Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez pytalam prawniczki, bo musialam zgodnie z prawem przekazac uczniow pod skrzydla innego nauczyciela. Pytalam jak zorganizowac te procedure i przy okazji o macierzynski. Stwierdzila, ze l4 na pewno do konca mozemy miec od tej podstawy ktora jest czyli wg starych zasad. Natomiast przy przejsciu na macierzynski przelicza nam od nowa, o ile ustawa wejdzie w zycie. Jest mozliwosc pojscia na macierzynski na 6 tyg wczesniej, ale ona mnie nie ratuje bo musialabym miec termin na polowe maja.
Tobie mogloby sie udac, jesli z usg nawet z 30 tc wyszedlby termin porodu na polowe maja. Wtedy moglabys sprobowac:)
Ale wystarczy ze np 20 marca zaniesiesz takie pismo do Zusu. A mysle ze wtedy juz bedziemy wiedziec na czym stoimy ;)
Trzymam kciuki zeby ustawa nie przeszla:) licze, ze moze prezydent ja zawetuje!

Gosia i Andziara ja tez mogę iść na l4 od 27.12 jak by miało wejść od 1.01 to tak idę i choc l4 będzie duże... możecie podać mi namiary na tych waszych prawników ja tez byłam po poradę ale miałam kilka dodatkowych pytan i nie mogę się doprosić o odp a placilam 200 zl za pomoc... moze wasi są bardziej w temacie... Bo zastanawiałam sie jak będę liczona wg nowych zasad i czy lepiej iść na l4 w grudniu czy na poczatku stycznia jak by zmiany nie wchodzily od stycznia tylko np od lutego

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7janliywfnjikz.png

Dziewczyny jak chcecie miec najwyzsza to trzy wysokie stawki...
I jesli np zglosicie sie do ubezpieczenia powiedzmy 6 pazdziernika to placucie wysoka stawke za pazdziernik, listopad i grudzien a na l4 mozecie isc juz 1 stycznia. Bo yrzeba oplacic trzy pelne miesiace, a przy wysokich skladkach nie ma odliczen za poszczegolne dni.

Tak koniecznie 3 wysokie składki, i 6 październik to nie zgłaszamy, musi być pełny miesiąc, bo pomimo że zapłacimy za ten październik to Zus go nie będzie liczył, ja się zgłosiłam od 1 października i wysoką składkę za ten październik płacę dopiero teraz w listopadzie, potem za listopad w grudniu i za grudzień w styczniu, tyle że ostatnią już mniejszą bo już będę na L4. To trochę pokomplikowane dlatego poprosiłam prawnika, wszystko mi rozpisał co kiedy i w jakim celu.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09p07w7qeniegr.png

Zastanawiałam się nad tą Panią, ja usłyszałam ze musi być 90 dni i liczą sie tylko pełne mc do wyliczeń...
pierwszy mc od 26 przystapilam ponownie do wszystkich skladek ale nie byl to pełny mc wiec oplacilam normalna skl nie preferencja na wszelki wypadek, kolejny październik caly mc wiec max skl, listopad max skl, grudzień l4 i w styczniu za grudzień normalna skl 1000 zl

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7janliywfnjikz.png

A widzisz Gosiu, wlasnie mozna 6 bo ja tak zrobilam przed pierwszym macierzynskim. Byl listopad, a ja w szpitalu i maz nie dal rady inaczej, ale poniewaz placilam od 100% a nie preferencyjne, czy tez podstawowe skladki to ich sie nie dzieli i placi za pelny miesiac wiec dzien zgloszenia nie ma znaczenia. Mozna sie zglosic nawet 29 wrzesnia i za wrzesien w pazdzierniku oplacic pelna skladke:) i bedzie sie o miesiac do przodu;)

aniaradzia
A widzisz Gosiu, wlasnie mozna 6 bo ja tak zrobilam przed pierwszym macierzynskim. Byl listopad, a ja w szpitalu i maz nie dal rady inaczej, ale poniewaz placilam od 100% a nie preferencyjne, czy tez podstawowe skladki to ich sie nie dzieli i placi za pelny miesiac wiec dzien zgloszenia nie ma znaczenia. Mozna sie zglosic nawet 29 wrzesnia i za wrzesien w pazdzierniku oplacic pelna skladke:) i bedzie sie o miesiac do przodu;)

Ale Ty mówisz o macierzyńskim to można sobie od każdego dnia oby był miesiąc do porodu, a przy chorobowym liczą się tylko pełne miesiące

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09p07w7qeniegr.png