Skocz do zawartości
Forum

Grudniowe 2014 maluszki :)

Gość Megi1992

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,
Faktycznie cisza tu straszna na forum. Pewnie macie ładną pogodę i wszystkie mamy na dworze czas spędzają.
Marta - współczuję tej sytuacji upadku Semiego. Co się najadłaś strachu to twoje i faktycznie będzie ciężko wymazać to teraz z pamięci. Dobrze, że nic się małemu nie stało :) Ja na przewijaku boję się już odwrócić po pampersa od kiedy młody nauczył się przekręcać na brzuch. No to już u was przeprowadzka tuż tuż do nowego domu :)
Vanesa - super, że torbielki się zmniejszyły! Możesz odetchnąc z ulgą.
AgaPo - też planuję jednak przylot do Polski za jakieś 2 miesiące. A ty z Wrocławia czasem nie jesteś? Z tym, że ja bym leciała sama z dzieckiem samolotem, a mąż wcześniej. Trochę się tego boję, że najpierw będę sama w domu z Antkiem przez parę tygodni, a potem samotny wylot z niemowlakiem i bagażem... U was chociaż się dziadkowie ucieszą i zajmą wnuczką. Ja jak przedstawiłam swój pomysł wyjazdu do kraju to była awantura, że chcę targać niemowlaka w podróż :///
Marta89 - jest już poprawa, ale ciągle kaszle jeszcze. Wszelkie próby ściągania kataru kończyły się głośnymi protestami i płaczem, ehh...
Megi - no my zdecydowaliśmy się na nocleg i powinno być ok. Dzisiaj akurat przyszło łóżeczko turystyczne :)

A my powoli dopinamy chrzciny. Będą już za 3 tygodnie.
Dzisiaj idę z Antośkiem pierwszy raz na basen. Ciekawa jestem jak to będzie. Ale stresuję się troszkę, bo jest taki wymóg, żeby rodzice się przed basenie kąpali nago! A ja bardzo wątpię, żeby prysznice były oddzielne.... Zobaczymy.
Choroba powolutku odchodzi, gorączki na szczęście nie było ani razu, tylko trochę stanów podgorączkowych.
Miłego dnia grudnióweczki :)

https://www.suwaczki.com/tickers/1usaanli21un7ohr.png
https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5englt40xe.png

Hej dziewczynki dopiero teraz odpisuje bo przez dwa dni przechodze załamke płakałam jak bobr ! Mała nie chce ssacc cyca musze jej odciagac mleko w niedziele miałam nadmiar odciagnety i cały dzien dawałam z butli moje mleko w pon juz nie chaiał cyca jak ja przystawiałam :( pluje krzyczy prezy sie poprostu po co ma sie meczyc skoro z butli samo leci ! :( bardzo mi przykro z tego powodu ze tak dopusciłam do takiej sytuacji to moja wina przez 1 dzien butelkowy mgłam stracic pokarm :( laktator nie wyciagnie tyle co ona ! widaialam przez 2 dni jak ilosciowo si ezmniejsza mleczko :( ale cała noc odciagałam dzis i nawet co 2 godz odciagam 100 i jej daje wiec jest ok ale strasznie zmeczona jestem nei spałam prawie wcale ale chciałam uratowa pokarm dla małaej ale płakałam 2 dni normalnie wpadłam w depreche ze przez 1 głupi dzien mogłam przestac karmic piersia jak ssała odciagałam 100 z jednego cyca w nocy i w dzien a potym butelkowym dniu nawet 50 nie uamiałam odciagnac z 2 !szok !
Dzis bylismy z wynikiem usg u lekarki i powiedziała zeby za 2 miesiace przyjsc jeszczce na kontrole cche zobaczyc mała jak sie rozwija na dzien dzisiiejszy ok wAZY SPORO 6500 3MIES I 3 TYG ZA TYDZ 4 MIESIACE :)

Marta 89 robie to w złotej iglicy :) oczywiscie ze jak sie juz super ociepli wpadne na rybnik ty tez z wozkami pojezdzimy :) fotki wstawie napewno :)

http://www.suwaczki.com/tickers/hchys65gl0qjl4xr.png

MartaA współczuje nawet sobie nie chce wyobrażać takiej stuacji, muszę się przyznać że sama zostawiam czasem małą na łóżku, nie przekręca się więc byłam spokojna... Na pewno już tego nie zrobię po tym co napisałaś... No alenajważniejsze że skończyło się na strachu.
Mae i jak po basenie? Trochę dziwny wymóg no ale chyba nie ma się co stresować nikt nie będzie się specjalnie przyglądał

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzzbmh9gzvsuxk.png

Vanesa wyslalam ci na pareting w wiadomosciach ale jak nie dostalas wysle ci na emaila .
Vanesa za bardzo panikujesz,uspoköj sie troszke kochana mleko nie ginie po jednym dniu skopiuje ci cos czekaj!

Sprawa nie jest niestety tak prosta, jak mogłoby się wydawać - odstawiamy dziecko od piersi, a mleko po prostu znika, ot tak. Okazuje się, że bardzo często trwa to dłużej, znacznie dłużej. Czasem musi minąć nawet cały rok, aby w piersiach nie było już ani kropli pokarmu. Wiele kobiet chcących odstawić dziecko od piersi ma spory problem, gdyż już nie karmią, ale laktacja zostaje. Powoduje to spory dyskomfort

Musisz poczytac na necie ale to nie takie proste nawet po tygodniu jak by mala wziela cyca to by zawröcila laktacje takze po jednym dniu nie masz sie czym przejmowac,

Möj od dwöch dni tez wydziera sie przy cycku,placze wkurza sie! Dziasla daja swoje dzis uspokajalam go 2 godziny az padl zmeczony usypiajac mi na rekach,jest strasznie rozdrazniony i nie chce lezec w maxi cosi w wözku!
Dzis w sklepie mi sie tak wydarl ze musialam go wziasc na rece i zaraz przestal plakac a jak tu robic zakupy pchajac wözek i dziecko na rekach do tego coraz gorzej z moim kregoslupem juz nie moge go dlugo nosic. W rekach w palcach jak bym miala miliony mröwek a teraz doszla lewa noga ciagnie od palcöw w zwyz,musze wkoncu do tego lekarza isc bo boje sie ze lada dzien moge z lözka nie wstac a gugusiem trzeba sie zajac .Gugusiowi kupilam w aptece takie kuleczki na zabkowanie,daje sie pod dziaslo by sie rozpuscilo pomaga na jakis czas moze tez do tego jest jakis skok rozwojowy bo sie zachowuje krzyczac przy piersi jak kiedys jak byl malutki.
Dzis wyciagnelismy spaceröwke jutro bede pröbowac bo lezec juz nie chce chce siedziec i ogladac swiat.Mam nadzieje ze mu szybko przejdzie bo nie da sie nic zrobic bo trzeba go nosic na zakupach wzask bo nie chce lezec.I tak wkölko cos ale wazne ze jest zdrowy,duzo sie smieje opröcz tych wrzasköw i wariuje.

AgaPo napewno bedzie dobrze to tylko 2,5 godz minie szybko! Moja kolezanka leciala do Australi z 3 miesiecznym dzieckiem 20 godzin i dala rade to i tez dasz.A ludzmi sie nie przejmöj wkoncu to male dziecko i buzi nie zatkasz.
Dzieki za wsparcie!
Moze i pilkarz bedzie buciki pierwsze ma ! Z nike sportowe takie slodzuitkie!

Mae to chwila Moment i Bach! Tez w tej chwili czlowiek by sie czegos takiego nie spodziewal! A teraz jestem tak przewrazliwiona ze jak ktos chce go na rece wziasc to az sie trzese boje by nie spadl a w domu wszedzie barykady!
Napisz jak bylo na basenie!

Roza jak juz wspominalam trzeba miec naprawde oczy z przodu i z tylu bo nigdy nic niewiadomo lepiej byc po mojej przygodzie ostrozniejszym. Jal Larissa pisala jej vöreczka w wieku 3 miesiecy spadla z lözka gdzie byla na srodku i jak to Jet mozliwe? Dlatego ja juz uwazam wszedzie.

Megi nie zadobrze ci tam skoro sie nie odzywasz?
A reszta gdzie? Wiem,wiem cieplo jest u nas jutro 26 stopni ma byc ale wieczorkiem zawsze mozna dwa zdania napisac!

mamaMa zyjesz?

Dziewczyny pytanie ,zastanawialyscie sie juz nad krzeslem do jedzenia jaki ma byc i z jakiej marki?
Mi sie jeden podoba ale jest cholernie drogi,wysle zdjecie.

Halo mamusi

Marta a
Masakra to co czytam :( dobrze ze gugus cały . Zawsze sama miałam lek przed tym zeby colin mi ni spadł .
Co do krzesełka myślimy maż juz by chętnie kupił ale ja poczekam jeszcze aż mały bedzie stabilnie siedzieć . Te jest super ale chyba a raczej na pewno na drogie . Ile kosztuje ?
Gugus jak super stoi sam :) gratulacje

A co do cen i szwajcari to fakt niektóre rzeczy sa 3 razy droższe niż w Niemczech a niektóre o pare centów np red bull tylko o 30 :)
Cały cZas myślimy maz jutro wysyła Cv

Mae
Jak po basenie ? My czekamy ciagle aż zacznie sie nowa grupa

Agapo
A dajesz jakiś soczek do picia ? Moze jakiś jabłkowy rozciecz z 150ml wody i niech lalunia pije .
Dasz radę z lotem jedynie co mogę polecić weź duzo zabawek . Ja co chwile w aucie coś innego dawałam colinowi i daliśmy radę .
Lecisz do Polski na długo ?

Vanesa
Wszystko co naj kochana :)

A u nas tak .
Wrocilismy w poniedziałek :( w wielkim żalem serca . Wyjechaliśmy o 21 czyli pora spania colina o 1 mleczko i spał dalej o 3 pojechaliśmy do domu przełożyłam z maxi cosi do łóżka o spał mój łobuz do 9 rano .
Colin tez na dworze juz nie spi chce oglądać wszystko dlatego głęboki wózek juz dawno poszedł z odstawke jedynie maxi cosi o rączki na dworze sa ok . Przychodzimy z spaceru dziecko zasypia to jest dobre . Mały ciekawski
Przy jedzeniu jak siedzi u mnie na kolanach wyrywa mi miskę talerz i bierze wszystko z niego i chce jesc :) słodko ro wyglada uwielbia ogórki zielone lizać . Znaleźliśmy sposób jak my jemu to daje mu tez jakies owoce z słoiczka . Wtedy dziecko szczęśliwe .

monthly_2015_04/grudniowe-2014-maluszki_28202.jpg

monthly_2015_04/grudniowe-2014-maluszki_28203.jpg

monthly_2015_04/grudniowe-2014-maluszki_28204.jpg

monthly_2015_04/grudniowe-2014-maluszki_28205.jpg

Hej,
napiszę tylko króciutko jak było na basenie bo musimy się zaraz zbierać w drogę do konsulatu.
Było bardzo miło :) Udało mi się znaleźć jeden prysznic, który miał drzwiczki :D Wiecie, kwestia poczucia wstydu jak człowiek jest nagi to jedno. Ale do tego jeszcze mam trochę kompleksów na punkcie mojego ciała po ciąży. Nawet nie tyle rozstępy co obwisły brzuch. Niby ok, inne mamy pewnie mają to samo, ale... Wymyłam siebie, potem Antek już w pieluszce kąpielowej też pod prysznic i idziemy. Woda bardzo przyjemna, cieplutka. Młody był baaaaaardzo zainteresowany otoczeniem i obserwował wszystko. Nie sprawiał wrażenia, żeby się czegoś bał. Było troszkę piosenek, podskakiwania i lewitowania na brzuszku lub plecach. Jedynie musiałam uważac, żeby nie pił wody basenowej. Będzie nam łatwiej, jak Antoś zacznie trzymać pewniej główkę. Ogólnie super, ale pod koniec zaczęło się marudzenie i popłakiwanie. Młody był bardzo zmęczony, ale już i tak wychodziliśmy. Także pół godziny na początek to w sam raz.
Wczoraj przyszło nam łóżeczko turystyczne i dzisiaj już będzie przetestowane. Mam tylko nadzieję, że Antek prześpi podróż.
Miłego dnia :)

https://www.suwaczki.com/tickers/1usaanli21un7ohr.png
https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5englt40xe.png

Hej hej mamuski !

to fakt ostatnio troche tu cicho ale pewnie wiekszosc dnia spedzamy wszyscy na swiezym powietrzu .

MartaA zyje zyje ;) kilka razy juz odpisywalam a strona mi sie odswiezala I buch czysto a zeby kolejny raz pisac jakos weny nie mialam .nno ale teraz juz mi chyba internet nie przerywa .

Nie wiem jak sie czulas bo jak ja tylko pomysle ze mojej corci mogloby zdarzyc sie to samo to mi slabo . Teraz po Twoim wpisie uwazam duzoo bardziej . Na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo I Semi caly I zdrowy .;)
a co do krzeselka to jeszcze nie myslslam konkretnie nad modelem ale musi byc zdejmowana tapicerka koniecznie aby mozna bylo wyprac no I tacka musi byc z tworzywa ktore nie wchłania kolorów .no I podstawka na nozki .nnajlepiej chyba tez bedzie w sklepie przymierzyc do dziecka .no mam na to jeszcze 2 miesiace .

Vanessa35 Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin ! :) mam nadzieje ze problem laktacyjny juz za Toba .

AgaPo hmm wiesz dopoki sama nie bylam mama tez w samolocie stroniłam od dzieci . Zwlaszcza na 13 h lotach .na 2 lub 3 godzinnych bylo mi to obojetne .na tych dlugich czlowiek chce pospac a dzieci zwlaszcza cudze po prostu sie dla mnie darły I byly irytujace . Ale teraz jako mama patrze na to inaczej .;)

Mae to ze kapiel rodzicow ma sie odbywac nago to tylko dobrze dla maluszkow . Woda w basenach dla niemowlat zawiera mniej chemii a co za tym idzie bakterie maja tam szersze pole do popisu. Poza tym hmm to tak jak na strefie saun nikt sie nie interesuje ciałem innych .

Megi1992 fajnie ze wypad wam sie udal .ttroche zazdroszcze widoków .

http://www.suwaczki.com/tickers/relgupjyml4u9676.png

Witam dziewczynki serdecznie dziekuje kazdej z osobna za zyczenia imprezka udana :)

MAła dalej w dzien nie chche cyca jedynie na spaniu w nocy pomamle odciagam i jej daj e ale jest to bardzo meczace ;/ dłm jej smoczek 1 zeby musiał tez ssac moze to pomoze odciagam mleko co 2 godz i jest ok al e jestem zmeczona bo robie to i w nocy ;/

Marta89 jasne jak bedzie ciepło spotkamy si ena rybniku i pospacerujmy sobie :) robiłam imprezke w złotej iglicy :)

MartaA Semi jest przecudowny tak samo jak Colin od Megiii:)
Meggii piekne widoki :)

Mam skierowanie do okulisty z tym oczkiem Mariettki niby ropka biała ijest jej mniej ale pani dr powiedziała ze jak wraca po gentamencynie to prawdopodobnie kanalik zapchany jest zobaczymy co okulista powie ...

http://www.suwaczki.com/tickers/hchys65gl0qjl4xr.png

Vanesa
Czekaj na mnie i na Martę jak wbijemy do polski :)
U nas colin tez miał kanalik zatkany i ropialo mu oczko lekarka pokazała nam masaż i na drugi dzien nie było.

Mae
Nie martw sie ja tez strasznie wstydzę sie moje ciała po ciąży ale pociesza mnie fakt ze ten basen to tylko dla baby wiec moze wiecej mam bedzie wyglądać tak jak ja :)

Kategoryczna
Jak colin miał 3,5 msc dałam pierwszy raz soczku marchewkowego doczekałam 3 dni i dałam jabłkowy potem pare dni przed skończeniem 4 msc dałam pare łyżek 4,5 nie wiecej marchewki na drugi dzien 8,9 łyżeczek i czekałam na kupę jaka bedzie . Było ok wiadomo pomarańczowa wiec dałam następnie chyba biała marchewkę potem po paru dniach dynie ale dynia nie smakowała potem powoli wszystkie warzywka jakie znalazłam w sklepie od 4 msc teraz ma duży słoik na dwa dni a ok 18 jak my jemy obiad colin dostaje z nami przy stole w swojej miseczce owoce . Owoce je od ok . 10 dni . Pierw warzywa jak warzywa przetestowane to owoce .

Megi oj zeby möj tak jadl! Zje ze 2 lyzeczki i koniec niejadek jeden tylko cyc i cyc!
Z dziaslami sie uspokojilo jak na razie sa tylko takie momety przewaznie wieczorem gdzie by z wscieklosci zjadl cala piastke.Juz pöl stopy wklada do buzi czlowiek z gumy! A stac chce coraz wiecej,trzymajac go stoi i tak tupie nogami o ziemie i robi kroczki ze sie wydaje jakby chcial zaraz gdzies leciec a sie jara przy tym usmiech od ucha do ucha,tylko go stawiac!
Gugus pije troche soczku bananowego z butelki z dziubkiem.
Musze sie pochwalic!
Waze dokladnie tyle ile przed ciaza! Weszlam na wage i prosze niespodzianka! 2 tygodnie temu chcialam ubrac taki komplet spodnie z bluzka, bluzka pasowala a w spodnie nie weszlam 36 z Zary a one sa zanizone te rozmiary po wazeniu sie mysle spröbuje te spodnie i o dziwo jestem sama w szoku wczoraj w nich latalam! Waga stala,stala juz nawet nie wchodzilam na nia czesto i tu taka niespodzianka.Teraz walcze by wazyc jak kiedys. Jeszcze ze 3 kg tak by z przodu bylo 5 !

Vanesa czytalam ze lepiej jest dla matki jak dziecko samo od siebie nie chce juz cyca ze jest gorzej jak matka musi odrzucic dziecko od mleka. Moze juz naprawde nie chce. Wspölczuje ciaglego odciagania napewno jest to meczace moze spröbuj mm a swoje dawaj na tyle ile mozesz.

Roza o takim kremie nigdy nie slyszalam ale slyszalam wlasnie ze dla niemowlaka chlor nie jest dobry.Trzeba cos na ochrone poszukac.

mamaMa jestes fajnie! Ja jak wiecej cos napisze to zanim wysle skopiöje bo wiem ze nie raz znika.

Mae fajnie ze wypad na basen sie udal a juz sie doczekac nie moge,czekam az maz znajdzie chwile czasu.

MartaA jeszcze przez kilka miesiecy nie musisz sie martwic .Mleczko do roku czasu jest podstawa zywienia maluszka . Twoj Gugus po prostu wie co dobre juz od malego .
" cyc jest cyc " :)
Gratulacje co do wagi ! Ja mam jeszcze 10 kg na + ale w sumie 10 juz za mna no nie licze tych 5 od razu po porodzie bo tak to 15 .
Kurde ja sie wciskam w 38 spodnie ale spodniczka 36 z Mango to chyba za rok na lato poczeka .!;) mango I zara maja mala rozmiarowke nie to co np H&M.

Kategoryczna to dobrze ze Jasko juz dobrze .nno my jemy tylko mleczko jak narazie .

Vanessa35 juz lepiej ?

http://www.suwaczki.com/tickers/relgupjyml4u9676.png

MartaA zamówiłam już cos takiego na basen: A-DERMA EXOMEGA Krem barierowy ochronny dla dzieci i 100ml, natomiast nie miałam nigdy do czynienia z ta marką, mam nadzieję, że będzie dobry, w końcu przeznaczony jest żeby chronić przed wodą z basenu. Oprócz tego jednego nie znalazłam nic, chyba że jakieś małe kremy 40 ml, a skoro trzeba malucha całego posmarować to przyda się większe opakowanie. Zamówiłam też jednorazowe pieluszki i wielorazową jedną, zobaczymy co się lepiej sprawdzi.
Gratuluje powrotu do wagi, ja również nie mam już ciążowych kilogramów, chociaż przed ciążą narzekałam na dodatkowych 5 jak i te znikną nie będę płakać...
Vanessa35 a może choć to drastycznie zabrzmi nie dawać małej odciągniętego mleka z butelki, jak będzie głodna a nie dostanie butelki to może da się namówić na cycka? szkoda się poddawać, choć domyślam się że nie jest łatwo...

Marta a
Super ze waga ju poszła . U mnie znow stoi :/ juz chyba przestałam sie napalać na stary rozmiar pora zacząć kupować nowe duzeeeee

Mamama
Ja mam 5 kg z ciąży i jeszcE z 5 które przed ciąża przyszły . 38 tez u mnie spodnie pasują mniejsze nie ma szans .

Kategoryczna
My zaczęliśmy dawać po rozmowie z lekarzem sam zalecił . Powiedz czy twoj łobuz chce juz wasze jedzenie ? Musisz wiedzieć czy jest ju gotowy colin zanim zaczął jesc słoiczki na nasze jedzenie patrzał i mlaskał buzia było widać ze chce juz . Twój syn ma 3,5 msc ? Moze zacznij jak my od soczku marchewkowego ? Daj jeden dzien i poczekaj czy ni bedzie alergi jaka kupka ? Potem za 3 dni soczek jabłkowy i znow poczekaj .Powoli nowe smaki wprowadzaj i nie od razu pol słoiczka nawet pisze ze na początek 4,5 łyżeczek .A jeszcze zanim colin zaczal słoiczki to dawałam mu do polizania np ogórek zielony ziemniak i takie rożne co do obiadu miałam . Ja kupuje z hipp te najbardziej mu smakują . Miałam raz. Babydream to te z rossmana ale nie Zbyt dobre .
Róża
A wybierasz sie na normalny basen ? My mamy taki gdzie sa zajęcia tylko dla niemowlaków wiec pewnie ta woda bedzie taka ze maluszek nie wymaga specjalnej ochrony . Moze poszukaj cos takiego .

U nas mamy specjalny basen dla dzieci i niemowląt przy szpitalu dziecięcym i woda jest ozonowana, a więc lepszej dla malucha już nie ma. Mimo to z tego co czytałam należy stosować krem barierowy, zwłaszcza że podobno nawet przy wodzie ozonowanej podstawowym środkiem dezynfekującym pozostaje chlor. Oczywiście nie jest powiedziane że skóra malucha jakoś źle zareaguje, zależy pewnie od dzieciaczka...

Moze lepiej dać troche skórze powalczyć a nie tylko smarować kremować itd kiedyś przyjdzie ten czas ze dziecko wejdzie do zwykłego basenu . Drugie jesli każde dziecko bedzie nasmarowane czymś to po chwili w basenie bedzie jedna wielka tłusta plama . Skoro jest to basen dla dzieci to pewnie wiedza co robic i niemowle moze być w takiej wodzie. Najlepiej po basenie wymyć dobrze dziecko w domu i nasmarować czym sie chce