Skocz do zawartości
Forum

Prosze o poradę: Nieregularny okres

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 22 lata, w tym roku skończę 23. Od 5 lat mam nieregularny okres, co prawda jest co miesiąc, ale cykle trwają różnie, od 25 do czasem nawet 35, 36 dni. Nigdy w życiu nie byłam jeszcze u ginekologa i trochę się boję. Czy jest powód by się do niego udać, czy takie różnice w cyklach to naprawę coś złego? O czym to może świadczyć? Miesiączkuję od 12 roku życia.

Witaj, moim zdaniem, jeśli masz jakieś wątpliwości należy udać się do lekarza. On najlepiej to wyjaśni, czy jest się czego obawiać, choć rozbieżność jest duża, moim zdaniem. Nie wypowiem się jednak, czy to coś nietypowego.
Wizyty nie należy się obawiać, to po prostu rozmowa, a potem badanie. Postaraj się dowiedzieć i zorientować, poszukać jakiegoś fajnego ginekologa, to ważne, bo są różni, a najlepiej by było, by udało Ci się pójść szczególnie na pierwszą wizytę do kogoś kompetentnego, nie jakiegoś ....niefajnego. Myślę, że w Twoim wieku powinnaś już pójść do lekarza, chociażby po to, by się zorientować, czy wszystko w porządku. Ja bym poszła. Lekarz co jakiś czas zleca np. cytologię. Ważna jest profilaktyka, zadbanie o siebie.

Dla mnie nie jest to dziwne...tzn. rozumiem Cię...
Ale tak, jak pisze JSmolarek, nie masz się czego obawiać. Koniecznie udaj się do lekarza. Jeżeli nigdy nie współżyłaś, to koniecznie powiedz o tym lekarzowi, badanie będzie wyglądało inaczej. Powiedz o wszystkoch obawach. Lekarz powinien sam zadać pytania.
Poszukaj informacji o lekarzach w miejscowości, z której pochodzisz i wybierz, takiego, który będzie Tobie odpowiadał. Jednak pamiętaj, że jak Ci nie będzie odpowiadał, to możesz pójść do innego. Choć życzę Tobie, byś od razu trafiła na tego właściwego ;)

Może podpytaj koleżankę, czy znajome dziewczyny, a wtedy szybciej Ci się uda znaleźć kogoś fajnego, może ktoś Ci poleci lekarza, u którego był lub zna.
Jeszcze jedno: nie zrażaj się, jeśli byłby to mężczyzna ginekolog, a nie kobieta, może to przypadek, ale byłam u kilku mężczyzn ginekologów i naprawdę nie ma się czego bać, powiem więcej, byli dużo delikatniejsi i bardziej wyrozumiali niż kobiety, na które trafiłam. Ogólnie jestem z tych nieśmiałych, niełatwo mi było pójść na pierwszą wizytę..jeśli to Ci coś pomoże.
Mam nadzieję, że szybko znajdziesz kogoś odpowiedniego, kto rozwieje Twoje wątpliwości. Naprawdę się nie bój. Pozdrawiam cieplutko, trzymaj się.