Skocz do zawartości
Forum

Zwrot z US

Gość malinka83

Rekomendowane odpowiedzi

Gość malinka83

W zeszłym roku urodziłam dziecko. Żyję w konkubinacie.
PIT już składałam i ulgę na dziecko dostałam. Jednakże złożyłam zeznanie indywidualnie. W Święta byłam u znajomych i podczas luźnej rozmowy ktoś mi powiedział, że korzystniej byłoby jakbym złożyła jako osoba samotnie wychowująca dziecko, bo wtedy większą kwotę bym dostała. I poradził, żebym złożyła korektę zaznaczając, że składam jako osoba samotnie wychowująca dziecko, bo mam do tego prawo żyjąc w konkubinacie. Z ciekawości wypełniłam sobie PIT przeliczając wszystko dla osoby samotnie wych.dziecko i faktycznie dostałabym ok. 560 zł więcej.
Czy orientujecie się czy w takim przypadku faktycznie mogę złożyć korektę i otrzymać pozostałą kwotę?

Gość malinka83

Liczę na to, że znajdzie się ktoś kto pracuje może w US i powie jak to jest.
Wiem, że mogłabym zadzwonić do US. Ale sama pracuję w urzędzie i u nas np. są osoby, które starają się unikać dodatkowej roboty (najśmieszniejsze jest to, że są to osoby, które przy redukcji stanowisk kierowniczych zostały zdegradowane i teraz są zwykłymi szarymi pracownikami) i potrafią petentowi nie do końca całą prawdę powiedzieć, co jest dla mnie nie do pomyślenia...

ja przez pewien okres czasu rozliczałam się sama jednak wyszło nam korzystnej jak rozliczamy się wspólnie, możesz sobie sama zrobić symulację rozliczenia jak to będzie (ile będzie zwrotu) gdy rozliczysz się sama a jak to będzie jak rozliczysz się z ojcem dziecka, jednak wg mnie jeśli jesteś matką samotnie wychowującą dziecko to chyba korzystniej będzie samej się rozliczać ew możesz poprosić o poradę przez telefon tam nie trzeba podawać swoich danych

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Gość malinka83

Z ojcem dziecka nie mogę się rozliczać, bo prowadzi działalność gospodarczą, więc na innym formularzu się rozlicza.
Ale udało mi się zasięgnąć porady - koleżanka ma faceta w US w miejscowości obok. I powiedział, że fakt, że mogłam złożyć jako samotna matka i wtedy dostałabym więcej (robiłam symulację - wyszło ponad 560 zł więcej do zwrotu). Małoprawdopodobne, by mnie ktoś skontrolował, ponieważ ja i mój partner mamy inne adresy zameldowania i zamieszkania.
Ale powiedział, że nie radzi składać korekty, bo teraz byłabym na celowniku do ew. kontroli.
Szkoda... zawsze jakiś pieniądz.
Kiedyś podobno tak było, że jak się żyło bez ślubu to można było składać zeznanie jako rodzic samotnie wychowujący (o ile dobrze zrozumiałam tę koleżankę, to ponoć oboje rodziców mogło się o to starać). Teraz już tego niby nie ma. Ale wiadomo, że ludzie dalej z tego korzystają jak żyją w związku nieformalnym.