tak samo od dawna dostaje. Znaczy ja kupuje tylko naturalny Klimeko i do jiego owocow dodaje.

Renia74
Ile dajecie wit D ? Ja cały czas 400 , a gdzieś przeczytałam że od 7-12 mca 600 a od roku 800 ?

ja daje bioaron baby 6mc+ tam jest 600mg D3 i 100 DHA, jak skończy mi się opakowanie przejdę na bioaron baby 12 mc.
dawałam też 2razy po 400mg jak miałam samą d3.

od 6mc do 12 mc można dawać od 400 do 1000 mg D3

Renia74
Michaś uwielbia żółty ser, daje mu na kanapce albo sam, ale nie codziennie. Dzisiaj pluł zupą którą mu ugotowałam (warzywa kurczak i ryż) a zjadł pół mojego żurku, często ostatnio chce jeść to co my, np pluje kaszką a chce parówkę bo widzi że brat je.
A wiecie jak robi wrona? Drrraaaa :)

Heheh :D jak slodko :D

Hanula od wczoraj mowi ma-ma i przy tym puszcza banki buzia:D Potrafi siedziec tak na dywanie i 10-20 min potrafi tak robic :D

Wszystkim chorowitkom malym i duzym zycze baaaardzo duuuuuzo zdrowka!!!!:D

Ciaza316
Alexann
Zostałam dzisiaj sama z młodym od 9 do 14. Mąż w pracy, teść i teściowa też, mój tata również a mama masakrycznie chora. Jako, że mam skurcze (na szczęście nieregularne) a w domu Kacpra ciężko utrzymać, to cóż - jak się obudził przed 11, pojechaliśmy do silesi :)
Kupiłam mu kurtke w smyku (do jutra -20% przy zakochanych zakupach powyżej 119 jeśli ma się ich kartę) i de facto dużo mniej się z nim umeczylam niż w domu - w aucie i w wózku to anioł a nie dziecko :) W drodze powrotnej odwiedziliśmy męża na stacji i wyszło bardzo spoko.
Teraz Kacper śpi, tesciu już wrócił, a ja leżę :)

I widzisz jak sobie fajnie dalas rade:-) kilka razy tak zrobilam ze jak nie szlo w domu wytrzymac to wozek czy auto i juz. Jest lepiej. Zainteresuja sie czyms:-)

Dziewczyny ja czesto wychodze gdzies na zakupy albo cos zalatwic zeby nie siedziec z Hanula w domu bo bym oszalala. A ona na zakupach jest taka spokojna ze wszyscy mnie zaczepiaja i nie moga wyjsc z podziwu. A jak dzien wtedy szybko leci :D

Madika
~misiakowata
~Ann1eee
Misia gratuluję mieszkanka!!! Ale super ale super :) bardzo się cieszę :)

Dziękuję :*

RedNails89
Misia!!! To takie wieści przed nami kryjesz no wiesz!! Gratulacje mieszkania :) Mów nam tu szybko co jak gdzie i inne ważne rzeczy! Ale super :) swoje to swoje :)

Nic nie mówiłam,żeby nie zapeszać,a ciagle załatwiamy formalności..Mieszkanie dopiero budują,do zdania bedzie po 31 grudnia jak wszystko dobrze pojdzie :D Nasze 43 m,na 2 pietrze i z WINDĄ :D
Mamy tylko lodówkę,narożnik,łóżeczko i trochę garów...nie wiem jak to będzie,ale powoli bedziemy coś kupować i składować u teściowej :D m.in wc,prysznic,kuchnie..wszystkoooo musimy kupić...Więcej nie powiem :)

RedNail trzymam kciuki za Was,żeby sie Wam udało :)

Renia74, bo najlepiej sie o nic nikogo nie prosić,ale czasem trzeba..na mnie ciągle wszyscy krzyczą,że zachowuje sie jakbym sama na świecie była,bo nic nie mówię :)

Mati śpi,P na nocce,piję Karmi i włączam film "Zanim się pojawiłeś"..buziaki dla Was

Misiakowata GRATULUJEMY!!!! I nowej pracy i nowiuskiego mieszkanka :D Jejku same super wiadomosci dzis :D

Noi dziekuje dziewczyny bo na pewno Wasze wstawiennictwo pomoglo bo moj znajomy przezyl :D Wczoraj mial operacje (lekarze mowili zeby sie nastawic ze moze nie przezyc jej) a dzis juz nawet odzyskal swiadomosc i zaczal mowic :D
Marcowkowa moc dziala :D

Misiakowata to czekam na wiadomosci co mamy przywiesc do Was zamiast kwiatka :D heheh Na to nowe lokum:D Jak zbierac bedziecie powioli to cos dorzucimy :D heheh

Ciaza super ze Maya tak ladnie sobie radzi u siostry i ze Ty odzylas troche :D

Nie wiem co keszcze mialam napisac... Magdallena witaj w naszym czerwonym gronie:D

Lece poczytac co napisalyscie przez te dni jeszcze :D

Az gesiej skorki dostalam. Ciesze sie ze znajomy juz nawet mowi:-) jak to wszystko szybko sie zmienia.
A swoja droga Misiakowata fajnie takie nowe mieszkanko. Kiedys wynajmowalam takie swiezutkie. Wszystko nowe, czyste, ladne:-) zazdroszcze Wam:-)
Musze przyznac, fajna jest taka zmiana. Nawet siostrzenica wydaje sie byc szczesliwsza bo ma towarzystwo caly czas teraz:-)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

~kalae
Renia74
Ile dajecie wit D ? Ja cały czas 400 , a gdzieś przeczytałam że od 7-12 mca 600 a od roku 800 ?

ja daje bioaron baby 6mc+ tam jest 600mg D3 i 100 DHA, jak skończy mi się opakowanie przejdę na bioaron baby 12 mc.

Ja daję omegamed baby+d tam jest 150mg DHA i 400 D3 Muszę się rozejrzeć za czymś co ma więcej d i dużo dha . Zapytam pediatry jak będę czy latem też dawać bo też piszą że nie bardzo

Ja tam na witaminy w kropelkach, tabletkach itp to troche sceptycznie patrze. Mowia ze najlepsze sa z jedzenia
I nawet jakis czas temu byla taka nagonka na deficyt wit d u doroslych ze sobie sprawdzilam i mialam o dziwo blizej gornej granicy normy nawet. Takze ja tam nie przepadam za suplementacja witamin

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Renia74
~kalae
Renia74

Ja daję omegamed baby+d tam jest 150mg DHA i 400 D3 Muszę się rozejrzeć za czymś co ma więcej d i dużo dha . Zapytam pediatry jak będę czy latem też dawać bo też piszą że nie bardzo

możesz dawać tą, a dołożyć samej d3 (np 400), wiesz teraz też zacznie się wiosna i nasze dzieci będą dużo czasu spędzać na zewnętrz więc same sobie wytworzą jakąś część wit d, najgorzej jesień zima

Ciaza316
Renia74

Ja podaje jakas multiwitamine. A wit D tam jest do 12 mca 200 a po 12 mcu 400. Hmm. Tak mi sie wydaje. I powiedziano mi ze to wystarczy...

hmm?
duzo zależy na pewno od klimatu, na południu pewnie nie ma zaleceń suplementacji, ale ty na północy to nie wiem, dziwne.

co kraj to inne zalecenia.

z tego co ja wiem z multiwitaminą nie należy przesadzać i jeśli nie ma zaleceń jakiś szczególnych np ciąża, to nie należy stale suplementowac, tylko zrobić sobie miesięczną kuracją raz na jakiś czas.

Tosia dostaje wit d i dha, czasem wit c, i to wszystko.
Też robiłam poziom wit d, tyle że Tosi i wyszło jej w dolnej granicy normy

Ciaza316
Madika
~misiakowata
~Ann1eee
Misia gratuluję mieszkanka!!! Ale super ale super :) bardzo się cieszę :)

Dziękuję :*

RedNails89
Misia!!! To takie wieści przed nami kryjesz no wiesz!! Gratulacje mieszkania :) Mów nam tu szybko co jak gdzie i inne ważne rzeczy! Ale super :) swoje to swoje :)

Nic nie mówiłam,żeby nie zapeszać,a ciagle załatwiamy formalności..Mieszkanie dopiero budują,do zdania bedzie po 31 grudnia jak wszystko dobrze pojdzie :D Nasze 43 m,na 2 pietrze i z WINDĄ :D
Mamy tylko lodówkę,narożnik,łóżeczko i trochę garów...nie wiem jak to będzie,ale powoli bedziemy coś kupować i składować u teściowej :D m.in wc,prysznic,kuchnie..wszystkoooo musimy kupić...Więcej nie powiem :)

RedNail trzymam kciuki za Was,żeby sie Wam udało :)

Renia74, bo najlepiej sie o nic nikogo nie prosić,ale czasem trzeba..na mnie ciągle wszyscy krzyczą,że zachowuje sie jakbym sama na świecie była,bo nic nie mówię :)

Mati śpi,P na nocce,piję Karmi i włączam film "Zanim się pojawiłeś"..buziaki dla Was

Misiakowata GRATULUJEMY!!!! I nowej pracy i nowiuskiego mieszkanka :D Jejku same super wiadomosci dzis :D

Noi dziekuje dziewczyny bo na pewno Wasze wstawiennictwo pomoglo bo moj znajomy przezyl :D Wczoraj mial operacje (lekarze mowili zeby sie nastawic ze moze nie przezyc jej) a dzis juz nawet odzyskal swiadomosc i zaczal mowic :D
Marcowkowa moc dziala :D

Misiakowata to czekam na wiadomosci co mamy przywiesc do Was zamiast kwiatka :D heheh Na to nowe lokum:D Jak zbierac bedziecie powioli to cos dorzucimy :D heheh

Ciaza super ze Maya tak ladnie sobie radzi u siostry i ze Ty odzylas troche :D

Nie wiem co keszcze mialam napisac... Magdallena witaj w naszym czerwonym gronie:D

Lece poczytac co napisalyscie przez te dni jeszcze :D

Az gesiej skorki dostalam. Ciesze sie ze znajomy juz nawet mowi:-) jak to wszystko szybko sie zmienia.
A swoja droga Misiakowata fajnie takie nowe mieszkanko. Kiedys wynajmowalam takie swiezutkie. Wszystko nowe, czyste, ladne:-) zazdroszcze Wam:-)
Musze przyznac, fajna jest taka zmiana. Nawet siostrzenica wydaje sie byc szczesliwsza bo ma towarzystwo caly czas teraz:-)

I widzisz Ciaza wszyscy sa zadowoleni :D hehe

Nooo ten moj znajomy to on juz dlugo chorowal na watrobe i 2 razy odmowil przeszczepu bo nie bylo jednoznacznej diagnozy co do jej marskosci. Ale kazdy nastepny atak zylakow byl mocniejszy... Ale ten to porazil wszystkich ... Jak ona zadzwonila do mnie i mi powiedziala ze nie wie czy on przezyje noc. To nie moglam slowa wydusic z siebie.
Boze jak sobie przypomne zeszly styczen to wiedzialm co ona czuje.

Najwazniejsze ze wszystko juz jest ok.
Dziekuje Wam jeszcze raz:D :*

Ciaza316
Ja tam na witaminy w kropelkach, tabletkach itp to troche sceptycznie patrze. Mowia ze najlepsze sa z jedzenia
I nawet jakis czas temu byla taka nagonka na deficyt wit d u doroslych ze sobie sprawdzilam i mialam o dziwo blizej gornej granicy normy nawet. Takze ja tam nie przepadam za suplementacja witamin

Ja mam ciagle niewystarczajacy poziom. Dlatego codziennie 2000 biore. U malych dzieci wazna jest wit d3 bo wplywa na wzrost zebow i kosci.
Hanula tez ma niewystarczajacy poziom bo co jakis czas robie jej poziom.

Renia74
Kale
No latem to faktycznie, chociaż malucha na słońcu też się zbytnio nie trzyma, ale w powietrzu trochę złapie. Może do czerwca mu dołożę tej wit a latem wrócę do 400

ale to nie chodzi o opalanie się. Wystarczy jak ma krótkie spodenki i bluzkę krótką i pobiega 20min i już wytworzy sobie dzienną dawkę wit d. Oczywiście w słoneczny dzień.

Gość misiakowata

Kasiamamusia klucze oznaczaja kierowce w zabawie roczkowej :D
Kalae jakiej kanapki?ja daje kanapki..
Co do zoltego sera to Mati lubi i mu daje..kupilam mu dzis w Biedronce goude w krztalcie myszki..sa tez kotki :)
Bulke taka duza kroje na kromeczki,smaruje maselkiem i ten ser,odkrajam twardsza czesc buły,reszte kroje w takie male kanapki..Mati sobie sam wcina :D
Od wczoraj nauczyl sie tez pic z kubeczka z dziubkiem z dziurkami :))

A i zapomne..dzis zaczal nam wchodzic na naroznik sam :D
Laptop motywator..ciagle cwiczy teraz :D

Bylismy na dlugim spacerku i zakupach..umeczylam sie z zakupami i Matim..
No ale zanim ruszylismy w miasto odwiedzilismy plac zabaw i oczywiscie hustawka i karuzelka musiala byc :D uwielbia :D

Gość Misiakowata

Dzieki Ciaza,to prawda..dobrze ,ze sa marcowki..lepiej Wam tu sie pozalic niz nakrecac niepotrzebnie... Az siadlam i zglebilam wiedze co do jedzenia roczniakow..nadal maja Niedojrzaly organizm i smazone miesa i tluste zupy i sosy przyprawione nie sa wskazane..
Jak cos to jej artykuly pokaze :)

Ech wyspal sie w godzine..mleko zrobilam,moze usnie :D

Madika nic nie trzeba :D
Ciesze sie ze maz kolezanki przezyl :D

~misiakowata
Ciaza316
~Misiakowata
Ciaza szybko znalazlam,bo sztbko dzialam ha ha a tak serio..farcik no
Super,ze Mya tak ladnie znosi rozlake..ach zeby u mnie tak bylo..
Tesciowa dzis byla,zobaczyc menu malego,gdzie co jest jak mleko zrobic...oczywiscie poczestowala mnie swoimi madrosciami i gul mi skoczyl wrrrrr

Humor poprawily mi zakupy :)
Kupilam sobie nowe wygodne buciki,spodnie dresowe i leginy...zeby w pracy wygodnie bylo :) a co :)

Tez pamietam rozwazamia Kalae na temat kupy :D

Szybko szybko:-) fajnie ze Ci sie udalo:-)
Od poczatku komunikuj sie z tesciowa na biezaco to moze bedzie ok. Chociaz chyba nigdy nie bedzie w 100% jak chcemy. Byle tylko dzieciaczki zdrowe i szczesliwe byly.
Musze kupic sobie cos do pracy ale jakos ciagle czasu nie ma na zakupy a nie lubie przez internet kupowac

Heh ja wczoraj zrobiłam zakupy w Pepco(spodnie i leginy) i w ccc buciki:)
noooo boje sie jak to bedzie..wczoraj juz mnie tesciowa zdenerwowala madrosciami i wiem,ze nie bedzie sie do konca stosowala i karmila Matiego wszystkim jak tylko bedzie chcial i zrobi mu śmietnik z brzuszka...
on jest na etapie,ze jest ciekawy wszystkiego co sie je i widac ze chce..no dobra kanapki kawalek niech mu da..ale nie ciastka czy nie daj Boże cukierków czekoladowych.
Tłumacze proszę,że lepiej dac owoc,zeby nie przestal mi jesc,bo chudy,a dopiero nam dziala karmienie i zaczal przybierac..
kurde praca sie tak nie stresuje jak tym.
I po co wczoraj mi sie przyczepiala i po co...wrrrrr.

napisałaś tu tak jakbyś nie zbyt chciała aby teściowa dawała kanapki, dlatego pomyślałam, że nie dajesz kanapki, no chyba że w ostatecznej ostateczności :)

~misiakowata
Kasiamamusia klucze oznaczaja kierowce w zabawie roczkowej :D
Kalae jakiej kanapki?ja daje kanapki..
Co do zoltego sera to Mati lubi i mu daje..kupilam mu dzis w Biedronce goude w krztalcie myszki..sa tez kotki :)
Bulke taka duza kroje na kromeczki,smaruje maselkiem i ten ser,odkrajam twardsza czesc buły,reszte kroje w takie male kanapki..Mati sobie sam wcina :D
Od wczoraj nauczyl sie tez pic z kubeczka z dziubkiem z dziurkami :))

A i zapomne..dzis zaczal nam wchodzic na naroznik sam :D
Laptop motywator..ciagle cwiczy teraz :D

Bylismy na dlugim spacerku i zakupach..umeczylam sie z zakupami i Matim..
No ale zanim ruszylismy w miasto odwiedzilismy plac zabaw i oczywiscie hustawka i karuzelka musiala byc :D uwielbia :D

a to ładnie je, Tosia jak ma coś na chlebie to wypluwa, muszę jej oddzielnie wszystko dawać :D

Wiecie co zajrzalam na te strony z porodami i wyszlo ze wsumie przez rok nastukalysmy jeszcze raz tyle stron :D Gdyby nie to ze na chwile forum ucichlo to bysmy przebily to :D heheh

Zalwazylam ze Haniutek tez miala zrobiony suwaczek. A powiem Wam ze nie pamietalam tego. Moze Haniutek nas podczytuje :D Albo to robila...