Skocz do zawartości
Forum

Grudniowe 2014 maluszki :)

Gość Megi1992

Rekomendowane odpowiedzi

marta 89 tez tak mysle ze to duzo nawet byłam wsciekła ze dali 5w1 i zołtaczke dobrze rownirz było ziasc 6 w jednymi zaoszczedzic dziecku ukłoci podwojnego po w 6w1 jest własnie zołtaczka !
JA nie daje pneumokow i rotwirusow.

Nuria no narazie 6 godz od szczepienia goraczki nie ma 36.9 37 zobaczymy jak w nocy obrzekow poszczepennych narazie nie ma

http://www.suwaczki.com/tickers/hchys65gl0qjl4xr.png

mamaMa jestes z Wrocka? Fajnie masz nie az tak daleko jak ja ,ja mam jakies 750 km do Polski.

soqlka Polcia fajna i jaka dluga!

Ja ubieram malego na noc w pajaca jak wy to nazywacie ( Dlugie Body otwierajace sie z przodu na guziki? )( spiochy czy to nie to samo?) i skarpetki spi pod kolderka albo w spiworku. Zadnych czapeczek po kapieki nie zakladam,piecyk chodzi jak wyciagne z wanienki.
Miremele nie wydaje mi sie bys za lekko ubierala.

Ja juz tez dawno nie odciagalam mleka,na samym poczatku tak bo byly twarde piersi az bolaly z nawalu teraz sa miekkie i maja tyle mleka ile potrzebuje maly ,musialabym spröbowac odciagnac i zobaczyc ile schodzi teraz.

Marta89 fajnie ze wszystko wporzadku z mala! Z nasionek bedziesz zadowolona bo ja juz chyba biore z tydzien moze ponad i mam takiego powera ze hej!! Zjem musli z nimi i dopiero jem wieczorem kolacje z mezem bo nie mam glodu wcale,miedzy czasie jablko czy banan albo szejk sobie zrobie.

Ja tez juz zaczelam kupowac malemu ksiazeczki,pierwsze liczby,kolory,slowka i takie z drewna gdzie sie wklada w odpowiednia dziöre jakies zwierzatko,pare bajek i taka z przyciskami i melodia.Ja to sie bede miala maly bedzie uczony 3 jezyköw! Kazalam juz mamie kupowac polskie bajki by mi przywiozla.

Megi ja mam bez stojaka wanienke.

Gość Megi1992

Colin dzisisj zrobil rekord zasnal o 21:30 sam na macie podczas zabawy przenioslam go do sypialni i spi :) zeby to tak codziennie pieknie bylo.

Mamama
Ja tez ci zazdroszcze u nas jest 1000 km :/ z bonn do katowic. Jsk bym miala tak blisko to co tydzien bym jezdzila

Martaa
Niemiecki polski i? Angielski czy twoj maz jaki? My na poczatek tylko polski i niemiecki angielskiego nauczy sie w szkole:)
Zamowilam juz wanienke :)

Marta89
Spoko z kupka u nas czasem nie ma 2,3 dni u marty a jeszcze dluzej wiec jak brzuszek nie boli to ok poczekaj

Dziewczyny znalazlam cos takiego!

Jak schudnąć po ciąży

Średni wzrost wagi w czasie ciąży zawiera się pomiędzy 11 a 16 kilogramami. W czasie porody kobiety zrzucając od 5 do 7 kilo, pozostawiając do zrzucenia po porodzie od 5 do 10 kilo. Dodatkowo niektóre kobiety mogą przytyć dodatkowe 4, 5 kilo podczas ciązy co oznacza dla nich większą ilość kilogramów do zrzucenia w okresie po porodowym.

Czy możliwe jest zrzucenie wagi i przywrócenie figury po urodzeniu dziecka

Urodzenie dziecka nie oznacza, że musisz mieć nadwagę. Duża ilość matek odzyskuje swoją normalną wagę i figurę w czasie od 8do 12 miesięcy po porodzie. To prawda, że potrzeba czasu aby twoje ciało wróciło do normalności, ale nie trzeba panikować. Należyu odżywiać się właściwie, być aktywną i pozwolić aby natura zrobiła resztę.

Nie spiesz się z dietą po porodzie

Jeśli nie karmiłaś piersią nie spiesz się ze stosowaniem diet. Zamiast tego przez pierwsze 3 miesiące po porodzie skoncentruj się na zdrowym jedzeniu oraz rozwinięciue swojego własnego planu ćwiczeniowego. Następnie kiedy twoje ciało zacznie się regenerować i kiedy wróciło normalne miesięczkowanie, zacznij niskotłuszczowy plan zrzucenia wagi a wyniki przyjdą z czasem.

Ile czasu potrzeba aby wrócić do normalnej wagi

Po porodzie

Jeśi podczas ciąży nie przytyłaś więcej niż rekomendowane 10-14 kg, będziesz w stanie wrócić do wagi przed ciążą w ciągu 8 miesięcy. Powinnaś być w stanie zrzucać maksimum 0,5 kilo tygodniowo bez wpływu na jakość mleka, czy jego ilość. To może wydawać się powoli, ale naprawdę nie można zrzucić wagi szybciej jednocześnie prowadząc zdrowy tryb życia.

Karmienie piersią może pomóc w zrzuceniu wagi, przynajmniej w ciągu 12 miesięcy po porodzie. Według specjalistów proces karmienia piersią zwalnia dużą liczbe hormonów z ciała kobiety co z kolei pozwala macicy do powrotu do stanu przed ciążą. Jednak nie licz na to, że karmienie piersią spowoduje natychmiastowy spadek wagi w okresie po porodowym. Bardzo często zdarza się, że waga spada dopiero po zaprzestaniu karmienia piersią.

Mimo, że karmienie piersią pomoże ci w zrzuceniu wagi nie oznacza to, że z tego powodu możesz się przejadać, w przeciwnym wypadku zamiast zrzucić wagę, przytyjesz. Dwa największe błędy jakie można popełnić to jedzenie niezdrowego jedzenia lub zastosowanie ciężkiej diety. Oba pomysły gwarantują przytycie czy utratę zdrowia.

Po porodzie

Jeśli karmisz piersią nie ma powodu dla którego nie możesz przystąpić do diety niskotłuszczowej, ale nie powinno się sdzodzić poniżej 1800 kalorii dziennie, podczas karmienia. Miej pewność, że jedzenie, które spożywasz jest pożywne.

Ćwiczenia pomagają w zrzuceniu wagi w okresie po porodowym. Pozwolą na uwolnienie od stesu, zminimalizują po porodową depresję i dodadzą energii do życia. Ćwiczenia nie zakłócą twojej zdolności do karmienia piersią.

Ustaw sobie plan ćwiczeń, jak na przykład 10 minut ćwiczeń każdego dnia, następnie zwiększaj powoli czas ćwiczeń do 30 minut dziennie. Najlepszy okres na rozpoczęcie ćwiczeń to około 5,6 tygodni po porodzie. Wcześniejsze rozpoczęcie ćwiczeń jest niezdrowe, chyba że prowadzone pod okiem specjalisty.
Uwaga! Zawsze konsultuj ropoczęcie ćwiczeń ze swoim lekarzem.

Wskazówki

Bądź realistką - mamy, które wyznaczają sobie realne cele radzą sobie o wiele lepiej.

Bądź cierpliwa- odczekaj minimum 3 miesiące zanim zastosujesz jakąkolwiek dietę, skonsultuj to zawsze ze swoim lekarzem. Daj sobie minimum 8 miesięcy do powrotu do normalnej wagi.

Unikaj dziwnych diet - zacznij od niskotłuszczowej zdrowej diety.

Skorzystaj z pomocy - zaangażuj swojego partnera bądź znajome.

Megi domyslalam sie ze ty ze slaska!! Ha ha po twojej gadce i tych smiesznych wyrazach!
Möj tez tak wlasnie usnal i teraz sie boje ze zaraz moze wstac na jedzenie i bedzie trudno go o tej porze znöw ululac ,moze bedzie spal ale watpie.
Möj maz urodzil sie w niemczech a jego rodzice pochodza z Turcji takze pewnie bedzie uczony Tureckiego ale powiem ci szczerze ze nie jestem tak do konca pewna bo möj maz möwi do niego po niemiecku a ja po polsku,maz nierozmawia chetnie po turecku tez nie möwi w tym jezyku na 100 % ale tesciowie möwia do malego po turecku moze sie tak nauczy.Ja bym chciala by maly tez znal turecki bo czesto jezdzimy do turcji i glupio by bylo by sie tam z dzieciakami niedogadal.Niemieckiego nauczy sie automatycznie bo my rozmawiamy ze soba zreszta w szkole sie nauczy.Pozyjemy zobaczymy! Maz sie smieje bym ja go uczyla po turecku (robilam kurs) a ja sie smieje i möwie ze to raczej wyjdzie japonski z mojego tureckiego!

Dziewczyny nie było mnie chwile na forum i niestety nie umiem was nadrobić.

Piszecie o szczepionkach, tez wybrałam 5w1 plus dodatkowo pneumokoki z racji ze obowiązkowe tak to bym nie szczepiła. Teraz 24.02 mamy następne i za tydzień pneumo, nie chce łączyć bo tez mi sie wydaje że to za duzo na raz.
Któras z was chyba pisała o zmianie smoczka na większy, u nas też to podziałało bo tak to Julcia nie chciał jesć a jak zmieniłam to jak reką odjął wsuwa całą porcje. A noi póki co to po szczepieniach nie było żadnych problemów, przy ukłóciu tylko troszke płakała ale to dosłownie chwile.

Hej Kobitki,

nie odzywałam się, ale regularnie czytam.
Czasu jakoś mi za mało w dobie :P

Jaśko kończy dziś 6 tyg. Nie wiem kiedy to zleciało :D

Gabi82 polecam leżaczek/hustawkę z funkcją "samobujania", bo my mamy tylko z wibracja i musze jeszcze noga kolysac :P
u nas na noc body plus pajacyk :)

Ja inne pokarmy mam zamiar wprowadzić po 6mc-u. Do tego czasu tylko kp.

Martaaa89 my nie pieluchujemy. Jeszcze nie byliśmy na usg bioderek, idziemy 20.02.

Soqlka słodziutki Rudzielec i trampki mega ! Gdzie kupiłas? ":D

Miremele, mi polozna mowila, zeby nie zakladac czapeczki, bo sami w czapkach tez nie chodzimy w domu. My ubieramy tak, bo Mały jest cieplolubny. Do kapieli musi miec wode minimum 36stopni, bo inaczej placze !
W Gdyni-Dąbrowie tez wiosna :)

Marta A długi rekaw i nogawki to pajac, bez nogawek body, bez rękawów spiochy :)

monthly_2015_02/grudniowe-2014-maluszki_24744.jpg

Gość Megi1992

Lenson
Jak tam z tym karmieniem piersia? Przeszlo jest ok juz?
Slodki twoj jasiu :* i mam taki sam rozek :) a wode do kapieli to my zawsze mamy 38 stopni a wy dziewczyny?

Marta a
Mowisz wali slaskim ? Kurde a tata mi zawszr mowil ze nie jestem od nich bo nie godom tylko mowie . Co ty masz z tymi u nnie smiesznymi slowami normalnie pisze albo :D ?
Semi to multikulti widze :) jeszcze angielski dojdzie to calkiem. Nie wkurza Cie jak jest z Semi mowione po jezyku co noe rozumiesz?
Moja swiadkowa na slubie byla Turka super laska uwielbialam ja :)

U nas wczoraj było szaro, buro i ponuro. Nie poszliśmy w końcu na spacerek.
Dziś córeczka kończy 2 miesiące. Strasznie ten czas leci. Dopiero co naszą kruszynkę urodziłam.
Co do wprowadzania pokarmów to zacznę po 6mż
U mnie różnie bywa ze ściąganiem mleka, raz jest aż 60 a raz 130 ale po dłuższej przerwie (6-7h). Mam cały czas miękkie piersi, tak naprawdę tylko raz były twarde, w 4 czy 5 dobie. Nawału nie miałam.
MalaMi nie oglądam telekamer. Opaski kupiłam na allegro, bo w całym mieście nie ma :( szok
Megi popatrzę i kupię mate, chociaż najpierw chce sprawić naszej córuni leżaczek, bujaczek. Tylko nie wiem gdzie to wszystko rozłożę :( Woda do kąpieli ma 36-37st
Progosia prześlij trochę śniegu bo u nas bardziej wiosna niż zima
Martaa89 fajnie ze z bioderkami wszystko w porządku
Soqlka niezła agentka ta twoja mała sąsiadeczka :) cudna Polcia.
Miremele my jeszcze zakładamy czapeczkę, ale tylko na chwilę, bo w łazience jest ciepło a w pokoju chłodno. Za parę dni przestaniemy zakładać czapeczkę.
Vanesa super, ze po usg wszystko ok. Gabrysia po szczepieniu 5w1 + rota była spokojna, tak naprawdę płakała tylko podczas kłucia. Nie miała temperatury. Za 6 tyg kolejne + meningokoki i meningokoki. Sama pediatra powiedziała żeby nie szczepić małej wszystkim na raz.
Lenson dzięki. Jaką fajną minę Jasiek zrobił :)
mamaMa podróżnika robi się z Twojej córeczki
KariKari co u Ciebie?

Gość vanesa35

U nas noc po szczepieniu ok nawet bez goraczki ale od 16-rana do 8 cyc co godz mysle ze dzis bedzie lepiej ! Kapie w tem 38-39 :). Co do wprowadzania posilkow to od 6 mies od 4 tylko marchrw i jablko. Gabi lezaczki bujaczki najlepiej zakupic na alegro jest ich pelmo ;). Z pokarmem mam tak samo jedynie raz w nocy odciagne 120 bo mala je co 2 h i mniej a w dzien nie ma szams wysysa wszystko a to odciagniete podaje przed spaniem bo cyce wyplompane ! Mala ma 5 kg 7 tyg wiec klopsik z niej :)

hej dziewczynki
bylismy na zakupach i wiecie co, rzeczywiscie dotad bylo tak ze zamiast kupic cos sobie to tylko w dzialy dzieciece wchodzilam, ale tym razem zajelam sie soba soba i jeszcze raz soba:D mam tyle ubranek dla malego ze szafa sie nie domyka, co chwile cos dostaje..
ale zamiast tego zamowilismy malemu nowy bujaczek. mam taki jak lenson pisze ze sama musze bujac i wibracje sa (taki z FP, ktoras z was ma ten sam), ale idziemy na latwizne i zamowilismy taki zasilany, 5 stopni kolysania, melodyjki itp itd..:) mam nadzieje ze sie sprawdzi

marta a
semi wyrosnie na malego poliglote:) mam do ciebie pytanie, kupilam te nasiona chia, na opakowaniu pisze ze zalewa je sie woda i tworzy sie taka jakby galareta (cos w ten sam desen co siemie lniane), ale mowisz ze normalnie moge to "surowe" wrzucac do owsianki albo jogurtu?:)

Mamy juz z witkiem swój pewien rytm. tzn w ciagu dnia jeszcze nie do konca wypracowany.. ale za to wieczorem zawsze usypiam go ok 18/19/20 i albo zasne z nim albo uspie jego i mam jeszcze wolny wieczor. a rano wstajemy 6/7. i to juz jest standard... witek zasypia przy cycku.. ciekawa jestem co bedzie jak bede chciala sobie zrobic wychodne. czy zasnie przy butelce z tata albo babcia...

gabi
u nas tez brzydko :/ zawsze odslaniam rolety i wpada swiatlo dzienne z zewnatrz, a dzis musialam swiatlo swiecic tak szaro.. U ciebie 2 msce a u nas równe 11 tygodni :)

megi
fajnie ze mata sie sprawdza..:)

nuria
witek tez po szczepieniu spal ale pozniej doszla lekka temp a noc (po rotawirusie) byla ledwo przespana..;/ ale kolejna doba juz w normie..:)

Co do spania to albo pajac, albo samo body z dł. rekawem. bo witek spi ze mna wiec ma dodatkowe podgrzewanie:) ;p

a jesli chodzi o rozszerzania diety to zdecydowanie po pół roku :)

Musze konczyc bo synuś się przebudził ... :)

pozdrawiamy!!:*

http://fajnamama.pl/suwaczki/sbigd5v.png

Martaa super ze semi bedzie rozmawial w 3 jezykach co do tej diety i wagi z przed ciazy jak widac musimy byc cierpliwe;) polozna mowila ze mozna juz wykonywac cwiczenia dolnych parti ciala byle nie wykonywac cwiczen klatki piersiowej ..... A. Bylam w pon na wizycie kontrolnej ws ystko ladnie zagojone pani dr podziwiala moje cyce hehe smiala sie ze sa 2 rozmiary eieksze i ze te 5 kg tam siedzi smialysmy sie pprzepisala mi te tabl anty dla mam karmiacych niewiem czy je brac;/ bez zab nie dam rady psychicznie ! Nie chce wpasc dostala bym depresji heh.....a kak wy dzireczyny z tumi sprawami stoicie ?:)

Gość 4leks4ndr44

Nuria dzieki ;) to ten bujaczek
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-hustawka-dzwieki-summer-baby-i4945936192.html
Dobra cena :-)

Vanesa
Ja drugiej ciazy absolutnie nie planuje w najblizszym czasie :-D używamy prezerwatywy poki karmie więc myślę że to wystarczy, ale wykupiłam już receptę na te tabletki dla karmiacych azalia czy jakoś tak, za jakies 3 miesiące zacznę brać . Bo pewnie już wtedy okres dostane

Megi poznalam tylko po paru slöwkach a tylko dlatego ze mialam duzo klientöw ze slaska i znam ich gadke.A niektöre ich slowa sa nowoscia dla mnie.
U nas multikulti jak möwisz dlatego jestem ciekawa jak sie bedzie Semi rozwijal w jakich jezykach möwil bo dzieci ucza sie szybko jezyköw.Mi nieprzeszkadza ze ktos möwi do niego w innym jezyku,nawet sie ciesze bo tak sie nauczy czegos.
Oboje z mezem myslelismy ze Semi urodzi sie ciemny z pieknymi ciemnymi oczami (jak maz) a tu prosze niespodzianka,bladyn z niebieskimi oczami maz sie smieje i möwi ze w zyciu niespodziewal by sie ze bedzie mial syna blondyna z niebieskimi oczami a ja sie smieje i möwie mu ze ma syna polaka!
2 rözne kultury 2 rözne religie a powiem ci ze wcale tego nieodczöwamy jest normalnie jak w kazdej innej rodzinie moze dlatego ze maz sie tu urodzil i wychowal i dodam ze jest najwspanialszym mezem na swiecie! Jestesmy ponad 8 lat razem co swiadczy ze jak czlowiek sie kocha nieprzeszkdza inna kultura czy religia.

Vanesa ja wzielam zastrzyk anty 3 miesieczny ale jak bym wiedziala ze kolejne dziecko bedzie takie grzeczne jak Semi odrazu bym robila nasteone!

Aleksandra nie musisz robic w wodzie! Dodawaj tak surowe do jogurtu czy musli albo do salatek , jest to bezsmakowe.

Martaa najwazniejsza jest miłosc :) no moja nie najgorej ale nie przespsłm ani jednej nocy zeby ciagłosc 4 H jestem wykonczona poprostu po nocce a w dzien mała prawie nie spi wiec trzeba si e nia zajmowac juz ja wszytko interesuje wiec nei chce non stop lezec ...ogolnie jest grzeczna tylko straszny głodommor non stop cyc i w dzien i w noccy ! Mam nadzieje z e sie to zmini niedługo bo zwariuje :)hehe

A op drugie pracowałam z ludzmi brakuje mi tego strasznie w domu normalnie mam depresje i jeszcze ta pogoda masakra neich juz jest wiosna

Vanesa jak bym siebie slyszala pare tyg temu! To wszystko przejdzie bedziesz dluzej spala to taki okres,moim trzeba bylo sie tez w dzien zajac,nie mialam nawet jak sie ubrac bo chcial na rece,w nocy spal tylko na mnie,wszystko przeszlo! Maly sam sobie lezy i sie soba zajmuje,moge robic cos w domu tylko sie przyglada i sam sobie zasypia opröcz wieczoru.W nocy wstaje raz do jedzenia i 2 raz nad ranem o 7, pogapi sie w karuzele,pomacha nözkami i po godzinie dalej spi.A co do pracy u mnie to samo cale zycie z ludzmi,ciezko mi jest w domu dlatego ciagle wychodze. Nawet jak to ma byc dom handlowy wazne zeby bylo glosno i ktos sie krecil. Juz niedlugo bedzie wiosna mozna przesiedziec caly dzien na dworze na spacerach jakiegos grila zrobic,bedzie lepiej zobaczysz!

Gość Megi1992

Vanessa
Przyjda czas ze sie wyspisz :)

Aleksandra
Znow Witus spi sam w bujaczku :)?

Martaa
Gadam jak kazdy inny :) ale jak nasz wyczulone ucho na ludzi te slaska to ok . A ja wam zycze kolejnych 80 lat razem ja nie widze problemu ze ktos jest z iraku turcji afryki czy cholera wie gdzie wazne ze sie rozumiecie i jest ok i jest milosc :)
Moj maz tu od dziecka jest i ma tez troche inne myslenie niz ja gdzie cale zCie w polsce sie wychowywalam ale dajemy rade :) nie zamienilabym go na nikogo innego :)

Gość Megi1992

A co do siedzenia w domu to jak przyjechalam tutaj mialam siedziec w domu i robic obiady na kurs niemieckiego musialam czekac 4 miesiace myslalam ze oszaleje przez ten czas maz w pracy. Zero znajomych wszystko nowe. Tez mialam lekka depresje . W polsce pracowalam calymi dniami z ludzmi znajomi rodzina a tu bahhh. Ale przezylam dalam rade :)